Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Witam, robię glykol chiller użyłem do tego maszynki do lodów z kompresorem. Wywaliłem wszystko z wyjątkiem kompresora, skraplacz zrobiłem z 8m 6mm miedzi. Będzie włożony w 4 litrowy zbiornik na glykol. Czy na forum jest ktoś z województwa łódzkiego, co może polutować skraplacz i nabić układ czynnikiem R600A? Może być monter instalacji CO z miedzi, z lutownica do lutowania twardego. Sterować tym będzie sterownik wifi od kol. malinowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Szukaj w okolicy kogoś od instalacji CO, za piwo Ci to zlutujeWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaFajny pomysł ale jak to będzie dokładnie działać?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Kompresor schładza Glykol w zbiorniku do temp. zadanej np. 0 stopni. Regulator w fermentatorze załącza pompkę i pompuje czynnik przez wężownicę, aż do osiągnięcia zadanej temp. w fermentatorze. Będzie działać tak jak ta maszynka ze zdjęcia. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciniak Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Czy udało się zbudować glikol chiller z maszynki do lodów? Mam możliwość posiadania maszynki do lodów z agregatem 150W i przymierzam się też do budowy, można prosić więcej szczegółów technicznych jak ma to wyglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Pracę trwają, na dziś mam pospawane naczynie na 3L glikolu, pompkę itp. Polutowane rurki i odpaliłem na krótko sprężarkę i chłodzi. Czynnika musiałem dać więcej, bo nie chciała chłodzić i zamrażała rurkę powrotu. Według tabliczki 30g, ja musiałem nabić 55g. Po dobiciu po kilku sekundach pracy na rurkach skraplacza -0,8C. Pozostało zamontować pokrywę, tylko najpierw muszę zamontować króćce do pompki i wyciąć otwór do uzupełniania glikolu. Zamontować sterownik stc1000, poskręcać i opiankować resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Na tą chwilę bez sterownika, ale już trwają testy. Jutro demontuje stary agregat i montuje glykol Chiller. anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek123 Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Długo o tym myślałem, ale kolega mi podpowiedział prosty sposób dla tych co mają miejsce w piwnicy. Zakupić lodówkę z osobnym zamrażalnikiem, jedną z komór zamrażalnika zalać glikolem i przez tę komorę pompować w fermentor. Samą lodówkę można wykorzystać do chłodzenia czegokolwiek. moim zdaniem super sprawa. tylko trzeba pomyśleć jak wywiercić wlot i wylot aby nie zepsuć całej lodówki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Ideą budowy tego urządzenia jest to że jest małe i będzie mogło stać w mieszkaniu na szafce. Za lodówkę dziękuję, nie mam jej gdzie postawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek123 Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Oczywiscie. Ten kto nie ma miejsca to ma to uzasadnienie. Ten kto ma cale pomieszczenie w piwnicy przeznaczone na browar to lodowka i zamrazalnik jest najlepszym i najtanszym rozwiazaniem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Ten fermentor na zdjeciu to fermzilla 60l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 13 minut temu, Marchelli napisał: Ten fermentor na zdjeciu to fermzilla 60l? Dokładnie 55L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 8 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 I jak to sie spisuje, warto inwestowac, szukam zbiornika wlasnie 55l, do hermsa, mam narazie beczki z nierdzewki 65l, i sie zastanawiam czy inwestowac w takie, czy moze z SSBrew stozkowy, tylko tam jeden w cenie takich trzech. A 3 potrzebuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 1 godzinę temu, Marchelli napisał: I jak to sie spisuje, warto inwestowac, szukam zbiornika wlasnie 55l, do hermsa, mam narazie beczki z nierdzewki 65l, i sie zastanawiam czy inwestowac w takie, czy moze z SSBrew stozkowy, tylko tam jeden w cenie takich trzech. A 3 potrzebuje Ja jestem zadowolony, z tym iz kupiłem 27l w Czechach, a 55L sam pet w Chinach. Przekładam zawory zależnie co potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Sprzęt odpalony, włącznikiem na pierwszym sterowniku załączam sterownik glikol chiller. Na tą chwilę nie robiłem dodatkowej obudowy, gdyż chciałem sprawdzić sprzęt. Działa bez zarzutu, warto najpierw schłodzić glykol a dopiero potem odpalić chłodzenie fermentatora. Chłodziwa razem z wężami i chłodnicą mam 3.7l. Edytowane 8 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 A czym ten czynnik jest pompowany przez wezownice? Jest tam jakas pompka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Tak, stc1000 w obudowie sterownika GF steruje temp. fermentatora za pomocą pompki fontannowej umieszczonej w zbiorniku z glykolem. Na zasadzie włącz wyłącz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Muszę przyznać że nawet własnej roboty chiller robi robotę. Właśnie od dziś od rana trwa cold crash i gazowanie co2 piwa. W fermentatorze mam 40L piwa temp. 14 stopni do 3 stopni w 5h, dodatkowo sprężarka nie pracuje nom stop bo schładza glikol i się wyłącza. Jedynie co poprawie to muszę mieć wyjście kolankiem do podłączenia chłodnicy bo ledwo się mieści. Szykuje również sterowanie craftbeerypi3, do sterowania glykol chiller, fermentacją i zbieraniem odczytów z ispindel. offtop :D Pobrałem dziś próbkę piwa i po korekcie mam odfermentowanie do 2.6 blg. Gazuje dwa dni piwo i zlewam do kegów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Właśnie uruchomiłem Ispindel na CraftBeerPi3 i będzie on sterował Glykol chiller i fermentacją. Z możliwością ustawienia kroków i temp. fermentacji. Dodatkowo odczyt z Ispindel. Poniżej fotka. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz Pyzi0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Pablo, a jakiej mocy masz ten agregat? Właśnie się do czegoś podobnego przymierzam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi