tortoise Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 (edytowane) #26 Roggenbier (Equuleus) Drugie podejście do żytniaka, pierwsze skończyło się w kanale. Zasyp 6.1 kg: 3.0 kg żytni 1.25 kg pilzneński 1.25 kg monachijski II 0.5 kg caramunich II 0.1 kg łuska ryżowa Chmiel i dodatki: 30 g hallertauer mittelfueh 30 g hallertauer tradition Drożdże: FM-41 Gwoździe i banany, 300 ml gęstwy po #24, zadane do brzeczki 15C Zacieranie - 20 litrów: 44 C - 20' (sam żytni) 66 C - 45' 72 C - 30' 78 C - 5' Warzenie - 65': 30 g hallertauer mittelfueh na 60' 30 g hallertauer tradition na 20' Do fermentacji: 21 litrów, 12.5 BLG Fermentacja: 4 dni w 17C 4 dni w 18.5C 14 dni temperatura otoczenia (do 23C) Końcowe = 5 BLG Refermentacja: 140 g cukru (celowane 2.7) Data warzenia: 22.07.2021 Butelkowanie: 13.08.2021 Z ocen degustatorów: Bardzo dobre piwo, nie znam niestety gatunku, więc nie wiem jak powinno smakować. Jest delikatne, bardzo gładkie, ma piękny bursztynowo-brązowy kolor i minimalną pianę. Nie jest zbyt goryczkowe, a przynajmniej ma inną goryczkę niż APA itp., ale ma wyrazisty aromat... czegoś. Nie wiem czego, ale daje to właśnie tę gładkość, że wchodzi leciutko jak kawa inka Bardzo pijalne! Edytowane 13 Października 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 #27 Imperial IPA (Draco) Zasyp 6.4 kg: 4.1 kg Pale Ale 1.8 kg monachijski II 0.5 kg pszeniczny Chmiel i dodatki: 50 g Columbus 150 g Citra 100 g Simcoe Drożdże: US-05, 400ml gęstwy z #25 NZIPA Zacieranie 15 litrów: 62C - 75' 78C - 10' Warzenie - 90': 50g Columbus na 45' 25g Citra + 25g Simcoe na 30' 25g Citra + 25g Simcoe na 15' Do fermentacji: 20 litrów, 16 BLG Fermentacja: 100g Citra + 50g Simcoe na 4 dni Zeszło do 4.5 BLG 2 dni 16 C 2 dni 17 C 2 dni 18 C 2 dni 19.5 C 6 dni temperatura otoczenia (do 23 C) 10 dni 13-14 C 2 dni CC Refermentacja: 70 g cukru białego 2 g kwasu askorbinowego Data warzenia: 31.07.2021 Butelkowanie: 24.08.2021 Z ocen degustatorów: Rewelacyjne piwko. Draco i Crux to jest mistrzostwo. Chmielowe, goryczkowe, cytrusowe, jest aż nabrzmiałe od aromatów (w pozytywnym sensie). Zapach piękny, smak jeszcze lepszy. Uciąłem trochę punktów za wygląd piwa, bo trafiła mi się jedno butelka słabo przefiltrowana i dość sporo "szumowin" latało, ale ogólnie sam wygląd bardzo dobry (gęsty jak zupa). SZTOS! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 #28 Session IPA (Pictor) Zasyp 5.0 kg: 3.85 kg Pale Ale 0.9 kg Pilzneński 0.25 kg karmelowy Chmiel i dodatki: 60 g Amarillo 50 g Nelson Sauvin 100 g Simcoe Drożdże: US-05, zadane w 14.7C Zacieranie 15 litrów: 67C - 60' 72C - 15' 78C - 5' Warzenie - 70': 20g NS na 30' 60g Amarillo na hop stand Do fermentacji: 20 litrów, 11 BLG Fermentacja: 30g NS + 100g Simcoe na 3 dni Zeszło do 4 BLG 2 dni 15-16 C 1 dzień 17 C 2 dni 18 C 15 dni 19-19.5 C Po 15 dniach przelanie i zebranie gęstwy. Refermentacja: 110 g cukru białego 3.5 g kwasu askorbinowego Data warzenia: 12.10.2021 Butelkowanie: 04.11.2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) #29 Miodowe (Apus) Zasyp 2.8 kg: 1,5 kg pilzneński 0,7 kg caramunich I 0,4 kg abbey 0,2 kg płatki owsiane 0,3 kg łuska ryżowa Chmiel i dodatki: 20 g challenger 30 g willamette 2 kg miód gryczany Drożdże: S-04 - 1 paczka, dodane w 15.3C Zacieranie: Słody wsypane do 8 l wody. 62 C - 5' Dolanie 4l wody 72 C - 70' Mash out Warzenie - 70': 30 g challenger na 50' 15 g willamette na 10' 15 g willamette na 5' miód na 5' Do fermentacji: 21 litrów, 14 BLG Fermentacja: 2 dni - 16-17C 2 dni - 17-18C 3 dni - 18.5C 17 dni - 19-19.5C 3 dni - 9C 1 dzień - 2C Zeszło do 3 BLG Refermentacja: 120 g cukru 250 g ksylitolu Data warzenia: 18.10.2021 Butelkowanie: 15.11.2021 Wrażenia: 01.12: bardzo fajnie i mocno wyczuwalny miód. Dwa tygodnie dojrzewania to za mało, ale na ten moment dużo lepsze wrażenie niż poprzednie podejście. