Skocz do zawartości

Browar Jackowe


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Cię w moim browarze :) Wyrobem domowych alkoholi zainteresowałem się bardzo późno i to za sprawą mojego Taty który zaciekawił mnie wyrobem win. Dostałem balon 15L i tak zaczęła się przygoda w 2018 roku. Pojawiło się więcej balonów, wiader, pomysłów aż w końcu dotarłem do szokującej mnie wówczas wiadomości że również piwo można uwarzyć w domu. Zacząłem od brewkita ale natychmiast przeszedłem na słód. W browarze dbam o czystość. Do odkażania nie stosuję chemi, odkażam wrzątkiem i/lub alkoholem. Dotychczas zepsułem jedną warke (Coffee milk stout) poprzez moje zaniedbanie (uchylona pokrywa zamiast rurki) nie zepsuła się mocno ale poszła w kanał. Reszta to mniej lub więcej udane piwa. Przeważnie jak uwarzyłem piwo to stwierdzałem porażke po miesiącu od butelkowania, odkładałem do piwniczki i dopiero po dłuższym czasie odkrywałem piękno tego sportu :) Warzę tylko w sezonie zimowym do czego zachęcają temperatury i brak owadów. Sprzęt to garnki emaliowane + taboret gazowy. Marzy mi się nierdzewka z płaszczem, aktualnie szukam mieszadła które usprawniło by prace :)

Przedstawiam moje dotychczasowe warki:
 

1. 14 wrze g.12 Brew kit Silesian Lager    ekstrakt + 1kg glukozy


27-28wrze: rozlew 2,5BLG, 16but cukier + 1 glukoza
3paź: piwniczka

 

2. Hafe-Weizen - 21.10.18  (Pure Ale Yeast 7 Gozdawa)        - jak się później przekonałem do HW warto stosować drożdże dedykowane do Weizenów (niebo a ziemia)
- Pilzneński 2kg
- Pszeniczny 2,8kg

Chmiele:
- Lubelski 20g
- Marynka  20g

 

3. Stout 12BLG  zacieranie jedno-temperaturowo przez 60 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 67-68oC       - zostało kilka buteleczek  leżakowane rok, po tym czasie jestem zadowolony, na początku był mocno goryczkowy i palony.


Słody: pale ale 4kg, jęczmienny prażony 0,4kg, czekoladowy ciemny 0,2kg, płatki błysk 0,4kg
 

4. FAH Carlberg https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)
28g marynka / 27+10lubelski
26gru butelkowanie 4,5blg   92g glukozy

 

4.1 Malinowy na FAH
26gru: 2BLG
6sty: butelkowanie ok. 9,5L, 112g syropu excellence + troche goracej wody

 

5. Lager wiedeński  S-23   Zacieranie jednotemperaturowe 67C 14:58-16:34 poz próba jod.     - pomimo małej ilości chmielu po 10 miesiącach na końcu czuć goryczke, smak słodów rewelka ale przeszkadza zbyt wysokie nasycenie ;/

Słód Wiedeński 3,4kg                            
Słód Monachijski 0,6kg  
Słód karmelowy jasny 0,4kg   

6. FAH    5kg pilzneński
 

10:30 - grzanie
11:20 - zacieranie
11:35 - podgrzewanie
11:45 - zacieranie
12:30 - podgrzewanie 76C
12:35 - wygrzew
12:50 - złoże
13:15 - 14:40 filtracja
14:53 - Marynka 35g 8,7AK (na 25L 12BLG)
15:38 - Lubelski 34g 4,8AK
16:15 - Lubelski 11g
16:23 - 16:43 Chłodzenie

 

7. Porter Bałtycki 22BLG  - połowa warki leżała z płatkami sherry oloroso - całość leżakuje nie ruszona, nikłe nasycenie chyba drożdże sobie nie poradziły, zamierzam dać do degustacji kilku piwowarom bo sam nie jestem w stanie go ocenić, bardzo treściwy..

