bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Witam, od dłuższego czasu zmagam się z zapowietrzaniem instalacji Pygmy plus keg z głowicą combi. Ewidentnie widać, że lewe powietrze idzie z kega, więc zapadła decyzja o wymianie uszczelek w głowicy. Nabyłem takowy zestaw w Beerservice, wymieniłem a przy składaniu ciaśniej to jakoś spasowało więc myślę zwycięstwo Ale po podłączeniu to na oko jest gorzej niż było lol. Teraz pytanie co dalej. Szukałem tej gumy uszczelniającej do fittingu w kegu, ale nie znalazłem. Btw przewód oraz szybkozłączka też wymieniona, żadnej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 2 godziny temu, bronek napisał: Witam, od dłuższego czasu zmagam się z zapowietrzaniem instalacji Pygmy plus keg z głowicą combi. Ewidentnie widać, że lewe powietrze idzie z kega, więc zapadła decyzja o wymianie uszczelek w głowicy. Nabyłem takowy zestaw w Beerservice, wymieniłem a przy składaniu ciaśniej to jakoś spasowało więc myślę zwycięstwo Ale po podłączeniu to na oko jest gorzej niż było lol. Teraz pytanie co dalej. Szukałem tej gumy uszczelniającej do fittingu w kegu, ale nie znalazłem. Btw przewód oraz szybkozłączka też wymieniona, żadnej różnicy. Masz pewność, że po prostu nie masz przegazowanego piwa? Czasem zdarza się, że fitting w kegu jest felerny, lub uszczelka pod głowicą i Co2 dostaje się do przewodu piwnego zaburzając przepływ, ale bardzo rzadko. Częstszą przyczyną jest po prostu przegazowanie piwa w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Patrząc teraz na przewód piwny to jest w nim poduszka co2 na 10cm. Jak się odpuści trochę piwa to widać jak pęcherzyki co2 zasuwają z kega i tworzą poduszkę. Ciśnienie w kegu 1,4 bara, piwo jak się już naleje jest ok ale mogło by być bardziej wysycone, choć pewnie podczas obfitego pienienia nasycenie spada. Ponad to gdy się nalewa piwo to nie leci sama piana tylko taki nieregularny strumień z pianą oraz słychać odgłosy "odpowietrzania" Pytałem w Beerservice o uszczelniacze do fittingów i mieli coś takiego, ale na razie nie ma Piwniczka Jerzego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 31 minut temu, bronek napisał: Patrząc teraz na przewód piwny to jest w nim poduszka co2 na 10cm. Jak się odpuści trochę piwa to widać jak pęcherzyki co2 zasuwają z kega i tworzą poduszkę. Ciśnienie w kegu 1,4 bara, piwo jak się już naleje jest ok ale mogło by być bardziej wysycone, choć pewnie podczas obfitego pienienia nasycenie spada. Ponad to gdy się nalewa piwo to nie leci sama piana tylko taki nieregularny strumień z pianą oraz słychać odgłosy "odpowietrzania" Pytałem w Beerservice o uszczelniacze do fittingów i mieli coś takiego, ale na razie nie ma Mi to wygląda na przegazowanie piwa w kegu Jak nasycałeś piwo Co2? Ile bar, ile litrów masz w kegu, jaka pojemność kega? Temperatura wyszynki itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Patrząc na tabelę nagazowania to raczej nie. Temp pomieszczenia 16-18, ciśnienie 1,4 bara keg 50l piwa pewnie ok 20l zostało. Nasycałem jak dobrze pamiętam 2 dni na 2 bary, potem 1,4 bara do teraz. Podczas nalewania chłodziarka na max żeby się jakoś dało nalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Stawiam na przegazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Hmmm w sumie nigdy nie mierzyłem temp piwa po nalaniu do kufla, zawsze na czuja czyli 3/4 zakresu potencjometru Po pomiarze piwo ma 11-12C wiec mieści się w stylu, ale w mojej ocenie mogło by być bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Wcześniej lało ci się dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Z początku gdy piwo jest niedogazowane to ładnie leci, po kilku dniach jest coraz gorzej. Choć pierwszy raz zauważyłem tak dużo co2 w przewodzie i stąd