tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Cześć, pora zacząć dokumentację. Pierwsze dwa piwa (początek 2019) były z brewkitu, później zacząłem bawić się w poważniejsze domowe piwowarstwo. Tutaj będę pisał o warzeniu i jego efektach, naukach i planach na przyszłość 2019 (85 litrów): #1 Hefeweizen no.1 #2 APA urodzinowa #3 Śliwczan #4 i #5 Grape Ape i Grape Plum Ale #6 X-mas Ale #7 APA no.1 2020 (192 litry): #8 PA Pale Ale #9 PAM Pale Ale Miętowy #10 Hefeweizen no.2 #11 Roggenbier #12 NEIPA #13 Hefeweizen no.3 #14, #15 APA no.2 - dwie wersje #16 X-Mas Ale no.2 #17 Miodowe #18 Chocolate Milk Stout 2021 (260 litrów) : #19 Śliwka suszono-wędzona (Sekpruno) #20, #21 APA no. 2 - podejście 2 (Cassiopeia & Centaurus) #22, 23 Hefeweizen & Berliner Weisse (Leonis Minoris & Coma Berenices) #24 Hefeweizen (Leonis Minoris) #25 New Zealand IPA (Crux) #26 Roggenbier (Equuleus) #27 Imperial IPA (Draco) #28 Session IPA (Pictor) #29 Miodowe (Apus) #30 X-Mas Ale (Pyxis) #31 Foreign Extra Stout (Cygnus) #32 Lager (Lupus) 2022 (20 litrów): #33 APA Fermentują: Dojrzewają w butelkach: Najbliższe plany: American Amber Ale Belgian Blond Ale Edytowane 15 Marca 2022 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) #1 Hefeweizen no.1 Zasyp 4.3kg: 2.5 kg pszeniczny jasny 1.6 kg pilzneński 0.2 kg Carahell Chmiel: 30 g Spalt Select (DE) Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie - 15 litrów: 45 C - 10' 53 C - 15' 63 C - 30' 72 C - do negatywnej próby jodowej 76 C - 1' Wysładzanie: do 21 litrów, 11.5 BLG Warzenie - 80': Chmiel: 10 g na 70', 10 g na 30', 10 gna 5' Do fermentacji: 19.5 litrów, 12 BLG Temperatura fermentacji: Nie znajduję oryginalnych notatek, ale cały czas ok. 21 C otoczenia. Data warzenia: 29.06.2019 Butelkowanie: 10.07.2019 Wrażenia: Piwo bardzo smaczne, bardzo fajnie wyczuwalne smaki weizena. Jedno z ulubionych piw mojej narzeczonej - warka do powtórzenia w całości dla Niej Edytowane 30 Lipca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 #2 APA Urodzinowa Zasyp 5 kg: 3.0 kg pale ale 1.0 kg pilzneński 0.5 kg pszeniczny 0.5 kg płatki owsiane Chmiel: 50 g mosaic (USA) 50 g CITRA (USA) Drożdże: US-05 Zacieranie - 15 litrów: 45 C - 10' (jedynie pszeniczny) 63 C - 20' 68 C - 20' 72 C - do negatywnej próby jodowej 76 C - 1' Wysładzanie: do 21 litrów, 13 BLG Warzenie - 80': Chmiel: Citra 25g na 65', Mosaic 25g na 20', Do fermentacji: 19 litrów, 14 BLG Fermentacja: Nie znajduję oryginalnych notatek, ale temperatura otoczenia cały czas ok. 25 C (zbyt wysoka) Chmielenie: Citra 25g na 3 dni cichej Mosaic 25g na 2 dni cichej Data warzenia: 13.07.2019 Butelkowanie: 01.08.2019 Wrażenia: Było to piwo urodzinowe dla taty, dlatego nie celowałem w zbyt dużą goryczkę. Piwo bardzo dobrze pijalne, jednak zbyt wysoka temperatura fermentacji zostawiła swoje piętno. Do powtórzenia w odpowiednich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 #3 Śliwczan Zasyp 1.15 kg: 1.0 