 

8. Coffe Milk Stout (zepsuta warka) bardzo dobrze się zapowiadał.. będę powtarzał


9.  Hefe Weizen  (B49)  2pilzn + 3 pszenica +0,14 pszenica karmel   9maj   - rewelacja, skorzystam z tych drożdży jeszcze


10. Dunkel weizen   (B29) - nie jest to mój ulubiony styl piwa, ciemne, mętne, dobre ale wyglądem nie zachęca, jakbym pił muł z dna jeziora, nie będe warzył ponownie

 

11. Hefe Weizen (B-29) 5kg pszenica, 3 pilz, 0,27 monach, 0,2 pszenica karmel  7lip     - rewelacja na upały po raz kolejny, planuje uwarzyć sobei na wesele, pasowało by nauczyć się kegować..

11:40 46C do 44C sam pszeniczny
12:40 63C reszta słodów
13:40 72C
14:35 start filtracja
16:28 warzenie start
16:30  chmiel 10+10 (lubelski + hellertau)
17:30 chmiel 10+10
17:40 chłodzenie bez wężownicy

Edytowane przez jacek8l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SEZON 2019/2020

12. FAH III 
   na US-05  Słody: pilzneński 2, pale ale 2, monach 1    Chmiele: lubelski + iunga      15.12.19
27g iunga na start, 50min 27lubelski, 8min przed koncem 24 lubelski

Zacieranie
- 12 w temp. 60-62C
- 50 minut w temp. 70-72C

Pierwsze piwo w sezonie i popełniłem kilka błędów przez co teoretyczna wydajność browaru spadła do 60%, jestem niezadowolony z ilości ALE z jakości już tak, nachmieliłem na bogato. Na cichą pójdzie citra/saaz/t.hallertau jeszcze pomyślę ale raczej citra która jest dla mnie nowością. Coraz bardziej interesują mnie AIPy więc niebawem single hop, planuje podstawę na pale ale 4kg+ 1kg red active (nie wiem czy nie za dużo, nie znam tego słodu).

DSC_0408.JPG

Edytowane przez jacek8l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

13. Coffe Milk Stout  (26.12.19) gęstwa US-05, S: Pale ale 3kg, pilzneński 1kg, monachijski 1kg + 0,5kg ciemne (czekoladowy, jęczmień prażony, barwiący), Ch: 40g Iunga
Dodatki: Laktoza 1,16 kg + zmielona Lavazza 200g na 5min gotowania

Kawa miała iść do butelek lub na cichą ale poszła do gara. Rekordowa ilość laktozy również. US 05 tworzą piękną czape piany prawie przez cały okres fermentacji, podoba mi się to :) Poprawiłem wydajność, dłużej zacierałem, wolniej wysładzałem, system ciągły z jedną przerwą na zamieszanie całości.

Warka 12 poszła na cichą, zeszła do 4,2BLG, świetnie sie zapowiada, jeszcze myślę jakiego chmielu użyć na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 12 stała się nie pijalna z powodu zalegającej goryczy.
Warka 13 zepsuła dodana kawa (nie powinna być gotowana bo oddała nieciekawy smak i aromat).


14. Pils (26.01.20) 12BLG, Drożdże S-23, 6kg pilzneński + 0,2 monachijski I, Chmiel Saaz

15. Koźlak ( 14.02.20)18BLG, gęstwa S-23, chmiel: perle 34g,  słody w kg:
4 monachisjki

2 pilzneński

1 wiedeński

0,5 red active

0,3 karmelowy 300 

0,1 pszeniczny karmelowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Trochę mnie tu nie było bo i warzenia nie było wiele ale uzupełniam

16. Porter Bałtycki


2022 Klarstein:
17. FAH
18. FAH modyfikowany słodem i chmielem
19. Pszenica 60L FM Gwoździe i Banany
20. Marynkosaic - Mosaic 300g + Marynka - rewelka

2023:

21. Pils 13blg (22sty), 27l, S-23, 7kg pilzneński, 0,5 monach1, 0,5carapils, 100g Saaz 4%, 20g Magnum 11%, start ferm 24 od 7C, fermentacja w 10C temp brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.