Typhon Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) Witam! Wszyscy maja, mam i ja Jak na razie z marnym dorobkiem ale myślę że sukcesywnie będę tu umieszczał swoje zapiski z warzenia. Piwowarstwo domowe mnie pochłonęło na dobre. Sprawia mi to wiele przyjemności, choć roboty jest co nie miara. Pozdrawiam serdecznie. Co w browarze:Dziś opakowanie dostał STC-1000. 4 dni temu przyszło na świat mieszadło do napowietrzania brzeczki i powiem wam że założone na wkretarke, robi jesień średniowiecza w pojemniku. Edytowane 26 Października 2019 przez Typhon josephson, Robert87 i Młynek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 #1 Wheat IPA Gęstość 16/5 blgABV 6%IBU 34SRM 4.7Styl White IPA•Oczekiwana ilość gotowego piwa 25 LStraty z fermentacji 5 %Rozmiar ze stratami z fermentacji 26.3 LCzas gotowania 60 minSzybkość odparowywania 10 %/hIlość gotowanej brzeczki 31.7 L•Zacieranie Wydajność zacierania 75 %Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 22.5 LCałkowita objętość zacieru 30 L• Kroki • Temp 69 C, Czas 90 min Surowce fermentujące Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg (40%)Ziarno Pszeniczny 2.5 kg (33.3%) Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg (6.7%)Płatki pszeniczne 1 kg (13.3%) Płatki owsiane 0.5 kg (6.7%) Chmiele Citra 25 g 40 minPerle 30 g 10 minPerle 20 g 5 min Amarillo 50 g 0 min Mosaic 30 g 0 min Mosaic 50 g 2 dni DrożdzeNazwa Typ Forma Ilość LaboratoriumSafale US-05 Ale Suche 11.5 g Fermentis Opis: 1. Problemy zaczęły się już na etapie sypania słodów, zamiast 0.5kg Monachijskiego nasypałem 1kg. Co najlepsze później w komentarzach autor przepisu napisał, że dałby 250gr lub całkowicie zrezygnował z niego. Więc wpłynęło to na smak piwa, stało się bardziej słodowe na, tyle że przy świeżym piwie to przykrywało aromat cytrusów.2. Następnie zapchana bazuka przy wysładzaniu. Trzeba było wszystko wywalić i odkręcić to dziadostwo.3. Nie spodziewałem się, że filtracja po gotowaniu może przysporzyć tyle kłopotów4. Piwo wyszło 16.5brix, dolałem 1.5L wody zeszło do 15.5L5. Po 3 tygodniach od zabutelkowania słodowość piwa zmalała a na pierwszy plan wyszły cytrusy. Na zimno poszło trochę citry oprócz tego co jest w przepisie. Ogólne podeszłym dość nieprzygotowany do tematu co się przełożyło na ponad 8 godz pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 #2 NZIPAGęstość 15.4 BLGABV 6.5 %IBU 51SRM 4.5Styl American IPA Oczekiwana ilość gotowego piwa 22 LStraty z fermentacji 5 %Rozmiar ze stratami z fermentacji 24.2 LCzas gotowania 60 minSzybkość odparowywania 10 %/hIlość gotowanej brzeczki 29 L Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 21 LCałkowita objętość zacieru 28 L KrokiTemp 66 C, Czas 70 minTemp 77 C, Czas 5 min Zacieranie krok po kroku Wysładzaj używając 15 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29 L brzeczki Surowce fermentująceViking Pale Ale malt 5 kg (71.4%)Pszeniczny 1 kg (14.3%) Płatki pszeniczne 0.5 kg (7.1%)Płatki owsiane 0.5 kg (7.1%) Chmiele Pacific Jade 50 g 30 minRakau 20 g 5 min WAI-ITI 20 g 5 min Motueka 20 g 5 min Rakau 20 g 0 min WAI-ITI 20 g 0 min Motueka 20 g 0 min Dodać przy temp 79°C na 30min WAI-ITI 20 g Motueka 20 gRakau 20 g Rakau 50 g 3 dni Motueka 50 g 3 dni WAI-ITI 50 g 3 dni Chyba się pomyliłem przy wysładzaniu i za mało dałem wody co się przełożyło na większe blg 18.Problemy z wysładzaniem i cyrkulacją podczas warzenia.Przy rozlewie nie uwzględniłem strat po chmieleniu i dodałem cukru trochę więcej Młóto się zbijało nawet przy minimalnym przepływie na pompię, ogólnie lipa nie wiem co jest grane. W przyszłym tygodniu piwo zostanie ocenione, ciekawe co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi