Skocz do zawartości

Drożdże do refermentacji a klarowność piwa


audioslave113

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Chciałbym zapytać jakie są wasze doświadczenia z drożdżami do refermentacji. Zakupiłem saszetkę SafAle F-2 i zamierzam ich użyć przy butelkowaniu pilsa i zastanawiam się jak wpłyną one na klarowność piwa. Lagerowanie ma się ku końcowi, do gotowania użyłem mchu irlandzkiego i aktualnie piwo jest idealnie klarowne. Czy dodatek tych drożdży tego nie popsuje?

 

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@audioslave113 zerknij na opis https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-F-2.pdf

 

Jeden z punktów mówi, że drożdże dobrze trzymają się dna po ułożeniu. Również utrzymują się jako zawiesina po ich wymieszaniu. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Juniorek napisał:

Ja nie na temat zapytam, ale po co ci te drożdże? Syp normalnie glukozę/cukier i napewno jest jeszcze wystarczająco drożdży aby nagazowac piwo ;) 

 

Po prostu w kilku miejscach znalazłem informację, że dobrze jest dodać świeżych drożdzy po lagerowaniu, nawet w kilku recepturach grand championów. Nie robiłem jeszcze nigdy piwa dolnej fermentacji i chciałem być pewny, że się nagazuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.