jacek8l Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Witam Cię w moim browarze Wyrobem domowych alkoholi zainteresowałem się bardzo późno i to za sprawą mojego Taty który zaciekawił mnie wyrobem win. Dostałem balon 15L i tak zaczęła się przygoda w 2018 roku. Pojawiło się więcej balonów, wiader, pomysłów aż w końcu dotarłem do szokującej mnie wówczas wiadomości że również piwo można uwarzyć w domu. Zacząłem od brewkita ale natychmiast przeszedłem na słód. W browarze dbam o czystość. Do odkażania nie stosuję chemi, odkażam wrzątkiem i/lub alkoholem. Dotychczas zepsułem jedną warke (Coffee milk stout) poprzez moje zaniedbanie (uchylona pokrywa zamiast rurki) nie zepsuła się mocno ale poszła w kanał. Reszta to mniej lub więcej udane piwa. Przeważnie jak uwarzyłem piwo to stwierdzałem porażke po miesiącu od butelkowania, odkładałem do piwniczki i dopiero po dłuższym czasie odkrywałem piękno tego sportu Warzę tylko w sezonie zimowym do czego zachęcają temperatury i brak owadów. Sprzęt to garnki emaliowane + taboret gazowy. Marzy mi się nierdzewka z płaszczem, aktualnie szukam mieszadła które usprawniło by prace Przedstawiam moje dotychczasowe warki: 1. 14 wrze g.12 Brew kit Silesian Lager ekstrakt + 1kg glukozy 27-28wrze: rozlew 2,5BLG, 16but cukier + 1 glukoza 3paź: piwniczka 2. Hafe-Weizen - 21.10.18 (Pure Ale Yeast 7 Gozdawa) - jak się później przekonałem do HW warto stosować drożdże dedykowane do Weizenów (niebo a ziemia) - Pilzneński 2kg - Pszeniczny 2,8kg Chmiele: - Lubelski 20g - Marynka 20g 3. Stout 12BLG zacieranie jedno-temperaturowo przez 60 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 67-68oC - zostało kilka buteleczek leżakowane rok, po tym czasie jestem zadowolony, na początku był mocno goryczkowy i palony. Słody: pale ale 4kg, jęczmienny prażony 0,4kg, czekoladowy ciemny 0,2kg, płatki błysk 0,4kg 4. FAH Carlberg https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) 28g marynka / 27+10lubelski 26gru butelkowanie 4,5blg 92g glukozy 4.1 Malinowy na FAH 26gru: 2BLG 6sty: butelkowanie ok. 9,5L, 112g syropu excellence + troche goracej wody 5. Lager wiedeński S-23 Zacieranie jednotemperaturowe 67C 14:58-16:34 poz próba jod. - pomimo małej ilości chmielu po 10 miesiącach na końcu czuć goryczke, smak słodów rewelka ale przeszkadza zbyt wysokie nasycenie ;/ Słód Wiedeński 3,4kg Słód Monachijski 0,6kg Słód karmelowy jasny 0,4kg 6. FAH 5kg pilzneński 10:30 - grzanie 11:20 - zacieranie 11:35 - podgrzewanie 11:45 - zacieranie 12:30 - podgrzewanie 76C 12:35 - wygrzew 12:50 - złoże 13:15 - 14:40 filtracja 14:53 - Marynka 35g 8,7AK (na 25L 12BLG) 15:38 - Lubelski 34g 4,8AK 16:15 - Lubelski 11g 16:23 - 16:43 Chłodzenie 7. Porter Bałtycki 22BLG - połowa warki leżała z płatkami sherry oloroso - całość leżakuje nie ruszona, nikłe nasycenie chyba drożdże sobie nie poradziły, zamierzam dać do degustacji kilku piwowarom bo sam nie jestem w stanie go ocenić, bardzo treściwy.. 