wymiana uszczelek w głowicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 2 minuty temu, bronek napisał: Z początku gdy piwo jest niedogazowane to ładnie leci, po kilku dniach jest coraz gorzej. Choć pierwszy raz zauważyłem tak dużo co2 w przewodzie i stąd wymiana uszczelek w głowicy. Po prostu przy 1,4 Bar po paru dniach przegazowało ci się piwo i tyle. Ja jeśli zamierzam mieć kega podłączonego dłużej niż tydzień, to wyszynk prowadzę przy 0,5-0,8 bar Z tym że gazuję piwo przy 3/4 objętości kega do max 1 bar. Trochę się rozpiszę i tak: Po nalaniu schłodzonego piwa ~10°C do objętości 3/4 kega ładuje 1 Bar max, mieszam, przedmuchuję i znowu dobijam i tak zostawiam. Po paru dniach-lub tygodniach, piwo "wchłoneło ciśnienie (zależnie od temp.) i wtedy mam ciśnienie w kegu poniżej 0,8 Bar. Przed podłączeniem, zeruje manometr w butli, spuszczam co2 z węży, podpinam kega i podnoszę ciśnienie, jak zacznie syczeć manometr, wiem jakie mam ciśnienie w kegu podnoszę jeszcze o 0,1-0,2 bar i tak zostawiam. Zazwyczaj prowadzę wyszynk do 0,7 bara (piwo mi siedzi ponad miesiąc w kegeratorze). Na twoim miejscu, spuściłbym ciśnienie z kega (głowica lub śrubokręt, delikatnie żeby ci nie wyjechało) i zostawił tak do jutra, co2 wysyci się się z piwa do wolnej powierzchni w kegu i znowu spuścił, potem wyzerował manometr po paru godzinach i sprawdził jakie ciśnienie jest w kegu i nabił co2 o 0,1-0,2 bara więcej i spróbował lać. Przy 20l w 50l kegu 2 takie spuszczenia powinny wystarczyć. Możesz też teraz przed spuszczeniem co2 dobić do 2,5 bara i sprawdzić czy leje się lepiej. Ale mi się wydaje że przegazowałeś po prostu piwo jak miałeś 1,4 bara zadane przez taki czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 No właśnie tak zrobiłem. Spuściłem teraz do 0. Mam na głowicy dorobiony manometr więc zawsze widzę jakie jest ciśnienie w kegu. Ustawię 0,5 bara i co kilka dni będę zwiększał i zobaczę przy jakim ciśnieniu się zaczyna kiełbasić. Pozostaje kwestia "zadowalającego" nasycenia. Patrząc na tabelę, to aby pić piwo w stylowym dla lagera przedziale nasycenia to piwo powinno mieć 5-6 C a pszenica 0-1 C Kiedyś gdzieś słyszałem, że koncerniaki np Żywiec w kegach mają 2,5 bara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Update zrobiłem zgodnie z zaleceniami. Obecnie w kegu jest 0,8 bara, objawy nie ustały, jedyne co się zmieniło to poduszka w przewodzie jest teraz na 20 cm i jest grubo pęcherzykowa jeśli można tak to określić Wysycenie jak na mój gust bliskie zeru, choć pewnie przez to pienienie część leci w atmosferę na bieżąco Ktoś wie gdzie można kupić te uszczelniacze do kega, lub fittingi w używalnym stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Hej, zapytaj IBC, obsługa na miejscu na super poziomie, myślę że zdalnie również. Poniżej dane: e-mail: biuro@beerboom.pl tel.: 71 338 06 80 Dział Handlowy Klienci Indywidualni wewn. 7 lub całę fittingi Keg-Trade (Jacek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Skoro na niedogazowanym sie nie pieni ( nie łapie fałszywego powietrza) to winne jest później przegazowanie. Ja gazuje sztucznie (2-3 strzały 2 bar) a później co2 podpinam tylko do wyszynku, jak nie leje zakręcam co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 No niby tak, ale to niedogazowane mogło mieć z 0,2 bara. Teraz ma 0,8 i i 20cm "powietrza" w przewodzie. Jak się nalewa piwo to pęcherzyki suną w stronę chłodziarki a na ich miejsce na bieżąco z kega cisną nowe. Wydaje mi się że w przewodzie nie powinno być żadnych pęcherzyków jak przy 0,2 bara czy 2 barów. Przewód ma może 1,5 m i sobie go tak ułożyłem w U, żeby widzieć z której strony lewe powietrze idzie. Także obstawiam, że to nie przegazowanie. Wymienię tą uszczelkę a może i cały fitting