Skocz do zawartości

Browar Domowy "Pod Lipowskim Groniem"


Nutado

Rekomendowane odpowiedzi

Start browaru domowego "Pod Lipowskim Groniem", to 26-10-2019 - wtedy powstała pierwsza brzeczka na coś w stylu dry stout:

 

drożdże s-04 suche;

 

pale ale: 0,7 kg
płatki - 0,1 kg
słód karmelowy 15g
4 l wody
zacieranie 60 min; po nich:
słód czekoladowy: 40g;
palone ziarno: 60g 
zacieranie dodatkowe 15 min.

 

ok 40 min temp 61-65

potem 65-67

na koniec podniesienie do 68-69

 

ekstrakt przed gotowaniem: ok 11 BLG

chmielenie: target 4g przez 60 min. otwarty garnek

 

temperatury fermentacji:

start fermentacji w ok 20-21C

na drugi dzień przeniesienie do 16-17 C

30-10-2019 - temp. 14-15, fermentacja zwolniła

31-10-2019 przeniesienie do 20-21C; 5 blg

 

 

końcowe blg przed rozlewem ok 5 BLG

zlanie do butelek 08-11-2019 

 

smak i aromat świeżego piwa b. przyjemny

 

 

 

Edytowane przez Nutado
nazwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr 2 piwo owocowe

 

15-11-2019

Strzegom Karmel 150    0.05 kg 5.3%
Strzegom Pilzneński    0.6 kg 63.2%
pszeniczny jasny    0.2 kg 21.1%
Pale Ale   0.1 kg 10.5%

razem słód: 0,95 kg
woda do zacierania 3l
woda do wysl: ok 2,9 l

 

blg przed gotowaniem: 11blg
po gotowaniu ok 12-13

 

17-11-2019 temp fermentacji  ok 19C

wieczorem piana zaczyna znikać

 

19-11-2019 dodane sok z mandarynek, pulpa z mango, kawałki suszonych moreli

po kilku godz. wznowiła się fermentacja burzliwa

 

23-11-2019 - fermentacja burzliwa nadal trwa, piana obfita

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr 3 RIS

 

16-11-2019 

 

Viking Pale Ale malt 1,7 kg
Pale Ale marris otter  0,3 kg
Strzegom Karmel 150  0,1 kg
Strzegom Pilzneński 0,3 kg
Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy  0,1 kg na końcowe 20 min
Kawowy  0,1 kg na końcowe 20 min
Strzegom Monachijski typ II    0,2 kg
Jęczmień palony 0,05 kg na końcowe 5 min
płatki jęczmienne 0,2 kg
Fawcett - Pale Chocolate 0,1 kg na końcowe 20 min

 

chmielenie:
18 g na 60 min target

 

zacieranie 90 min.
gotowanie/chmielenie 90 min.

 

blg przed chmieleniem: ok 16; ilość: 9l 

dodatek 95g cukru

 

gotowa brzeczka: 21 blg, poj. ok 7,4L

 

fermentacja:

ok 14C - drożdże zadane ok 01:00 w nocy; 17.11.2019
7 g suchych s-04 + ok 50 ml gęstwy z s-04 (3 tygodniowej);

BLG początkowe: 21

17-11-2019 około południa temp 15-16 C

17-11-2019 zaraz przed północą: temp 17 C - b obfita piana

19-11-2019 piana zaczyna opadać - temp 15 C

21-11-2019 - przeniesienie do 19 C

23-11-2019 pomiar: BLG: 5

fermentacja b. wolna

sprawdzanie smaku: czuć dość mocno gorzkość i alkohol, rozgrzewa w gardle, paloność - ale nie za mocna, aromat: przyjemny, syrop klonowy (??)

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.