Juniorek Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Cześć takie krótkie pytanie, co o tym myślicie? Receptura w oparciu o portera wysłanego na cieszyńska jesień który odpadł podobno ze względu na estry owocowe. Jedyne zmiany to dodanie carafy zmiana czekolady na fawcetta oraz trochę więcej wiedeńskiego lecz mniej pilznenskiego. Chmielenie również myślałem zmienić stosując Sybille na gorycz. Jakie jest wasze zdanie. ps. Grzybki gestwa w34/70 Edytowane 25 Listopada 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Nie wiem o co chodzi ale napisze "fermentacja" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Ale co chcesz osiągnąć zmieniając te składniki? Wadą którą wytknął Ci sędzia to obecność estrów owocowych - jak słusznie zauważył anteks jest to wina fermentacji, a nie zasypu. Pewnie fermentowałeś w zbyt wysokiej temperaturze i drożdze naprodukowały Ci estrów. Tak na marginesie to troche zacieranie wydaje mi się dziwne. Wg. mnie w 62°C troche za krótko, w 72°C zdecydowanie za długo. Ciemne słody też wrzucałbym nieco w innym momencie. Na oko to wyszło raczej słabo alkoholowe i nieco za słodkie. Kolor może i wyszedł dobry, ale aromatów od ciemnych (czekoladowy,carafa) w 10 minut to podejrzewam że niewiele przeszło. edit: > lecz mniej pilznenskiego ja tam w ogóle nie widze pilzneńskiego w zasypie. Jaka to jest wielkość warki? Edytowane 29 Listopada 2019 przez quadi anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Fakt zamiast pale ake miałobyc pilzneński. Estry to tak wiem ze wina fermentacji. Trochę m8i rozjaśniłes tym co napisales ze mało czekolady Przez zbyt krótki czas. Apropo zacierania jakie macie pomysły? Warka 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 https://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Opalenicki)_Andrzej_Smyk_(anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Tutaj masz przykładowy schemat: http://blog.homebrewing.pl/porter-baltycki-relacja-z-warzenia/ Akurat w tym przypadku od samego początku poszło wszystko do gara. W Twoim przypadku wrzuciłbym też wszystko oprócz barwiącego. Jego wrzuciłbym na całą przerwę w 72°C. Nie za bardzo rozumiem tą metryczkę - słodu jest ponad 10kg, przy stosunku wody do słodu 3,5l/1kg jak to jest napisane, nijak nie wychodzi 28l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się