Juniorek Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Witajcie w zapiskach mojego mini browaru. Postanowiłem dzielić się z resztą swoimi działaniami piwowarskimi. Swoją przygodę piwowarska zacząłem odrazu od zacierania ziarna, sprzęt cały czas wymieniam doposażam i tak się "rozwijam" Wpisy będą się pojawiać na bieżąco można powiedzieć ze od teraz.Na aktualna chwilę brak osiągnięć prawie tak samo jak brak aktywności w konkursach jednak mam nadzieje że rok 2020 dostarczy dużo ciekawych miłych wrażeń Warze na zwykłym nierdzewnym garze podgrzewam na taborecie, filtracja odbywa się we wiadrze które jest przeznaczone do tego i tylko tego. Chłodzenie przeprowadzam wymiennikiem ciepła który wedlug mnie spisuje się na medal. Fermentacja każdego górniaka w boxie styropianowym natomiast dolniaki każde w lodówce, ewentualna przerwa diacetylowa w boxie. Czas przedstawić moje piwka Sezon 2018 Warka nr1 Polskie Ale Warka nr2 Bezstylowiec pszeniczny Warka nr3 Poslkie Ale#2 Sezon 2019 Warka nr4 Schwarzbier (pierwsze podejście do dolniaków) Warka nr5 Irish Red Ale (z receptury Dori) Warka nr6 Polskie Ale (w którym to pierwszy raz chmieliłem na zimno) Warka nr7 Polski Lager Warka nr8 Hefeweizen Warka nr9 Lager #2 Warka nr10 Porter Bałtycki (Niestety ostatnio wypiłem jedna zapomnianą butelkę, czas zadziałał na duzy PLUS jednak byłem zbyt ciekawy i nie doczekał) Warka nr11 Single Hop Mosaic Warka nr12 Coffee Stout Warka nr13 Porter Bałtycki #2 Warka nr14 Grodziskie Warka nr15 American IPA Warka nr16 Polski Lager #2 Warka nr17 SMaSH Oktawia niestety pierwsza w życiu infekcja Warka nr18 Sweet Stout Warka nr19 Berliner Weisse z malina Warka nr20 Lager #3 (na rozkręcenie drożdzy do portera Warka nr21 Świąteczne Warka nr 22 Porter Bałtycki z dodatkiem wędzonej śliwki Warka 23 Witbier Warka nr 24 Porter Bałtycki Warka nr 25 Dry Stout Warka 26 Russian Imperial Stout Warka 27 Grodziskie+ Wariancja Warka 28 Porter Bałtycki Warka 29 Milkshake Mango IPA Warka 30 Saison Warka 31 Kopia Warki Strong Warka 32 Russian Imperial Stout Warka 33 Porter Mazurski Warka 34 Dry Stout 2 Warka 35 Session IPA Nelson Warka 36 Niskoalkoholowe Rok 2020 planuje rozpocząć z dużym balingiem. Na pierwszy ogień prawdopodobnie pójdzie RIS około25BLG, za nim Barley Wine również granica 25BLG, a przed końcem zimy w planach ostatnia warka Portera Bałtyckiego przed nadejściem cieplejszych dni. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 22 Porter Bałtycki Piwo miało zakładany ekstrakt początkowy 21BLG niestety wyszło 19 przez co otrzymał nazwę Portuś llość: 12 L Ekstrakt początkowy: 19 B:LG Ekstrakt końcowy: 4 BLG Alkohol: około 8% Data warzenia: 23.10.2019 Data rozlewu: 22.12.2019 Woda: 20l do zacierania 4g chlorku dodane przed gotowaniem Słód: Lp. Rodzaje użytych słodów/surowców EBC Ilość 1. Viking Malt Słód pilzneński 3 2.20kg 2. Viking Malt Słód Monachijski I 12 1.50kg 3. Viking Malt Słód Wiedeński 7 1.20kg 4. Viking Malt Słód Karmelowy 30 30 0.12kg 5. Viking Malt Słód Karmelowy 300 300 0.30kg 6. Viking Malt Słód karmelowy 600 600 0.20kg 