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 2 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) #30 X-Mas Ale (Pyxis) Zasyp 5.8 kg: 2.5 kg Pale Ale 2.5 kg pilzneński 0.25 kg karmelowy 200 66 g barwiący 0,1 kg pszeniczny palony 0,15 kg jęczmień prażony Chmiel i dodatki: 30 g marynka 30 g sybilla 30 g skórka pomarańczy + cytryny 1 kg miód lipowo-gryczany po 1 łyżeczce: gałka muszkatałowa, imbir, kardamon 1,5 łyżeczki cynamonu 15 goździków 10 g korzeń imbiru Drożdże: US-05 - gęstwa z #28 Zacieranie: Słody PA i pilzneński wsypane do 15 l wody. 68 C - 70' Dodanie reszty słodów 74 C - 10' Mash out Warzenie - 70': 30 g marynka na 60' 15 g sybilla na 30' 15 g sybilla na 15' miód i skórka na 10' przyprawy na 5' Do fermentacji: 20 litrów, 16 BLG Drożdże dodane do brzeczki o temp 15.5 C. Fermentacja: 2 dni - 16 C 1 dzień - 17 C 3 dni - 18 C 23 dni - 19 C W 22. dniu zebrana gęstwa. Przejadło do 4 BLG. Refermentacja: 120g cukru Data warzenia: 26.10.2021 Butelkowanie: 24.11.2021 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 #31 Foreign Extra Stout (Cygnus) Zasyp 6.1 kg: 5.0 kg Pilzneński 0.4 kg Caraaroma 0.2 kg Jęczmień palony 0.1 kg Carafa I 0.4 kg Płatki jęczmienne Chmiel i dodatki: 30 g Iunga 60 g styrian golding celeia Drożdże: US-05 - gęstwa z #30 Zacieranie: Płatki skleikowałem. Dolałem wodę do 14 litrów i podgrzałem do 64 C. 64 C - 45' 72 C - 30' mash out Warzenie - 65': 30 g Iunga i 10 g SG na 55' 50 g SG na 10' Do fermentacji: 20 litrów, 13 BLG Drożdże dodane do brzeczki o temp 16.3 C. Fermentacja: 2 dni - 16 C 1 dzień - 17 C 1 dzień - 18 C 3 dni - 18.5 C 24 dni - 19 C 1 dzień - 2 C Przejadło do 5 BLG. Refermentacja: 120g cukru Data warzenia: 16.11.2021 Butelkowanie: 18.12.2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2022 #32 Lager (Lupus) Zasyp 4.8 kg: 4.0 kg Pilzneński 0.3 kg Wiedeński 0.5 kg Carapils Chmiel i dodatki: 30 g Saaz 60 g hallertauer mittelfruh 5h mech irlandzki Drożdże: 2x W34/70 Zacieranie: 64 C - 20' 72 C - 40' 78 C - 10' Warzenie - 70': 35 g HM na 60' 25 g HM na 30' 30 g Saaz na 15' 5 g mchu na 15' Do fermentacji: 20 litrów, 13 BLG Drożdże dodane do brzeczki o temp 12 C. Fermentacja: 7 dni - 10 C 7 dni - 10.5 C 3 dni - 14 C 7 dni - 9 C 1 dzień - 18.5 C 8 dni - 6 C 8 dni - 3 C W 37. dniu przelane na cichą. Przejadło do X BLG. Refermentacja: 120g cukru Data warzenia: 23.11.2021 Butelkowanie: 04.01.2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 #33 APA Zasyp 5.75 kg: 5.0 kg Pale Ale 0.5 kg Pszeniczny 0.3 kg karmelowy Chmiel i dodatki: 60 g Mosaic 60 g Amarillo 100 g Citra Drożdże: M-44, zadane w 16.3 C Zacieranie 15 litrów: 66C - 60' 72C - 20' 78C - 5' Warzenie - 65': 30g Mosaic na 30' 60g Amarillo na hop stand Do fermentacji: 18 litrów, 13 BLG Fermentacja: 30g Mosaic + 100g Citra na 3 dni Zeszło do 3.5 BLG 4 dni 17.5 C 3 dni 18.5 C 18 dni 18.5-19 C Po 23 dniach przelanie i zebranie gęstwy. Refermentacja: 110 g cukru białego 3.5 g kwasu askorbinowego Data warzenia: 26.01.2022 Butelkowanie: 22.02.2022 Piwo pójdzie w kanał, wyszło mnóstwo wad. Od początku nie szło: nie ruszył starter FM-52, awaryjnie musiałem zadać nieznane mi drożdże; zepsuła się lodówka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się