Skocz do zawartości

Belgijskie kiedy cukier


Mateo90

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Robie właśnie pierwsza Warkę belgijska. Na koncie mam już 3 inne. Póki co ważę z brewkitu. Wcześniej dodawałem cukier do gotowania. Wyczytałem ze do belgijskich lepiej go dodać po burzliwej. Czy to dotyczy tez brewkitów? Czy wtedy do gotowania dodaje 0.5kg zwykłego cukru, a

następne 0.5kg kandyzowanego po burzliwej? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorota Chrapek z Homebrewing sugeruje, żeby dodawać cukier (czy raczej syrop cukrowy) w najbardziej burzliwej fazie fermentacji, czyli ok 2 dnia.

 

http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-cukier-do-brzeczki/#comment-78022

 

Powodzenia z belgami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to w artykule masz odpowiedź :)

 

"Piwa z dużym udziałem cukrów prostych trudno fermentują, gdyż ilość komórek drożdżowych jest zbyt mała, przez co fermentacja jest powolna i często niedokończona. Dlatego lepiej jest pozwolić drożdżom zużyć cukry które uzyskaliśmy w normalnym procesie zacierania, a gdy drożdże się namnożą i fermentacja burzliwa wejdzie we właściwą fazę,  wtedy dopiero dodać cukier."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.