7. Weyermann Słód Carafa special II 1100 0.10g 8. Fawcett Chocolate Malt 1100 0.10kg 9. Viking Malt Słód barwiący* 1400 0.10kg 10. Płatki błyskawiczne owsiane ~5 0.20kg Zacieranie: 68°C - 60 min 78°C - 5 min Gotowanie: 120min Chmiel: Marynka 22g 6.8% 60min Lubelski 15g 3.8% 10min Drożdze: Gęstwa W34/70 300ml Fermentacja burzliwa przeprowadzona w temperaturze 10-11°C, cicha w 5°C. 14.12.19r. Dodano 250g wędzonej śliwki. Rozlew: ... Słów Kilka: 20.12.2019r. zmierzone spławikiem BLG wynosiło 4, w smaku super śliwka, dość fajna nie nachalna wędzonka na drugim planie lekka czekolada oraz kawa, jeszcze mocno alkoholowe. Według mnie piwo ma potencjał do leżakowania. Dzisiejszy pomiar również pokazał 4BLG, FFT również zakończył na 4. Jutro butelkowanie i zapominam o nim na okres minimum 20tyg. Na majówke powinno być zdatne do pierwszej degustacji. Jednak na słoneczne i ciepłe dni planuje lekka APE, grodziskie i jakiegoś Saisona, ale o tym później.Zabutelkowane z użyciem 2g cukru na 0.5l wysycenie postanowilem ze będzie bardzo niskie. Jak narazie zapowiada się zacnie, w teraz czas leżakować. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Warka 23 Witbier llość: 20 L Ekstrakt początkowy: 12 BLG Ekstrakt końcowy: 2,6BLG Alkohol: około 4,9% Recepture załączam w załączniku, oraz zdjęcie podglądowe uzyskanego efektu po 2.5tygodnia po butelkowaniu. Robiąc w przyszłości witka dodałbym więcej skórek oraz kolendry. Edytowane 15 Marca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Warka 24 Porter Bałtycki llość: 20 L Ekstrakt początkowy: 22 BLG Ekstrakt końcowy: 4,4BLG Alkohol: około 9,0% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 3 3,00kg Viking Malt Słód Monachijski I 16 3.00kg Viking Malt Słód Monachijski II 22 1.00kg Viking Malt Słód Wiedeński 7 2.00kg Viking Malt Słód karmelowy 300 300 0.40kg Viking Malt Słód karmelowy 600 600 0.40kg Kupiec Płatki Jęczmienne błyskawiczne ~5 0.40kg Fawcett Słód czekoladowy 100 0.20kg Weyermann® Słód Carafa® 1100 0.20kg Viking Malt Słód Barwiący 1400 0.10kg Zacieranie: 58 ̊C Zasyp 52 ̊C 10min 62 ̊C 25min 72 ̊C 35min 76 ̊C 10min Zasyp czekoladowego słodu po negatywnej próbie, bądź 15min przed końcem przerwy nr 4. 10g kredy dodane do zacieru. Chmielenie: Gotowanie 100min Sybilla 38.0g 8.8% 60min Lubelski 35.0g 3.8% 10min Drożdze Gęstwa 500ml W34/70 fermentacja 8°C przez około 3 miesiące Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Warka 25 Dry Stout llość: 20 L Ekstrakt początkowy: 11 BLG Ekstrakt końcowy: 2 BLG Alkohol: około 4,6% Zasyp: MaltEurop MepPils 3 3.50kg Viking Malt Monachikski I 14 0.60kg Viking Malt czekoladowy 1200 0.25kg Viking Malt jęczmień prażony 1000 0.25kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 3 0.40kg Zacieranie: 70 ̊C zasyp 66-67 ̊C 60min 70 ̊C 10min 78 ̊C 10min Do zacierania dodano 5g węglanu wapnia. Chmielenie: Fuggles 35g 4.5% 60min Fuggles 10g 4.5% 10min Drożdze: FM13 Irlandzkie ciemności, zrobion 1L starter. Fermentacja w 16* przez cały tydzień, następnie zlane na cichą przez 2 tygodnie 