BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Witam Mam problem - piwo z dodatkiem słodu karmelowego ciemnego 200-400 (około 5% zasypu), czy dodatek takiego słodu może powodować problemy z wydajnością, zaznaczę że z jasnymi słodami nie mam problemów. Mógł by ktoś doradzić co robić. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez BC BROWAR DOMOWY uzupełnienie danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie wpływa, napisz coś więcej o zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Teraz, BC BROWAR DOMOWY napisał: 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out i co z tego wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Na planowane 12stopni po gotowaniu wyszło około 10, piwo jak każde u mnie ważone w podobnych warunkach - a teraz wyskoczył taki problem, może nie uwzględniłem korekt wydajności słodów ciemnych bo mało nimi robie w jasnych już takie korekty mam i może przez to wyszło tak a nie inaczej, tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ile L planowałeś a ile otrzymałeś, jak zacierałeś temp. ile wody do wysładzania itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out fakt z tego powinno wyjąc spokojnie nawet 13blg. W jaki sposób robisz 1min przerwe w 72'C? andy1856 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak się już zbliża temp do 72 zmniejszam ogień podbija do 72 na minute i później zwiększam gaz i do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi