brunet_po_prawej Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dzień dobry! Chciałbym się uprzejmie ze wszystkimi przywitać. Zdecydowałem się zostać "piwowarem" (cudzysłów celowy - bez cudzysłowia napisze jak będę na to gotowy czyli będę miał jakiekolwiek większe doświadczenie!). Z drożdżami mam do czynienia od kilka ładnych lat bowiem rokrocznie nastawiam wiele win, nawet potrafię się pokusić o własne receptury - znajomi twierdzą, że wychodzą bardzo smaczne Jestem również pszczelarzem i pod tym kątem również będę próbował piwowarstwa, ale to wszystko z czasem. Mam na koncie również pierwszą warkę - jest na końcówce fermentacji burzliwej, za dni kilka mam zamiar zlewać na cichą z chmielenim na zimno oraz z garścią kawy oraz zabutelkować pierwsze butelki żeby mieć pierwsze porównania. Obecnie mam 5 Blg więc jeszcze chwilunia Oczywiście pierwsza warka z brewkitów (nie wstydzę się tego kompletnie), ale surowce na kolejną już do mnie pędzą - będzie to pszeniczne wędzone! Przeglądając i czytając forum wiem, że dużo się od wszystkich nauczę oraz liczę na nowe znajomości Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Nie zlewaj na cichą, zostaw we wiadrze do końca fermentacji. Lepiej, żeby ci sie infekcja nie zdarzyła przy pierwszym piwie, bo to zniechęca. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 W sensie, że w ogóle pominąć cichą i zlewać po zakończeniu od razu do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Prawie tak. Fermentacja cicha to tylko etap fermentacji. Przelewanie po zakończeniu etapu burzliwego ma sens tylko wtedy, kiedy chcesz zebrać gęstwę drożdzową, a potem chmielić na zimno. W kazdym innym przypadku jest zabiegiem zbędnym, wnoszącym tylko niebezpieczeństwo zakażenia piwa, nic poza tym. Po zakończeniu fermentacji przelewasz piwo do wiadra do rozlewu, z nad osadu drożdzowego. W tym wiadrze możesz wtedy zmieszać piwo z cukrem do refermentacji. Polecam kilkukrotną lekturę Wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Racja - na początek nie ma może zbytnio co szaleć. A i wiedzy nigdy za wiele. Gęstwy zbierać nie chce, ale właśnie chciałem chmielić na zimno cześć piwa. Wiec zlać do drugiego na cichą bym raczej musiał. Myślałem, żeby cześć zostawić w tym fermentorze, aż skończy się fermentacja i zabutelkowac, a cześć dać na cichą i tam dochmielic. Z tym ze może faktycznie - poerwszą Warkę wypije za smakiem, a szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 6 minut temu, brunet_po_prawej napisał: szaleć, ryzykować zakażenie i cudować będę jak przyjdzie jakieś ciut większe doświadczenie O, to, to! brunet_po_prawej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mule18 Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Witam serdecznie pozdrawiam z Ostrowa Wlkp. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się