18-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Warka 26 Russian Imperial Stout llość: 10 L Ekstrakt początkowy: 28 BLG Ekstrakt końcowy: 5.5 BLG Alkohol: około 11,6% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 3 4.50kg Viking Malt Słód Monachijski I 16 1.00kg Viking Malt Słód Żytni jasny 7 0.50kg Viking Malt Słód karmelowy 50 50 0.25kg Viking Malt Słód karmelowy 300 300 0.50kg Viking Malt Jęczmień prażony 1200 0.40kg Thomas Fawcett czekoladowy 1000 0.40kg Płatki Owsiane 4 0.40kg Zacieranie: 74 ̊C Zasyp 67 ̊C 90min 76 ̊C 10min 78 ̊C filtracja Do zacierania dodano 10g węglanu wapnia Chmieleni: Gotowanie 120min Iunga 25.0g 10.0% 70min Sybilla 15.0g 6.0% 30min Sybilla 15.0g 6.0% 15min Drożdze: Gęstwa #2 FM13 Irlandzkie Ciemności 250ml, fermentacaj w temperaturze 16-18* przez cały proces. Uwagi: RIS bardzo mocno wytrawy, mocne intensywne nuty czekoladowe kawowe ale za to nie sa to mocno palone nuty. Napewno musie się ułożyć co najmniej rok. Edytowane 15 Marca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Warka 27 Grodziskie+ Wariancja llość: 20 L Ekstrakt początkowy: 8 BLG Ekstrakt końcowy: xBLG Alkohol: około x% Receptura jest z zapsików Czesława Dziełaka, inne zastosowana chmiele oraz drożdze. Zasyp: Weyermann® Słód Grodziski 6 2.04kg Viking Malt Słód wędzony wiśnia 4 0.38kg Weyermann® Carapils 3 0.27kg Zacieranie: 55 ̊C Zasyp 66 ̊C 60min 72 ̊C 15min 76 ̊C 5min+filtracja Chmieleni: Gotowanie 75min Marynka 15.0g 6.8% 60min Lomik 15.0g 4.0% 30min Lomik 25.0g 4.0% 1min Drożdze: S-33 przed zadaniem uwodnione, fermentacja burzliwa w 16*, cicha w 18* Uwagi: Po 7 dniach rozlano piwo na dwa fermentory, po 10l w każdym. Jeden jest czystym grodziskim, drugi natomiast jego wariancja z płatkami dębowymi po burbonie moczonymi w Jack Danielsu 25g, oraz suszoną śliwka 60g. Jednak wariancja nie była dobrym pomysłem piwo wyszło słabe, nie rozlałem i poszło w kanał. Natomiast samo grodziskie jest jak dla mnie bardzo smaczne, jedna troche za mało klarowne Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Warka 28 Porter Bałtycki llość: 20 L Ekstrakt początkowy: 23 BLG Ekstrakt końcowy: 4,8BLG Alkohol: około 9.4% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 3 3,00kg Viking Malt Słód Monachijski I 16 3.00kg Viking Malt Słód Wiedeński 7 3.00kg Viking Malt Słód karmelowy 300 300 0.50kg Viking Malt Słód karmelowy 600 600 0.50kg Castle Malting Coffe Light 0.40kg Fawcett Słód czekoladowy 1000 0.30kg Weyermann® Słód Carafa® 1100 0.25kg Viking Malt Słód Barwiący 1400 0.15kg Zacieranie: 58 ̊C Zasyp 52 ̊C 10min 62 ̊C 25min 72 ̊C 35min 76 ̊C 10min Zasyp czekoladowego słodu po negatywnej próbie, bądź 25min przed końcem przerwy nr 4. 