kg pilzneński 0.15 kg płatki owsiane Chmiel: 25 g mosaic (USA) Dodatki: 1.5 kg śliwek wypestkowanych 100 g cukru Drożdże: dzikie ze śliwek Zacieranie: Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h. Wysładzanie: 2 litry wody. Warzenie - 70': Mosaic 25g na 20' Do fermentacji: 7 litrów, 11 BLG + cukry z owoców Data warzenia: 26.08.2019 Butelkowanie: 09.09.2019 Wrażenia: Piwo kwaśne (octowe). Po spróbowaniu 3 butelek poszło w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 #4 Grape Ale #5 "Grappy Plum Ale" Dwa piwa robione za jednym zamachem. Zasyp 3.0 kg: 2.5 kg pilzneński 0.5 kg płatki owsiane Chmiel: 50 g mosaic (USA) Dodatki: Do pierwszego: 1.5 kg ciemnego domowego winogronu, rozdrobnione Do drugiego: 1 kg ciemnego domowego winogronu + 1 kg domowych śliwek, rozdrobnione i wypestkowane Drożdże: dzikie z owoców Zacieranie: Słody zalane wodą 76 C, zostawione na ok. 10h. Wysładzanie: do 11 BLG Warzenie - 70': Mosaic 50g na 20' Do fermentacji: 10 BLG + cukry z owoców Pierwsze owoce zalane 40% brzeczki. Drugie owoce zalane 60% brzeczki. Data warzenia: 02.09.2019 Butelkowanie: 19.09.2019 Wrażenia: Piwa kwaśne (naturalnie), w odróżnieniu od samego śliwkowego nie ma wyczuwalnej infekcji. Można dodać czegoś do podniesienia słodyczy, bo jak na piwo wakacyjne, to jednak zbyt kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 #6 X-mas Ale Zasyp 7.56 kg: 2.0 kg pilzneński 4.0 kg monachijski 0.8 kg kasza jęczmienna (skleikowana) 0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0.2 kg caramunich II 0.16 kg palony jęczmień Chmiel: 50 g extra styruan dana (SLO) Dodatki: korzeń imbiru - 20g goździki - 10 sztuk gałka muszkatałowa - 4g ziele angielskie - 8 sztuk laska cynamonu - 6g skórka z 2 cytryn skórka z 2 pomarańczy suszone daktyle - 400 g suszone figi bez pestek - 400 g mech irlandzki - 4g przyprawa do piernika - 80 g Drożdże: Jedna paczka T-58 Zacieranie - 15 litrów: 68 C - 60' 78 C - 1' Wysładzanie: 2x6 litrów, 78 C Warzenie - 80': Chmiel na 60' daktyle, figi, mech na 15' przyprawy, skórki na 10' Do fermentacji: 22 litry, 18 BLG Fermentacja: Przyprawa korzenna i goździki na 12 dni cichej. Zeszło do 7.5 BLG. Data warzenia: 12.10.2019 Butelkowanie: 04.11.2019 Wrażenia: Przez pomyłkę zadałem tylko jedną paczkę drożdży, przez co odfermentowało mniej niż bym chciał. Być może warto było potrzymać jeszcze kilka dni. Po 2 tygodniach od zabutelkowania - piwo smaczne, dość słodkie i chmielowe. Do miesiącu - ładny aromat, fatalny smak. Po 1.5 miesiąca - bardzo ładny aromat korzenny, smak się klaruje i polesza Po 2 miesiącach - ukształtowane i aromat, i smak. W smaku mocno wytrawne. Porównanie ze Świątecznym z Kormorana: aromat niemal identyczny, Kormoran słodszy w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) #7 APA no.1 Zasyp 3.5 kg: 1.5 kg pilzneński 2.0 kg pale ale Chmiel: 30 g horizon 30 g chinook 25 g mosaic 25 g citra Drożdże: US-05 Zacieranie - 16 litrów: 67 