Skocz do zawartości

Wzrost alkoholu w zabutelkowanym piwie


PawełBrk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Mam pytanie dotyczące obliczenia alkoholu w gotowym piwie. Znalazłem kilka tematów na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje.

Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe do obliczenia o ile zwiększy się "moc" piwa po butelkowaniu. Przeczytałem, że można obliczyć ile jest alkoholu "mniej więcej" po sprawdzeniu ilości cukru przed fermentacją i po fermentacji. Podczas butelkowania dodaję jeszcze miarkę glukozy do każdej butelki. Miarka ma skalę opisaną na konkretną pojemność butelki (0,5l). Na logikę po otwarciu piwa mogę ponownie zmierzyć ilość cukru i wprowadzić do wzoru. Ale czy jest stworzona gotowa tabela o ile wzrośnie "moc" piwa po wsypaniu danej ilości glukozy do piwa?

Może ktoś stworzył na własne potrzeby prywatną, przybliżoną tabelę z w/w danymi i mógłby udostępnić?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.