aldorn Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Podczas remontu zawieruszyły się gdzieś zapiski papierowe, więc od teraz tu. Może kiedyś znajdę papierki i patrząc na ten pierwszy post, zmobilizuję się i uzupełnię wcześniejsze warki. josephson i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 X Starter z: #11 Lida - oryginalne nieczyszczone kveiki, które dostałem od jednego piwowara, w postaci samodzielnie wysuszonej gęstwy po jakimś APA. Uwadnianie: dziadostwo twarde jak kamień, płatek drożdży z dwie godziny rozmiękał, w międzyczasie traktowany widelcem. Strasznie to waliło chmielem. Szkoda, że drożdże przed wysuszeniem nie były przepłukane z chmielin. Starter: 1,2 l brzeczki 10 BLG, bez mieszadła. Dziwne, nim jakoś wyraźnie ruszyły minęły trzy dni. Niby suche kveiki powinny szybko wystartować, a tu taka niespodzianka. jak już zaczęły pracę, to dwa dni pracowały i się wszystko uspokoiło. Przed zadaniem do właściwej warki poszły na kilka dni do lodówki, w oczekiwaniu na wolny czas na warzenie. Starterowe "piwo" choć du..y nie urywało, to jak na starter, w smaku nawet podłe nie było. Żona stwierdziła, że niedobre, choć inaczej niż wszystko co dotychczas zrobiłem, jakby czerwona herbata. "Wszystko co dotychczas zrobiłem" znaczy górna fermentacja, bo Polskie jasne chmielowe na FM602 (warka X-2a) to pierwsze piwo jakie dała radę wypić i nawet smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) X+1 SMaSH Pal Ale Bestmalz, Marynka (stara zwietrzała) Surowe ala domowe Norweskie wariant 2 Zasyp: 7 kg Pal Ale Bestmalz Chmiel: 50 g starej zwietrzałej Marynki Dodatki: 300 g gałęzi jałowca, było dużo kulek, większość oberwałem zawczasu Drożdże: #11 Lida - oryginalne kveiki ze startera X, zadana po jakimś czasie w lodówce Woda gotowana z chmielem i jałowcem 90 min. posłużyła do zacierania. Zacieranie: 3,5 l na kilo słodu. O ja frajer jeden, zapomniałem, że jak się planuje 18 BLG, to nie daje się tyle wody do zacierania, szczególnie jak się nie planuje brzeczki gotować... 2h 72 stopnie, 76-78 stopni cholera wie ile (pewnie ze 2h), wypadek przy pracy - trzeba było oderwać się od warzenia do innych rzeczy. Wysładzanie czystą wodą o temp. 78 stopni. Wyszło 17 l 17,25 BLG (plus kilka litrów odpadu 13 BLG, będzie na startery). Filtracja bezpośrednio do fermentora, o dziwo tym razem wcześniej odkażonego. Chłodzenie fermentora w garze z przelewającą się wodą przez cholera wie ile i z jakim zużyciem wody. Drożdże zadane do brzeczki o temp. 25 stopni. Pierwszy dzień fermentacji w temp otoczenia 22 st, temp. brzeczki 25 st., ale wali jajami... Edit: Walenie jajami zanikło po wietrzeniu i już się nie pojawiło. Gwałtowna fermentacja około półtorej doby. W niedzielę (15.12) butelkowanie, bez zlewania na cichą, we wtorek już nagazowane. Odfermentowało do 7 BLG. Gęstwa wysuszona poszła do zamrażarki. Edytowane 19 Grudnia 2019 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) X-1 (odtworzenie z pamięci) Dry Stout Zasyp: 2 kg Red Activ Viking Malt 2 kg Pal Ale Viking Malt 2 kg Grodziski Viking Malt 300 g Jęczmień prażony 500 g czekoladowy jasny Chmielenie: Nie pamiętam Zacieranie: 60 min 68 stopni, 10 min 76 stopni Wyszło coś koło 30 l 12 blg, podzielone na dwa fermentory: a) gęstwa FM 602 z X-2a, fermentowane w 20/22 stopniach (lepsze) b) gęstwa US-04 z X-2b fermentowane w 14 stopniach (gorsze) Edytowane 19 Grudnia 2019 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Warka 22.02.2020 około 40 l 12 BLG Zasyp: Pal Ale 7,5 kg Pszeniczny jasny 2,5 kg Zacieranie: 65 st 60 min, 75 st 15 min, 78 Chmielenie: 50 g Chinook z "własnej plantacji" 60 min Hop stand 100 g 66-63 st 90 min Fermentacje: Wariant A: Hot Head - jeden chluś Zadane do brzeczki o temp 20 st. Start po 12 h. Planowane chmielenie na cichą Chinookiem 100 g. Edit 23.02.2020: po 20 h temp fermentacji 24 st. Wariant B: Kveiki #18 pozyskane z norwegii niekomercyjnie (pewne) - 5-6 ml Zadane do brzeczki o temp 30 st. Start po 8 h. Planowane geranium na cichą 20 g. Fermentacja w "termosie". Edit 23.02.2020: Po 20 h temperatura spadła do 26 stopni. Drożdże z wierzchu zebrane, cedzak do pierogów się sprawdził. Edytowane 23 Lutego 2020 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Warka 14.04.2020 Kveik Oslo Porter Bałtycki około 15 l 25 BLG Zasyp: Wiedeński 3 kg Monachijski jasny 2,5 kg Pal Ale 2 kg Pszeniczny ciemny 2 kg Karmelowy 40 0,8 kg Karmelowy 160 0,6 kg Czekoladowy jasny 500 0,5 kg Carafa Special 3 0,1 kg Zacieranie: Gotowanie 70 min bez chmielu plus: 68 st 60 min, 72 st 60 min, 78 Chmielenie: 40 g Marynka 60 min 30 g Marynka 5 min Fermentacje: Kveiki "Oslo" - fake lager, starter litrowy Zadane do brzeczki o temp 33 st. Start po ?? h. Wysłodziny odpad 12 BLG coś poniżej 20 l, zostawiłem do rana, jutro coś wymyślę Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) Warka 30.052020 KVEIK IPA około 35 l 18,5 BLG Zasyp: Pal Ale 8 kg Pszeniczny jasny 2,7 kg Zacieranie: 68 st 60 min, 62 st 60 min, 75 st 15 min, 78 Chmielenie: 80 g Cascade z "własnej plantacji" 60 min Hop stand 100 g 66-63 st 90 min Fermentacje: Wariant A: Gausemel - jeden mały chluś Warka 20l Zadane do brzeczki o temp 32 st. Start po 7 h. Wariant B: Gausemel - jeden mikro chluś (tyle co daje się na pierwszy krok startera dwustopniowego) Warka 15 l +1,5 l wody Zadane do brzeczki o temp 32 st. Start po 13 h. Edit 19.06.2020: Wariant A: na cichą poszło 20 g suszonych kwiatów czarnego bzu i 20 g świeżych liści Geranium. Butelkowanie wariantu B - herbatka: 100 g cukru, 7 g mięty i 17 g kwiatów czarnego bzu. Napar wykonany dzień wcześniej i schłodzony. Troszkę naparu nie zostało wlane, bo było dużo pyłków na dnie. Zeszło w obu przypadkach do około 4,5 BLG Edytowane 20 Czerwca 2020 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się