Maciej Mazurek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Dobry wieczór, zainteresowałem się dzisiaj stylem FES, gdyż jest to dla mnie idealny styl, pomiędzy Dry Stoutem a RISem, chciałbym uwarzyć coś podobnego ale trochę zmienionego, bardziej na słodko. Wymyśliłem na podstawie innej receptury takie coś. Chciałbym osiągnąć coś około 20 litrów. 18 blg, czy jest to już za dużo? Po prostu chciałbym osiągnąć jak najwyżej ale bez problemów z refermentacją jak to czasem jest z RISem. Myślę nad takim zasypem: 5 kg pale ale ze Strzegomia 0.5 kg płatków jęczmiennych 0.5 kg słodu czekoladowego ciemnego ze Strzegomia 0.3 kg słodu karmelowego ciemnego ze Strzegomia 0.3 kg jęczmienia palonego 0.1kg słodu barwiacego ok. 1500 EBC Jeśli chodzi o chmielenie chciałbym postawić na podstawowe polskie chmiele: Na goryczkę na 60 min 40 gramów Marynki Na aromat na ostatnie 5 min 40 gramów Iungi lub Lubelskiego. Jeśli chodzi o zacieranie myślałem 67°C na jedną godzinę, potem 72°C na 10 minut i podgrzanie do 76°C. Chciałbym też użyć laktozy, ale kompletnie nie wiem ile, po prostu chciałbym podkręcić trochę słodkość ale nie ulep, myślałem też nad kawą na cichą fermentacje. Fermentować będę na gęstwie S-04. I jeszcze pytanie czy gęstwe z ciemnego piwa można dać do jasnego? Proszę o wszystkie wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 10 godzin temu, Maciej Mazurek napisał: Na aromat na ostatnie 5 min 40 gramów Iungi lub Lubelskiego. Na aromat FES bym nie chmielił; skupiłbym się wyłącznie na goryczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się