10g kredy dodane do zacieru Chmieleni: Gotowanie 120min Sybilla 30.0g 6.0% 60min Marynka 25.0g 6.8% 15min Drożdze: SafLager W34/70, z racji braku gęstwy zadane suchary w ilości 50g, które udało mi się pozyskać od pomocnych kolegów z innego browaru. W czasie jak brzeczka się chłodziła do 8* w lodówce drożdze rozkręciłem na mieszadle. tak wiem suchary i starter, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, solidne napowietrzenie oraz taka ilość drożdzy myśle ze da dobre efekty Porter rozlany, efekt naprawde zapowiada się ciekawy, jednak czeka go długie leżakowanie. Uwagi: Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Warka 29 Milkshake Mango IPA llość: 18l Ekstrakt początkowy: 16.4BLG (razem z laktozą) Ekstrakt końcowy: 6,4BLG Alkohol: 5.2% Zasyp: 1. MaltEurop MepPils 4 4.00kg 2. Płatki jęczmienne 4 1.00kg 3. Płatki owsiane 4 0.60kg Zacieranie: 1. Ciepła woda Zasyp płatków 2. 100 ̊C +10l wody 3 70 ̊C Zasyp słód 4. 66-68 ̊C 40min 5. 72 ̊C 10min 6. 78 ̊C filtracja Podczas zacierania dodano 4g gipsu Chmielenie: 1. Laktoza 500g ----- 10min 2. Ekuanot 50g 13,6% 0min 3. Mosaic 50g 12,3% 2dni Gotowanie 65min Drożdże: Uwodnione US-05 start fermentacji w 16*, maksymalna temperatura przed zlewaniem na cicha 18* Uwagi: Piwo bardzo dobre na upalne lato, jednak mimo wszystko następnym razem użyję mango do Kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Warka 30 Saison (receptura Doroty Chrapek) llość: 20l Ekstrakt początkowy: 14.6BLG Ekstrakt końcowy: 1BLG Alkohol: 7.0% Zasyp: MaltEurop Słód mepPils 4 2.70 Viking Malt Słód Wiedeński 8 0.80 Viking Malt Słód Pszeniczny 5 0.70 Weyermann Słód Carahell 25 0.20 Weyermann Słód Caraaroma 400 0.20 Weyermann Słód zakwaszający 0.10 Zacieranie: 65-66 ̊C zasyp 64 ̊C 60min 72 ̊C 15min 78 ̊C filtracja Chmielenie: Iunga 15g 10.0 60min lubelski 20g 3.0 15min Curacao 20g 0 15min Cukier 300g 0 0min lubelski 10g 3.0 0min Drożdże: Fm21 Odkrycie sezonu, 1l starter. Uwagi: Piwo ciekawe na upalne dni, jednak bardzo zdradliwe, osobiście uważam że drożdże zrobiły świetną robotę, alkohol ukryty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Warka 31 Kopia Warki Strong llość: 12l Ekstrakt początkowy: 13BLG Ekstrakt końcowy: xBLG Alkohol: xBLG Zasyp: Viking Malt Słód pilzneński zero 3 3.00kg Viking Malt Słód karmelowy 300 300 0.20kg Viking Malt Jęczmień prażony 1100 0.10kg Zacieranie: 52 ̊C Zasyp+ 10min 62 ̊C 20min 72 ̊C 30min 76 ̊C 5min Gotowanie: 60min Chmielenie: Sybilla 13.0g 5.0 60min Drożdże: Fermentis SafLager S-23 start w 9* i tak przez dwa tygodnie, następnie zlane na cichą w 6* Uwagi: Piwo nadal leżakuje, aktualnie nie ma rewelacji i się jej nie spodziewam. Probleme tutaj jest chyba zbyt twarda woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 32 Russian Imperial Stout llość: 16l Ekstrakt początkowy: 26BLG ( w sumie z cukrem) Ekstrakt końcowy: 4.6 BLG Alkohol: około 11% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 4 3.00kg Viking Malt Słód Pale Ale 6 1.50kg Castlemalting Słód Special B 315 0.40kg Thomas Fawcett Słód Amber 300 0.40kg Thomas Fawcett Słód czekoladowy 1200 0.40kg Weyermann Jęczmień prażony 1000 0.40kg Weyermann pszenica prażona 800 0.30kg Viking Malt Słód barwiący 1400 0.10kg Weyermann Słód żytni 7 0.20kg Zacieranie: 67 ̊C Zasyp+ 100min 78 ̊C 10min Przed zacieraniem dodano 15g węglanu wapnia, wszystkie słody od momentu zasypy do filtracji. Gotowanie: 120min Chmielenie: Iunga 30.0g 10.0% 60min Sybilla 25.0g 6.0% 15min Sybilla 25.0g 6.0% 5min Drożdże: Gęstwa Danstar Nottingham 300ml Uwagi: Po upływie 7dni fermentacji burzliwej dodane zostało 800g cukru kandyzowanego własnej produkcji. Po fermentacji burzliwej rozlano RISa na dwa pojemniki, jeden 10l jest bez dodatków, natomiast do 6L powędrowały płatki po Burbonie w ilości 20g. