PawełBrk Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące obliczenia alkoholu w gotowym piwie. Znalazłem kilka tematów na ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe do obliczenia o ile zwiększy się "moc" piwa po butelkowaniu. Przeczytałem, że można obliczyć ile jest alkoholu "mniej więcej" po sprawdzeniu ilości cukru przed fermentacją i po fermentacji. Podczas butelkowania dodaję jeszcze miarkę glukozy do każdej butelki. Miarka ma skalę opisaną na konkretną pojemność butelki (0,5l). Na logikę po otwarciu piwa mogę ponownie zmierzyć ilość cukru i wprowadzić do wzoru. Ale czy jest stworzona gotowa tabela o ile wzrośnie "moc" piwa po wsypaniu danej ilości glukozy do piwa? Może ktoś stworzył na własne potrzeby prywatną, przybliżoną tabelę z w/w danymi i mógłby udostępnić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Jeśli na butelkę 0.5 dasz 2 gramy cukru to alkohol wzrośnie o ok 0.2%. Zakładam przy tym, że cały cukier dodany do refermentacji drożdże zjedzą.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 A dodaj do przepisu w swoim programie do warek odpowiednią ilość cukru (np 4g x litry piwa).Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi