Skocz do zawartości

Chmielenie na goryczkę po fermentacji


konrados78

Rekomendowane odpowiedzi

Czy po fermentacji burzliwej, można jeszcze podkręcić goryczkę w piwie?
Czy można zagotować jakąś ilość chmielu i dolać do piwa? Jeśli tak to proszę o podpowiedź:

1. Jak długo gotować chmiel na goryczkę?
2. Gotować w wodzie czy w piwie?
3. Ile wody/piwa użyć do zagotowania chmielu?
 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, konrados78 napisał:

Czy po fermentacji burzliwej, można jeszcze podkręcić goryczkę w piwie?
Czy można zagotować jakąś ilość chmielu i dolać do piwa? Jeśli tak to proszę o podpowiedź:

1. Jak długo gotować chmiel na goryczkę?
2. Gotować w wodzie czy w piwie?
3. Ile wody/piwa użyć do zagotowania chmielu?
 

 

Tak, można.

 

Ad.1)

To sobie oblicz w kalkulatorze, im dłużej gotujesz daną ilość chmielu tym większa goryczka. Z drugiej strony krótsze gotowanie oddaje jeszcze aromat chmielu więc jeśli chcesz wyłącznie goryczkę to musisz gotować co najmniej ze 40 minut.

 

Ad.2)

Możesz gotować w wodzie aczkolwiek lepsze efekty / przyjemniejszą goryczkę daje gotowanie z jakimś ekstraktem słodowym (+/- 10 blg). Robiłem tak i tak, polecam tą drugą metodę.

 

Ad.3)

Aby nie miało to wpływu na smak gotowego piwa dodatek wody chmielowej / ekstraktu chmielowego powinno być raczej mniej niż więcej. Zagotuj więc w jakimś litrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.