PawełBrk Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące obliczenia alkoholu w gotowym piwie. Znalazłem kilka tematów na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe do obliczenia o ile zwiększy się "moc" piwa po butelkowaniu. Przeczytałem, że można obliczyć ile jest alkoholu "mniej więcej" po sprawdzeniu ilości cukru przed fermentacją i po fermentacji. Podczas butelkowania dodaję jeszcze miarkę glukozy do każdej butelki. Miarka ma skalę opisaną na konkretną pojemność butelki (0,5l). Na logikę po otwarciu piwa mogę ponownie zmierzyć ilość cukru i wprowadzić do wzoru. Ale czy jest stworzona gotowa tabela o ile wzrośnie "moc" piwa po wsypaniu danej ilości glukozy do piwa? Może ktoś stworzył na własne potrzeby prywatną, przybliżoną tabelę z w/w danymi i mógłby udostępnić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Jeśli na butelkę 0.5 dasz 2 gramy cukru to alkohol wzrośnie o ok 0.2%. Zakładam przy tym, że cały cukier dodany do refermentacji drożdże zjedzą.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 A dodaj do przepisu w swoim programie do warek odpowiednią ilość cukru (np 4g x litry piwa).Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się