C - 60' 72 C - 15' 78 C - 5' Warzenie - 80': Chmiel na 60' 15 g horizon na 60' 15 g horizon na 20' 30 g chinook na whirlpool Do fermentacji: 14 litrów, 13 BLG Fermentacja: 25 g mosaic na 4 dni 25 g citra na 4 dni Zeszło do 3 BLG. Coldcrash przed butelkowaniem. Data warzenia: 23.11.2019 Butelkowanie: 16.12.2019 Wrażenia: Piwo świetnie wpasowuje się w moje gusta. W zapachu czuć trochę więcej cytrusów niż chmielu. W smaku czuć dość wyraźną goryczkę zasłoniętą przez aromaty cytrusowe. Do tej pory moja najlepsza warka. Edytowane 30 Lipca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 12. lutego 2020 r. Kupno sterownika STC-1000 Logo browaru zrobione przez Okapi Studio Grzałka elektryczna kupiona, czekam na dostawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Od wczoraj mam nowe, firmowe kapsle Wykonanie: Kapslove Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) #8 PA Pale Ale Zasyp 4.0 kg: 3.8 kg pale ale 0.2 kg carahell Chmiel: 30 g pioneer 30 g epic Drożdże: S-04 - 1 paczka Zacieranie - 13 litrów: 65 C - 10' 68 C - 50' 72 C - 15' 78 C - 5' Warzenie - 60': 20 g pioneer na 60' 20 g epic na 15' 10 g epic na 5' 10 g pioneer na 5' Do fermentacji: 20 litrów, 12.5 BLG Fermentacja: Temperatura cały czas 19-20 C Końcowe = 5 BLG Coldcrash przed butelkowaniem. Refermentacja: 100 g cukru w ok. 500 ml wody => ok. 2,7g cukru na butelkę Celowane nagazowanie 2.0 Data warzenia: 01.02.2020 Butelkowanie: 25.02.2020 Wrażenia: Po tygodniu w butelce: piwo bezpłciowe, słabe nagazowanie, mocno słodowy smak. Po dwóch tygodniach: nadal słodowe, ale trochę lepiej nagazowane. Delikatnie czuć chmiel. Edytowane 12 Marca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) #9 PAM Pale Ale Miętowy Zasyp 4.0 kg: 3.0 kg pale ale 1.0 kg monachijski Chmiel i dodatki: 30 g crystal 4 torebki herbaty miętowej biofix Drożdże: T-58 - 1 paczka Zacieranie - 14 litrów: 67 C - 60' 72 C - 15' 78 C - 5' Warzenie - 70': 10 g crystal na 60' 10 g crystal na 20' herbata miętowa na 10' 10 g crystal na 5' Do fermentacji: 13 litrów, 13 BLG Fermentacja: Przez nieuwagę nie wyłowiłem jednej torebki herbaty, więc była ona w fermentorze przez całą fermentację. Temperatura: 19 dni w 19-20 C; 3 dni w 23 C Końcowe = 5 BLG Coldcrash przed butelkowaniem. Refermentacja: Celowane nagazowanie 2.0 Data warzenia: 06.02.2020 Butelkowanie: 28.02.2020 Wrażenia: Po tygodniu w butelce: - zimne -> mięta wyczuwalna lekko w aromacie, zostawia fajny, rześki posmak. Bardzo dobre. - Po ogrzaniu coraz bardziej wyczuwalna mięta (i w zapachu, i w smaku). Nadal bardzo ciekawe. Po dwóch tygodniach w butelce: mięta mocniej wyczuwalna w smaku. Wydaje mi się to bardzo ciekawą opcją do letniego grilla. Piwo niezbyt mocne, lekkie i rześkie. Edytowane 12 Marca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) #10 Hefeweizen no.2 Zasyp 4.3 kg: 2.5 kg pszeniczny 1.6 kg pilzneński 0.2 kg carahell Chmiel i dodatki: 30 g relax Drożdże: FM-41 Gwoździe