to się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Problem myślę jest w nieszczelności na połączeniu rurka - fitting. Piwo wpychane do rurki dostaje lewego co2 powyzej poziomu piwa w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) 11 godzin temu, bronek napisał: Update zrobiłem zgodnie z zaleceniami. Obecnie w kegu jest 0,8 bara, objawy nie ustały, jedyne co się zmieniło to poduszka w przewodzie jest teraz na 20 cm i jest grubo pęcherzykowa jeśli można tak to określić Wysycenie jak na mój gust bliskie zeru, choć pewnie przez to pienienie część leci w atmosferę na bieżąco Ktoś wie gdzie można kupić te uszczelniacze do kega, lub fittingi w używalnym stanie? Pytanie jest, czy masz pewność że Co2 już wysyciło się z piwa do tego stopnia, że możesz wypchać je ciśnieniem 0,8 Bar (to że po spuszczeniu co2 z kega manometr pokazywał małe ciśnienie, nie oznacza, że z piwa już się zdążyło wysycić, po jakim czasie od ostatniego spuszczenia sprawdzałeś manometrem ciśnienie?) Próbowałeś je nalewać po rozgazowaniu większym ciśnieniem? Może faktycznie masz walniętą uszczelkę, ciężko to stwierdzić na odległość. Pewnie nie masz innego kega, żeby sprawdzić? Edit: Przy przegazowanym piwie, po nalaniu do szklanki odnosi się wrażenie, że piwo jest praktycznie bez gazu, jedynie o przegazowaniu świadczy wysoka piana. Edytowane 27 Listopada 2019 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Zrobiłem tak. W niedzielę spuściłem gaz z kega do zera (było 1,4 bar) pod koniec spuszczania piwo się cofnęło z przewodu i zabulgotało w kegu. Rano w poniedziałek było 04 bara spuściłem do 0,2. Wieczorem było nadal 0,2, więc ustawiłem na szybko 0,5 bara trochę odpuściłem piwa, żeby "odpowietrzyć" i zostawiłem. Wczoraj patrzę a tam 0,8 bara (tak jest jak się ma manometr za 5 zł ) no i opisana wyżej sytuacja. Oczywiście mogę to powtórzyć i tym razem bardzie się postarać i ustawić na te 0,5 bara, ale to raczej nie to i pójdę za radą kolegi Radi_wroc. Vettis, zastanawia mnie to, dlaczego ignorujesz fakt zapowietrzonej rurki. Przecież instalacja keg-przewód-chłodziarka to powinien być układ zamknięty i żadnych pęcherzyków nie powinno być. Analogicznie, patrząc na butelkę wody mineralnej notabene bardziej nasyconej niż piwo nie uświadczysz w niej pęcherzyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) Tłumaczą Tobie lodzie którzy coś wiedza o nalewaniu z kega ,a Ty upadłeś sie na zapowietrzenie. Edytowane 27 Listopada 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Wg mnie jeśli gaz w wężyku pojawia się w samoczynnie, a nie podczas otwarcia kranu to ewidentnie się wysyca, czyli przegazowane piwo. Dopiero teraz to napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Ja bym spuścił co2, wytrząchał, zostawił... Czynność x2. Jeśli nie ustąpi to dopiero rozkręcał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 OK, tak uczynię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Update II zrobiłem tym razem tak. Spuściłem do zera, zabełtałem (wcześniej tego nie robiłem z wiadomych powodów) podskoczyło do 0,4 spuściłem do zola i po 8h manometr pokazuje ~0. Czyli można uznać, że piwo jest wygazowane. Ustawiłem 0,5 bara i chwilę pobełtałem, odpuściłem trochę piwa co by napełnić przewód i zaczęły się pojawiać farfocle z dna kega. Zostawiłem na jakieś 20min i sytuacja identyczna, czyli bąbelki w przewodzie, co prawda w mniejszej ilości i wolniej powstające (mniejsze ciśnienie) ale są. Czy teraz można uznać, że to jednak nie jest przegazowanie a uszczelka czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) 13 godzin temu, bronek napisał: Zrobiłem tak. W niedzielę spuściłem gaz z kega do zera (było 1,4 bar) pod koniec spuszczania piwo się cofnęło z przewodu i zabulgotało w