Skocz do zawartości

Pierwsze piwo - fermentacja stanęła


Ituriel

Rekomendowane odpowiedzi

Więc piątek stał mi się niedzielą... ;) Pytanie, butelki miałem umyte jakiś czas temu, teraz tylko chciałem je dezynfekować i tu pytanie, bo mam piro potasu - on dezynfekuje oparami czy stykowo? Czytam przeróżne opinie na temat i jestem strasznie zamotany w tym. Nie wiem czy mam płukać, czy wstawiać do pustego fermentora i zakrywać żeby opary robiły swoje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość. Nie otwieraj fermentora. Zostaw to w spokoju na tydzień, później sprawdź blg. Każdym otwarciem niepotrzebnie utleniasz piwo. Bez obaw, jeśli dobrze napowietrzyles brzeczkę (polecam blender), zadasz drożdże w dobrej kondycji i trzymasz się odpowiedniej temperatury na pewno fermentacja pójdzie świetnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.