i banany, starter Zacieranie - 15 litrów: 45 C - 12' 53 C - 15' 63 C - 30' 72 C - 20' 76 C - 2' Warzenie - 80': 10 g relax na 70' 10 g relax na 30' 10 g relax na 5' Do fermentacji: 19 litrów, 12 BLG Fermentacja: Temperatura: 3 dni 18 C, 1 dzień podniesienie do 20 C, 1 dzień do 22 C, 5 dni do 22-23 C Krótki CC Końcowe = 4 BLG Refermentacja: 126 g cukru, 880 ml wody Data warzenia: 29.02.2020 Butelkowanie: 16.03.2020 Wrażenia: Po tygodniu w butelce było zbyt słodowe. Później się uleżało i smakuje bardzo dobrze. Edytowane 30 Lipca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) #11 Roggenbier Zasyp 5.1 kg: 3.0 kg żytni 1.25 kg pilzneński 1.25 kg monachijski II 0.5 kg caramunich II 0.1 kg łuska ryżowa Chmiel i dodatki: 30 g hallertauer mittelfueh, 4.4% AA Drożdże: FM-41 Gwoździe i banany, 300 ml gęstwy po #10 Hefeweizen Zacieranie - 20 litrów: 44 C - 20' (sam żytni) 66 C - 45' 72 C - 30' 78 C - 5' Warzenie - 80': 10 g hallertauer mittelfueh na 60' 10 g hallertauer mittelfueh na 20' Do fermentacji: 19 litrów, 16 BLG Fermentacja: Temperatura: 2 dni 15 C, 7 dni swobodny wzrost do 20 C, 30 dni 21 C Końcowe = 6 BLG Refermentacja: 136 g cukru, 880 ml wody (celowane 2.7) Data warzenia: 21.03.2020 Butelkowanie: 01.05.2020 Wrażenia: Wysładzanie zdecydowanie nie należało do przyjemności. Po otwarciu fermentora przy rozlewie okazało się, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Smak i zapach były w normie, więc piwo poszło w butelki. Pierwsza butelka próbowana tydzień po butelkowaniu, jeszcze potrzebowało leżenia. Niestety kolejne próby potwierdziły moje obawy, że prawdopodobnie wdarła się infekcja. Piwo źle się pije i nie potrafiłem dopić żadnej butelki. Nie wylewam, co jakiś czas będę wracał, ciągle mam nadzieję. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) #12 New England IPA Zasyp 5.75 kg: 5 kg Pale Ale 0.25 kg karmelowy 30 0.5 kg pszeniczny Chmiel i dodatki: 50 g Mosaic 50 g Amarillo 100 g Citra Drożdże: FM-52 Amerykański Sen (starter) Zacieranie infuzyjne - 15 litrów: 68>65 C - 60' 72C - 20' bez mash out Warzenie - 70': 20 g Mosaic na 20' 50 g Amarillo na hop-stand 45' Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG Fermentacja: 30 g Mosaic - 3 dni 100 g Citra - 3 dni Zeszło do 4.5 BLG 6 dni 15.5-16 C 4 dni 16.5-17.5 C później swobodny wzrost do 22C Refermentacja: 103 g cukru białego, celowane nagazowanie 2.2 3.5 g kwasu askorbinowego Data warzenia: 06.06.2020 Butelkowanie: 29.06.2020 Wrażenia: REWELACYJNE PIWO! Bardzo fajny chmiel, goryczka umiarkowana, skupienie na aromacie. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem! Z ocen degustatorów: Świetne piwko, bardzo aromatyczne, goryczka wyraźna, ale nie za mocna. Aromat oceniam na 8, mimo że zapachy są bardzo wyczuwalne i atrakcyjne, dlatego że lubię sobie przyćpać dobrym chmielem i widzę tu jeszcze miejsce dla jakiejś double, triple wersji. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Moi przyjaciele wiedzą, co mnie naprawdę cieszy! Zbiór gadżetów browaru powiększył się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) #13 Hefeweizen no.3 Kolejne, lekko zmienione podejście do pszeniczniaka dla mej lubej. Zasyp 4.3 kg: 2.5 kg pszeniczny 1.8 kg pilzneński Chmiel i dodatki: 30 g halertauer tradition (4.6%) Drożdże: WB-06, 1 paczka Zacieranie: 45 C - 12' pszeniczny w 3.5l wody Dosypać resztę + 4l wrzątku 53 C - 15' + wrzątek 63 C - 45' + wrzątek 72 C - 20' Warzenie - 80': 10 g halertauer traditionna 70' 10 g halertauer traditionna 30' 10 g halertauer traditionna 5' Do fermentacji: 23 litry, 12 BLG Fermentacja: Temperatura: 5 dni 15.5-17C, potem swobodny wzrost do temp. otoczenia (maks. 23 C) Końcowe = 4 BLG Refermentacja: 150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V Data warzenia: 14.07.2020 Butelkowanie: 05.08.2020 Wrażenia: Moje trzeci podejście do pszeniczniaka. Po wypiciu trzech butelek wydaje mi się, że najlepsze. Ładna, słomkowa barwa, elegancka piana i bardzo dobry smak. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) #14, #15 APA no. 2 Zasyp 5.75 kg: 5 kg Pale Ale 0.25 kg karmelowy 30 0.5 kg pszeniczny Chmiel i dodatki: 20 g Mosaic 50 g Amarillo Drożdże: FM-52 Amerykański Sen - gęstwa z warki #12 Zacieranie infuzyjne - 15 litrów: 68>65 C - 60' 72C - 30' Warzenie - 70': 20 g Mosaic na 20' 30 g Amarillo na hop-stand 45' Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG Fermentacja: 6 dni 16-17 C później swobodny wzrost do 22C Zeszło do 3 BLG Po 17 dniach podzielone na dwa wiadra po 9 litrów. Po dwóch dniach dodane chmiele na trzy dni: Do pierwszego: 15g Mosaic, 50g Cascade Do drugiego: 15g Mosaic, 50g Centennial Refermentacja: Do pierwszego: 60g cukru, 2g kwasu askorbinowego Do drugiego: 55g cukru, 2g kwasu askorbinowego Celowane nagazowanie 2.2. Data warzenia: 21.07.2020 Butelkowanie: 11.08.2020 Wrażenia: Obie warki do wylania. Wypiłem po 1 butelce, kolejne napocząłem i wylałem. Smak trawy i błota, prawdopodobnie spowodowany chmielem. Edytowane 16 Września 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) #16 X-Mas Ale no2 Drugie podejście do świątecznego, tym razem na podstawie przepisu Undeath. Zasyp 5.8 kg: 3 kg Pale Ale 2 kg pilzneński 0.25 kg karmelowy ciemny 66 g barwiący 0,381 kg pszeniczny palony 0,103 kg jęczmień prażony Chmiel i dodatki: 30 g marynka 30 g sybilla 30 g skórka pomarańczy + cytryny 1 kg miód lipowy po 1 łyżeczce: gałka muszkatałowa, imbir, kardamon 1,5 łyżeczki cynamonu 12 goździków Drożdże: US-05 - 2 paczki Zacieranie: Słody PA i pilzneński wsypane do 15 l wody. 68 C - 90' Dodanie reszty słodów 74 C - 10' Mash out Warzenie - 60': 30 g marynka na 60' 15 g sybilla na 30' 15 g sybilla na 15' miód i skórka na 10' przyprawy na 5' Do fermentacji: 19 litrów, 18 BLG Drożdże uwodnione w 26 C, dodane do brzeczki o temp 19 C. Fermentacja: W pudle styropianowym na balkonie. 