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 33 Porter Mazurski* llość: 22l Ekstrakt początkowy: 21BLG Ekstrakt końcowy:xblg Alkohol: xblg Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński zero 4 8.00kg Viking Malt Słód karmelowy 50 50 0.20kg Viking Malt Słód karmelowy 300 300 0.30kg Thomas Fawcett pale chocolate 650 0.30kg Weyermann słód pszeniczny czekoladowy 800 0.30kg Weyermann Słód Carafa Special II 900 0.30kg Viking Malt Słód barwiący 1400 0.10kg Zacieranie: 58 ̊C Zasyp 52 ̊C 10min 62 ̊C 35min 72 ̊C 25min 78 ̊C 5min W momencie podgrzewania wody dodane 9g węglanu wapnia, Słód barwiący w "skarpecie" zabarwiąjacy wode do wysładzania, po czym dodany na filtracje. Wszystkie słody od samego początki Gotowanie: 100min Chmielenie: Lubelski 25.0g 4.0% 60min Marynka 25.0g 8.0% 30min Drożdże: Gęstwa SafLager s-23 Uwagi: Piwo nadal na cichej, jednak wstępnie jest to najlepiej smakujący porter jak uwarzyłem. *Porter Mazurski ze względu że nie jest to stylowy Porter Bałtycki. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 34 Dry Stout 2 llość: 22l Ekstrakt początkowy: 12BLG Ekstrakt końcowy: 2.6BLG Alkohol: 4.9% Zasyp: Viking Malt Pale Ale 7 3.50kg Viking Malt Monachikski I 14 0.80kg Fawcett czekoladowy 1200 0.25kg Weyermann jęczmień prażony 1000 0.30kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 3 0.40kg Zacieranie: 70 ̊C zasyp 66-67 ̊C 60min 70 ̊C 10min 78 ̊C 10min 8g Węglanu wapnia Gotowanie: 70min Chmielenie: Fuggles 35g 4.5% 60min Fuggles 15g 4.5% 10min Drożdże: Starter 2stopniowy z 1ml drożdży FM13 Irlandzkie ciemności przetrzymywanych w soli ponad 6miesięcy. Po dodaniu do brzeczki ruszyły w około 4h. Odfermentowanie prawidłowe, oraz w smaku obiecująco, lecz napewno będzie lepszy po około 3miesiącach w butelce jak poprzedni Dry Stout Uwagi: Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Warka 35 Session IPA NELSON (zwycięksa receptura WKPD) llość: 12l Ekstrakt początkowy: 12BLG Ekstrakt końcowy: 2 BLG Alkohol: 5.0% Zasyp: Malt Europ słód pilzneński 3 3.00kg Weyermann Słód Carapils 5 0.10kg Zacieranie: 68 ̊C Zasyp 66 ̊C 40min 72 ̊C 20min 78 ̊C filtracja 4g gipsu do zacierania Gotowanie: 70min Chmielenie: Iunga 24.0g 10.0% 30min Amarillo 50.0g ---- 3dni Nelson Sauvin 100.0g ---- 3dni Drożdże: US-05 świeża saszetka Uwagi: Piwo przed rozlewem o silnym aromacie nafty. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Warka 36 Niskoalkoholowe llość: 12l Ekstrakt początkowy: 6.6BLG Ekstrakt końcowy: 4.2BLG Alkohol: 1.2% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 3 1.10kg Viking Malt Słód pszeniczny 40 0.2kg Weyermann Słód żytni jasny 3 0.20kg Płatki owsiane 4 0.20kg Zacieranie: 76 ̊C Zasyp 72 ̊C 5min 76 ̊C 55min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 60mi Chmielenie: Iunga 12.0g 10.0% 15min Izabella 40.0g 6. 