Nutado Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Start browaru domowego "Pod Lipowskim Groniem", to 26-10-2019 - wtedy powstała pierwsza brzeczka na coś w stylu dry stout: drożdże s-04 suche; pale ale: 0,7 kg płatki - 0,1 kg słód karmelowy 15g 4 l wody zacieranie 60 min; po nich: słód czekoladowy: 40g; palone ziarno: 60g zacieranie dodatkowe 15 min. ok 40 min temp 61-65 potem 65-67 na koniec podniesienie do 68-69 ekstrakt przed gotowaniem: ok 11 BLG chmielenie: target 4g przez 60 min. otwarty garnek temperatury fermentacji: start fermentacji w ok 20-21C na drugi dzień przeniesienie do 16-17 C 30-10-2019 - temp. 14-15, fermentacja zwolniła 31-10-2019 przeniesienie do 20-21C; 5 blg końcowe blg przed rozlewem ok 5 BLG zlanie do butelek 08-11-2019 smak i aromat świeżego piwa b. przyjemny Edytowane 23 Listopada 2019 przez Nutado nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 warka nr 2 piwo owocowe 15-11-2019 Strzegom Karmel 150 0.05 kg 5.3% Strzegom Pilzneński 0.6 kg 63.2% pszeniczny jasny 0.2 kg 21.1% Pale Ale 0.1 kg 10.5% razem słód: 0,95 kg woda do zacierania 3l woda do wysl: ok 2,9 l blg przed gotowaniem: 11blg po gotowaniu ok 12-13 17-11-2019 temp fermentacji ok 19C wieczorem piana zaczyna znikać 19-11-2019 dodane sok z mandarynek, pulpa z mango, kawałki suszonych moreli po kilku godz. wznowiła się fermentacja burzliwa 23-11-2019 - fermentacja burzliwa nadal trwa, piana obfita Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nutado Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 warka nr 3 RIS 16-11-2019 Viking Pale Ale malt 1,7 kg Pale Ale marris otter 0,3 kg Strzegom Karmel 150 0,1 kg Strzegom Pilzneński 0,3 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 0,1 kg na końcowe 20 min Kawowy 0,1 kg na końcowe 20 min Strzegom Monachijski typ II 0,2 kg Jęczmień palony 0,05 kg na końcowe 5 min płatki jęczmienne 0,2 kg Fawcett - Pale Chocolate 0,1 kg na końcowe 20 min chmielenie: 18 g na 60 min target zacieranie 90 min. gotowanie/chmielenie 90 min. blg przed chmieleniem: ok 16; ilość: 9l dodatek 95g cukru gotowa brzeczka: 21 blg, poj. ok 7,4L fermentacja: ok 14C - drożdże zadane ok 01:00 w nocy; 17.11.2019 7 g suchych s-04 + ok 50 ml gęstwy z s-04 (3 tygodniowej); BLG początkowe: 21 17-11-2019 około południa temp 15-16 C 17-11-2019 zaraz przed północą: temp 17 C - b obfita piana 19-11-2019 piana zaczyna opadać - temp 15 C 21-11-2019 - przeniesienie do 19 C 23-11-2019 pomiar: BLG: 5 fermentacja b. wolna sprawdzanie smaku: czuć dość mocno gorzkość i alkohol, rozgrzewa w gardle, paloność - ale nie za mocna, aromat: przyjemny, syrop klonowy (??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Samych udanych warek życzę!Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się