5 dni ok 18-19C. Później musiałem wyjechać na 3 dni, po powrocie spadło do ok. 12 C (akurat zepsuła się pogoda). Od 8. dnia w temp. otoczenia 20 C. Cukier spadł do 5.5 BLG Refermentacja: 116g cukru Data warzenia: 24.10.2020 Butelkowanie: 21.11.2020 Wrażenia: Piwo bardzo dobre, choć jest jeszcze ogromne pole do eksperymentów. Wydaje mi się, że warto na koniec fermentacji podnieść temperaturę do 22C+. Z ocen degustatorów: Można poeksperymentować z goździkami i większą ilością skórki pomarańczowej dla bardziej cytrusowego aromatu. Leje się pięknie, jak olej? Edytowane 25 Stycznia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) #17 Miodowe Zasyp 2.8 kg: 1,5 kg pilzneński 0,7 kg caramunich I 0,4 kg abbey 0,2 kg płatki owsiane 0,3 kg łuska ryżowa Chmiel i dodatki: 20 g challenger 30 g fuggles 2 kg miód gryczany Drożdże: S-04 - 1 paczka Zacieranie: Słody wsypane do 14 l wody. 62 C - 5' 72 C - 70' Mash out Warzenie - 60': 20 g challenger na 60' 15 g fuggles na 10' 15 g fuggles na 5' miód na 5' Do fermentacji: 21 litrów, 14 BLG Drożdże uwodnione w 26 C, dodane do brzeczki o temp 19 C. Fermentacja: W pudle styropianowym na balkonie. 4 dni ok 18-19C. Później musiałem wyjechać na 3 dni, po powrocie spadło do ok. 12 C (akurat zepsuła się pogoda). Od 8. dnia w temp. otoczenia 20 C. Wyszło 20,5 l 3 BLG, po zebraniu drożdży ok. 19 l. Refermentacja: 116g cukru, co daje ok. 2.97g na 0,5l (wg kalkulatora nagazowanie 2.3) 267g ksylitolu, co daje 6.84g na 0,5l Ze względu na dużą ilość cukrów do syropu użyłem ok. 1.3l wody, żeby rozrzedzić i ułatwić wymieszanie z piwem. Data warzenia: 25.10.2020 Butelkowanie: 19.11.2020 Wrażenia: Po pierwszych trzech butelkach wypitych 2-4 tygodnie po rozlewie, byłem bardzo rozczarowany. Następne wypite na początku roku i cieplejsze (w temperaturze pokojowej) naprawdę zmieniło moje zdanie o tym piwie o 180 stopni. Nieskromnie uznam, że to jedno z najlepszych miodowych (wliczając jedynie sklepowe), jakie piłem. Z ocen degustatorow: Wbrew sugestiom naczelnego piwowara piwo okazało się być wyśmienite. Nie za słodkie, ale z wyczuwalnymi nutami miodu. Cieszyło się wielkim powodzeniem u mojej małżonki. Pozdrawiam! Edytowane 25 Stycznia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) #18 Chocolate Milk Stout Zasyp 4.3 kg: 2,7 kg pale ale 1,0 kg monachijski II 0,25 kg czekoladowy 0,25 kg pale chocolate 0,1 kg carafa special III Chmiel i dodatki: 30 g magnum 500 g laktozy 100 g ziarno kakao Drożdże: US-05 - gęstwa z #16 X-Mas Ale Zacieranie: Słody (bez carafy) wsypane do 15 l wody. 68 C - 2h 78 C - 5' Warzenie - 60': 20 g magnum na 60' 10 g magnum na 30' laktoza na 5' Do fermentacji: 20 litrów, 15 BLG Drożdże dodane do brzeczki o temp 13 C. Fermentacja: W pudle styropianowym na balkonie. 