BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Witam Mam problem - piwo z dodatkiem słodu karmelowego ciemnego 200-400 (około 5% zasypu), czy dodatek takiego słodu może powodować problemy z wydajnością, zaznaczę że z jasnymi słodami nie mam problemów. Mógł by ktoś doradzić co robić. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez BC BROWAR DOMOWY uzupełnienie danych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie wpływa, napisz coś więcej o zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Teraz, BC BROWAR DOMOWY napisał: 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out i co z tego wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Na planowane 12stopni po gotowaniu wyszło około 10, piwo jak każde u mnie ważone w podobnych warunkach - a teraz wyskoczył taki problem, może nie uwzględniłem korekt wydajności słodów ciemnych bo mało nimi robie w jasnych już takie korekty mam i może przez to wyszło tak a nie inaczej, tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ile L planowałeś a ile otrzymałeś, jak zacierałeś temp. ile wody do wysładzania itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out fakt z tego powinno wyjąc spokojnie nawet 13blg. W jaki sposób robisz 1min przerwe w 72'C? andy1856 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jak się już zbliża temp do 72 zmniejszam ogień podbija do 72 na minute i później zwiększam gaz i do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się