0% 3dni Oktawia 40.0g 9.0% 3dni Citra 20.0g 12.0% 3dni Drożdże: Us-05 100ml gęstwy Uwagi: Bardzo mocno gorzkie piwo po chmieleniu na zimno, aktualnie nagazowuje się w butelce, jednak aromaty chmielowe są bardzo obiecujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 37 Milk Stout llość: 12l Ekstrakt początkowy: 12BLG Ekstrakt końcowy: ? Alkohol: ? Zasyp: Viking Malt Słód pilzneński 4 1.60kg Viking Malt Słód karmelowy 30 30 0.15kg Weyermann Słód pszeniczny czekoladowy 1050 0.14kg Viking Malt Słód pszeniczny jasny 5 0.14kg Viking Malt Słód czekoladowy jasny 400 0.12kg Viking Malt jęczmień prażony 1050 0.12kg Weyermann Słód zakwaszający 5 0.05kg Zacieranie: 64 ̊C Zasyp 62 ̊C 20min 72 ̊C 40min 76 ̊C 15min Gotowanie: 70min Chmielenie: Iunga 10.0g 10.0% 60min Laktoza 400g --- 15min Drożdże: Fm13 Irlandzkie Ciemności gęstwa 100ml Uwagi: Kompletnie zapomniane przez prace sezonową, zostawione na 4miesiące przez co delikatnie kwaśne wyszło, niestety wylane w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 38 Hefeweizen llość: 22l Ekstrakt początkowy: 11.4BLG Ekstrakt końcowy: 2.6BLG Alkohol: około 4.5% Zasyp: Viking Malt słód pszeniczny 4 2.70kg Viking Malt słód pilzneński 5 1.70kg Weyermann Słód Carapils 5 0.10kg Zacieranie: 48 ̊C Zasyp 45 ̊C 60min 55 ̊C 10min 62 ̊C 30min 72 ̊C 30min Gotowanie: 60minut Chmielenie: Lubelski 20.0g 5.0% 60min Drożdże: Fm41 Gwoździe i banany starter Uwagi: Bardzo mocna siarka po skończonej fermentacji burzliwej (6dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 39 RIS llość: 15l Ekstrakt początkowy: 24BLG Ekstrakt końcowy: 6.4BLG Alkohol: 9.8% Zasyp: Viking Malt Słód Pilzneński 3 5.40kg 70 Viking Malt Słód Żytni jasny 7 0.30kg 4 Viking Malt Słód Red Active 35 0.23kg 3 Viking Malt Słód karmelowy 600 600 0.23kg 3 Viking Malt Jęczmień prażony 1050 0.54kg 7 Viking Malt słód czekoladowy 900 0.54kg 7 Płatki owsiane --- 0.45kg 6 Zacieranie: 74 ̊C Zasyp 67 ̊C 90min 76 ̊C 10min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 100min Chmielenie: Iunga 25.0g 10.0% 70min Iunga 20.0g 6.0% 30min Drożdże: Fm13 Irlandzkie Ciemności gęstwa 250ml Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 40 Rosanke llość: 12l Ekstrakt początkowy: 10blg Ekstrakt końcowy: 2.5BLG Alkohol: 3,8% Zasyp: Optima Słód Monachijski jasny 16 1.10kg 49 Weyermann Słód wędzony bukiem 10 0.20kg 9 Płatki żytnie 4 0.30kg 13 Castle Malting Słód owsiany 5 0.20kg 9 Pszenica niesłodowana 4 0.20kg 9 Viking Malt Słód Red Active 35 0.10kg 5 Castle Malting Słód Special B 300 0.10kg 5 Weyermann Słód zakwaszający 5 0.03kg 1 Zacieranie: 70-65 ̊C Kleikowanie 20-30min 68 ̊C Zasyp + 60min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 70min Chmielenie: Lubelski 10.0g 5.0% 60min Lubelski 25.0g 5.0% 10min Gałązki sosny 70g ---- 10min Jałowiec 30g ---- 10min Drożdże: Kveik HotHead 50ml gęstwa Uwagi: Rosanke jak to Rosanke, w smaku nic specjalnego. Było na konkursie, odpadając w eliminacjach, przyczyna "Zbyt mało wyeksponowane cechy stylu". Dominujące