kegu. Rano w poniedziałek było 04 bara spuściłem do 0,2. Wieczorem było nadal 0,2, więc ustawiłem na szybko 0,5 bara trochę odpuściłem piwa, żeby "odpowietrzyć" i zostawiłem. Wczoraj patrzę a tam 0,8 bara (tak jest jak się ma manometr za 5 zł ) no i opisana wyżej sytuacja. Oczywiście mogę to powtórzyć i tym razem bardzie się postarać i ustawić na te 0,5 bara, ale to raczej nie to i pójdę za radą kolegi Radi_wroc. Vettis, zastanawia mnie to, dlaczego ignorujesz fakt zapowietrzonej rurki. Przecież instalacja keg-przewód-chłodziarka to powinien być układ zamknięty i żadnych pęcherzyków nie powinno być. Analogicznie, patrząc na butelkę wody mineralnej notabene bardziej nasyconej niż piwo nie uświadczysz w niej pęcherzyków. Skoro ustawiłeś 0,5, a potem miałeś 0,8, czyli się gaz jeszcze się wysycił z piwa, to nie jest wina manometru za 5zł, że tak ci pokazał, trzeba było wtedy zwiększyć ciśnienie z butli do tych 0,8, a najlepiej 0,9-1,0 Bar (pod warunkiem że wysyciło się wszystko co miało z piwa i ciśnienie gazu w piwie zrównoważyło się z ciśnieniem nad piwem w kegu). Ciśnienie jakie doprowadzasz do kega musi być takie samo jak wycenie piwa w kegu lub najlepiej większe o 0,1-0,2 Bar. Nie ignoruję faktu zapowietrzenia jak to ty nazywasz rurki, ale felerny fitting zdarza się bardzo rzadko. Od początku podłączenia tego kega masz problem, czy pojawił ci się w miarę opróżniania kega? Edit: Widzę że pisałeś że lało się dobrze, więc fiitng jest ok. Nie mógł ci się rozszczelnić tak sam od siebie przy podłączonym kegu. Gdyby tak było miałbyś problemy od początku. Ja dobrowolnie chcę ci tylko pomóc, poświęcam ci swój czas, ale nie muszę tego robić, skoro ci to nie odpowiada to tym bardziej. Tak, więc powodzenia w wyszynku piwa. Edit: A jeszcze jedno, nie porównuj wody do piwa, pieniła ci się kiedyś woda? Edytowane 27 Listopada 2019 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Odnośnie manometru za 5 zł mam na myśli to, że np ustawię na manometrze na butli 0,5 a na manometrze na głowicy jest np 0,8 np dziś ustawiając 0,5 bara manometr na butli ledwo pokazuje 0,2 a na głowicy prawie 0,6. gdybym dał na butli 1 to w kegu byłoby pewnie 1,4. To jest jakiś reduktor spawalniczy. Gdy wcześniej pisałem, w kegu jest 1,4 bara to podawałem wartości z manometru z głowicy bo temu na butli nie wierze 17 minut temu, vettis napisał: Nie ignoruję faktu zapowietrzenia jak to ty nazywasz rurki, ale felerny fitting zdarza się bardzo rzadko. Od początku podłączenia tego kega masz problem, czy pojawił ci się w miarę opróżniania kega? Powiem tak im mniej piwa tym gorzej. Pamiętam, że gdy używałem lodówki i całość była schłodzona było o wiele lepiej a nigdy nie ustawiałem ciśnienia poniżej 1 bara. Choć nie mogę powiedzieć czy to było na tym kegu czy na innym bo mam kilka. Dobrze, bo już się zaczynam gubić Kolega Radi_worc twierdzi 12 godzin temu, Radi_wroc napisał: Wg mnie jeśli gaz w wężyku pojawia się w samoczynnie, a nie podczas otwarcia kranu to ewidentnie się wysyca, czyli przegazowane piwo. Dopiero teraz to napisałeś Jak się wysyca to jak może być przegazowane? Jak piwo stało 3 tygodnie w jednej temperaturze i stałym ciśnieniu to się powinno wysycić (nie być zdolne do wchłonięcia większej ilości gazu przy danej tem i ciśnieniu? ) Jak piwo stało 20min to się mogę zgodzić że się wysyca. 34 minuty temu, vettis napisał: Ja dobrowolnie chcę ci tylko pomóc, poświęcam ci twój czas, ale nie muszę tego robić, skoro ci to nie odpowiada to tym bardziej. Tak, więc powodzenia w wyszynku piwa. Nie nie, bardzo dziękuję za zaangażowanie i czas gdyby nie tacy jak Ty, to to forum nie miało by sensu. Po prostu dla mnie "bębelki" w przewodzi są czymś nie pojętym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się