8. Coffe Milk Stout (zepsuta warka) bardzo dobrze się zapowiadał.. będę powtarzał 9. Hefe Weizen (B49) 2pilzn + 3 pszenica +0,14 pszenica karmel 9maj - rewelacja, skorzystam z tych drożdży jeszcze 10. Dunkel weizen (B29) - nie jest to mój ulubiony styl piwa, ciemne, mętne, dobre ale wyglądem nie zachęca, jakbym pił muł z dna jeziora, nie będe warzył ponownie 11. Hefe Weizen (B-29) 5kg pszenica, 3 pilz, 0,27 monach, 0,2 pszenica karmel 7lip - rewelacja na upały po raz kolejny, planuje uwarzyć sobei na wesele, pasowało by nauczyć się kegować.. 11:40 46C do 44C sam pszeniczny 12:40 63C reszta słodów 13:40 72C 14:35 start filtracja 16:28 warzenie start 16:30 chmiel 10+10 (lubelski + hellertau) 17:30 chmiel 10+10 17:40 chłodzenie bez wężownicy Edytowane 16 Grudnia 2019 przez jacek8l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) SEZON 2019/2020 12. FAH III na US-05 Słody: pilzneński 2, pale ale 2, monach 1 Chmiele: lubelski + iunga 15.12.19 27g iunga na start, 50min 27lubelski, 8min przed koncem 24 lubelski Zacieranie - 12 w temp. 60-62C - 50 minut w temp. 70-72C Pierwsze piwo w sezonie i popełniłem kilka błędów przez co teoretyczna wydajność browaru spadła do 60%, jestem niezadowolony z ilości ALE z jakości już tak, nachmieliłem na bogato. Na cichą pójdzie citra/saaz/t.hallertau jeszcze pomyślę ale raczej citra która jest dla mnie nowością. Coraz bardziej interesują mnie AIPy więc niebawem single hop, planuje podstawę na pale ale 4kg+ 1kg red active (nie wiem czy nie za dużo, nie znam tego słodu). Edytowane 16 Grudnia 2019 przez jacek8l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 13. Coffe Milk Stout (26.12.19) gęstwa US-05, S: Pale ale 3kg, pilzneński 1kg, monachijski 1kg + 0,5kg ciemne (czekoladowy, jęczmień prażony, barwiący), Ch: 40g Iunga Dodatki: Laktoza 1,16 kg + zmielona Lavazza 200g na 5min gotowania Kawa miała iść do butelek lub na cichą ale poszła do gara. Rekordowa ilość laktozy również. US 05 tworzą piękną czape piany prawie przez cały okres fermentacji, podoba mi się to Poprawiłem wydajność, dłużej zacierałem, wolniej wysładzałem, system ciągły z jedną przerwą na zamieszanie całości. Warka 12 poszła na cichą, zeszła do 4,2BLG, świetnie sie zapowiada, jeszcze myślę jakiego chmielu użyć na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Warka 12 stała się nie pijalna z powodu zalegającej goryczy. Warka 13 zepsuła dodana kawa (nie powinna być gotowana bo oddała nieciekawy smak i aromat). 14. Pils (26.01.20) 12BLG, Drożdże S-23, 6kg pilzneński + 0,2 monachijski I, Chmiel Saaz15. Koźlak ( 14.02.20)18BLG, gęstwa S-23, chmiel: perle 34g, słody w kg: 4 monachisjki 2 pilzneński 1 wiedeński 0,5 red active 0,3 karmelowy 300 0,1 pszeniczny karmelowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek8l Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Trochę mnie tu nie było bo i warzenia nie było wiele ale uzupełniam 16. Porter Bałtycki 2022 Klarstein: 17. FAH 18. FAH modyfikowany słodem i chmielem 19. Pszenica 60L FM Gwoździe i Banany 20. Marynkosaic - Mosaic 300g + Marynka - rewelka 2023: 21. Pils 13blg (22sty), 27l, S-23, 7kg pilzneński, 0,5 monach1, 0,5carapils, 100g Saaz 4%, 20g Magnum 11%, start ferm 24 od 7C, fermentacja w 10C temp brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się