estry owocowe, niska ziołowość, niska słodowość, jednocześnie nie posiadające wyraźnych wad technicznych oraz sensrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 41 Session Ipa llość: 20l Ekstrakt początkowy: 12BLG Ekstrakt końcowy: 2 BLG Alkohol: 5.0% Zasyp: Viking Malt Słód pilzneński 4 4.75kg 94 Wyermann Słód Carapils 4 0.20kg 4 Viking Malt Słód red active 30 0.10kg 2 8g gipsu dodane do zacierania Zacieranie: 68 ̊C Zasyp 66 ̊C 40min 72 ̊C 20min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 70min Chmielenie: Iunga 35.0g 10.0% 60min Drożdże: Fm52 Amerykański Sen starter Uwagi: Po fermentacji burzliwej przelane do dwóch fermentorów. Fermentor 1 15L- 50g+50g+50g- Citra, Mosaic, Amarillo na 15L. Wyszło 12l po filtracji i jest to pierwsze zakegowane piwo. Rozeszło się praktycznie odrazu, bardzo dobre piwo! Fermentor 2 7L- mokra szyszka 85g Marynka 70g Sybilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 42 Session Ipa llość: 20l Ekstrakt początkowy: 12blg Ekstrakt końcowy: 2blg Alkohol: 5.0% Zasyp: Malt Europ słód pilzneński 3 4.20kg 89 Weyermann Słód Carapils 5 0.23kg 5 Viking Malt Słód Red Activ 35 0.10kg 2 Płatki owsiane błyskawiczne --- 0.20kg 4 Zacieranie: 68 ̊C Zasyp 66 ̊C 40min 72 ̊C 20min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 70min Chmielenie: Iunga 30.0g 10.5 % 30min Amarillo 50.0g 8.4 4dni Nelson Sauvin 150.0g 11.3% 4dni Drożdże: Gęstwa FM52 Amerykański sen 150ml Uwagi: Po chmieleniu uzyskane 17l, wszystko poszło do kega, piwo świetne na letnie dni, napewno powtórze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Warka 43 Podwójny Rauchbock llość: 12 Ekstrakt początkowy: 22 Ekstrakt końcowy: 5,4 Alkohol: 8,4% Zasyp: Viking Malt Słód wędzony bukiem 10 2.70kg 55 Viking Malt Słód Monachijski 15 1.50kg 30 Castle Malting Słód Biscuit 50 0.25kg 5 Castle Malting Słód Melanoidy 80 0.20kg 4 Weyermann Słód Caramunich typ II 120 0.15kg 3 Weyermann Słód Cararoma 300 0.15kg 3 Zacieranie: 70 ̊C Zasyp 66 ̊C 10min 72 ̊C 50min 78 ̊C filtracja Gotowanie: 100min Chmielenie: Sybilla 18.0g 6.0% 60min Drożdże: W34-70 gęstwa 250ml Uwagi: Słodki, lecz mało wędzony, słody z Vikinga nie mają dobre wędzonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) Warka 44 Barley Wine llość: 12l Ekstrakt początkowy: 30BLG Ekstrakt końcowy: 5,5BLG Alkohol: 12.6BLG Zasyp: Viking Malt Słód Pale ALE 4 4.70kg 80 Viking Malt Słód Monachijski I 14 0.60kg 10 Castle Malting Słód Special B 300 0.30kg 5 Castle Malting Słód Biscuit 50 0.30kg 5 Zacieranie: 67 ̊C zasyp 67 ̊C 70min 78 ̊C 5min+ filtracja Gotowanie: 150min Chmielenie: Iunga 25g 10.0 60 min Drożdże: Gęstwa Fm52 Amerykański Sen 200ml Uwagi: Bardzo mocno alkoholowe piwo, fermentacja przeprowadzona przez 1miesiac w temperatrurze 16°C przez co profil jest "czysty". Ilość alkoholu raczej sugeruje o przekłamaniu sprzętu którego używam do pomiarów. Zabutelkowane z drożdzami do refermentacji, butelka dostała etykietę, oraz kapturek, planuje spróbować po około roku. Edytowane 16 Lutego 2021 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się