1 dzień - 14C ->15 C 2 dni - 15-16 C 4. dzień - 14-15 C <- moje zaniedbanie. Wieczorem przeniesienie do cieplejszego na spokojne ocieplenie. do 9. dnia - 18.3 C Na 2 dni ogrzanie do 22 C Później 18 C 11. dnia dodane kakao Wyszło 19l, 7 BLG. Refermentacja: 91g cukru, co daje 4.8g/litr Data warzenia: 21.11.2020 Butelkowanie: 17.12.2020 Wrażenia: Piwo bardzo smaczne i dobrze pijalne, jednak zbyt długie zacieranie słodów palonych spowodowało, że czekolada jest przykrywa aromatami kawowymi. To wynik zagapienia i wizyty Bona, a nie zamierzone działanie. Tak czy owak, jestem zadowolony. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) #19 Śliwka suszono-wędzona (Sekpruno) Zasyp 4.3 kg: 3,5 kg pilzneński 0,3 kg caramunich I 45 g barwiący Chmiel i dodatki: 50 g hallertauer tradition 800 g śliwki suszone Drożdże: US-05 Zacieranie: Słody wsypane do 15 l wody. 62 C - 30' 66 C - 30' 72 C - 15' 78 C - 5' Warzenie - 70': 50 g chmiel na 20' śliwki na 10' Do fermentacji: 18 litrów, 12 BLG Drożdże dodane do brzeczki o temp 18 C. Fermentacja: Schłodzone do 14 C i przestawione do piwnicy. 3 dni - swobodny wzrost do 18 C 5 dni - 18 C 2 dni - podniesienie do 20 C 3 dni - 22 C Cold crash Po 14 dniach spadło do 4 BLD. Przelanie do dwóch wiader na cichą: - jedno wiadro bez dodatków - drugie wiadro: 250 g śliwek suszonych, 450 g śliwek wędzonych Po 14 dniach cichej butelkowanie. Refermentacja: - pierwsze wiadro: 40 g cukru - drugie wiadro: 40 g cukru + ugotowane 200 g śliwek wędzonych Data warzenia: 19.01.2021 Butelkowanie: 15.02.2021 Wrażenia: Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) #20, #21 APA no. 2 - podejście 2 (Cassiopeia & Centaurus) Zasyp 5.5 kg: 4.4 kg Pale Ale 1.1 kg pilzneński Chmiel i dodatki: 50 g Mosaic 50 g Amarillo 50 g Cascade 50 g Centennial Drożdże: US-05 - gęstwa z warki #19 Zacieranie - 15 litrów: 67C - 60' 72C - 15' 78C - 2' Warzenie - 70': 20 g Mosaic na 20' 50 g Amarillo na hop-stand 45' Do fermentacji: 20 litrów, 14 BLG Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 11.5C. Fermentacja: Pierwsze 5 dni zostawione od 15.5 do 18 C. 5 dni - 17.5-18C 3 dni - wzrost do 23C Do 21. dnia postawione w 18C W 21. dniu przelanie do dwóch wiader - 4BLG. Chmiel dodany na 2 dni na zimno. - 15 g Mosaic + 50 g Cascade - 15 g Mosaic + 50 g Centennial Refermentacja: Do obu: 60g cukru, 2g kwasu askorbinowego Celowane nagazowanie 2.2. Data warzenia: 01.02.2021 Butelkowanie: 25.02.2021 Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 6 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) #22, 23 Hefeweizen & Berliner Weisse (Leonis Minoris & Coma Berenices) Tym razem w dwa dni chciałem zrobić dwa piwa na bardzo podobnym zasypie. Zdecydowałem się je połączyć i zrobić wspólne warzenie obu piw. Zasyp 7.0 kg: 4 kg pszeniczny 3 kg pilzneński Chmiel i dodatki: HW: 30 g halertauer tradition (4.6%) BW: 8 g halertauer tradition (4.6%) Drożdże: HW: WB-06, 1 paczka BW: US-05 Zacieranie: 48 C - 15' pszeniczny w 24l wody Dosypać resztę 53 C - 15' 63 C - 45' 72 C - 20' Po wysładzaniu wyszło: HW: 20 l, 10 BLG BW: 19 l, 8 BLG Warzenie HW - 6': 10 g halertauer traditionna 70' 10 g