Mateo90 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Witajcie, Robie właśnie pierwsza Warkę belgijska. Na koncie mam już 3 inne. Póki co ważę z brewkitu. Wcześniej dodawałem cukier do gotowania. Wyczytałem ze do belgijskich lepiej go dodać po burzliwej. Czy to dotyczy tez brewkitów? Czy wtedy do gotowania dodaje 0.5kg zwykłego cukru, a następne 0.5kg kandyzowanego po burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dorota Chrapek z Homebrewing sugeruje, żeby dodawać cukier (czy raczej syrop cukrowy) w najbardziej burzliwej fazie fermentacji, czyli ok 2 dnia. http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-cukier-do-brzeczki/#comment-78022 Powodzenia z belgami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Tak, czytałem ten artykuł i zastanawia mnie właśnie czy całość (0.5kg zwykłego i 0.5kg kandyzowanego) dodać po burzliwej czy tylko kandyzowanego, a biały normalnie dosypać do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 No to w artykule masz odpowiedź "Piwa z dużym udziałem cukrów prostych trudno fermentują, gdyż ilość komórek drożdżowych jest zbyt mała, przez co fermentacja jest powolna i często niedokończona. Dlatego lepiej jest pozwolić drożdżom zużyć cukry które uzyskaliśmy w normalnym procesie zacierania, a gdy drożdże się namnożą i fermentacja burzliwa wejdzie we właściwą fazę, wtedy dopiero dodać cukier." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zrobione, zobaczymy efekt za kilka msc dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się