halertauer traditionna 30' 10 g halertauer traditionna 5' Zakwaszanie BW: Probiotyk SANPROBI - 15 kapsułek (nie pamiętam jak długo, ale chyba ok. 36h) pH 4 Warzenie BW - 6': 8 g halertauer tradition na 60' Do fermentacji: HW: 19 litrów, 12 BLG BW: 17 litrów, 9 BLG Fermentacja: Temperatura: 4 dni 15.5-17C, potem swobodny wzrost do temp. otoczenia (maks. 23 C) Końcowe HW = 2.5 BLG Końcowe BW = 2.5 BLG Refermentacja: HW: 150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V BW: 140g cukru, celowane nagazowanie 2.8V Data warzenia: 17.04.2021 Butelkowanie: 07.05.2021 Wrażenia: Pierwsze podejście do kwasu uważam za bardzo udane. Nie jestem wielkim fanem takich piw, ale efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 (edytowane) #24 Hefeweizen (Leonis Minoris) Stały punkt obowiązkowy w domowym barku. Zasyp 4.3 kg: 2.5 kg pszeniczny 1.8 kg pilzneński Chmiel i dodatki: 30 g halertauer tradition (4.6%) Drożdże: FM-41, starter 1 litr, dodane do brzeczki 16C Zacieranie: 45 C - 12' pszeniczny w 15l wody Dosypać resztę 53 C - 15' 63 C - 45' 72 C - 20' Warzenie - 70': 10 g halertauer tradition na 70' 10 g halertauer tradition na 30' 10 g halertauer tradition na 5' Do fermentacji: 23 litry, 12 BLG Fermentacja: Temperatura: 5 dni w 16-17C, 3 dni w 19-20C, 11 dni temperatura otoczenia (do 23C) Końcowe = 3 BLG Refermentacja: 150g cukru, celowane nagazowanie 2.8V Data warzenia: 07.07.2021 Butelkowanie: 26.07.2021 Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 (edytowane) #25 Single Hopped New Zealand IPA (Crux) Zasyp 5.5 kg: 4.4 kg Pale Ale 1.1 kg pilzneński Chmiel i dodatki: 200 g Nelson Sauvin Drożdże: US-05, 1.5 paczki, uwodnione i zadane do brzeczki 15C Zacieranie 15 litrów: 68C - 60' 72C - 15' 78C - 2' Przez nieuwagę zamiast zakręcić kranik przy filtracji, odkręciłem go i wyszedłem na kilka minut. Z tego powodu otrzymałem 29 litrów brzeczki, którą podzieliłem na dwie części: 22 litry poszły zgodnie z planem, pozostałe zrobiłem z chmielem challenger. Drugiego przypadku nie opisuję. Warzenie - 90': 20 g NS na 20' 50 g NS na hop-stand 30' Do fermentacji: 20 litrów, 12 BLG Fermentacja: 130 g NS - 3 dni Zeszło do 4 BLG 2 dni 16 C 1 dzień 17C 3 dni 18.5C Później temperatura otoczenia (do 23C). Po 14 dniach przelanie na cichą i zebranie gęstwy. Na cichej 8 dni. Refermentacja: 110 g cukru białego 3.5 g kwasu askorbinowego Data warzenia: 16.07.2021 Butelkowanie: 07.08.2021 Z ocen degustatorów: Straaaasznie się pieni (jakbyś chciał świadomie uzyskać taką pianę, to pewnie by się nie dało :-D), ale jest rewelacyjne. Zapach tysiąca chmieli, świetna goryczka. Wygląd mega apetyczny, taki mętny, w ogóle nie klarowny, jak treściwa piwna zupa. Najlepsze jakie piłem z BDC! Na jednej półce z browarem trzech kumpli (Tohunga itd.). Gratulacje! Mmm, właśnie piję NZ, jest mega! Pieni się jak porąbane, ale smak i zapach zniewala. Bomba! Sztos!! Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się