Skocz do zawartości

Browary Domowe "Ceglarska"


Rekomendowane odpowiedzi

#26 Roggenbier (Equuleus)

 

Drugie podejście do żytniaka, pierwsze skończyło się w kanale.


Zasyp 6.1 kg:

3.0 kg żytni

1.25 kg pilzneński

1.25 kg monachijski II

0.5 kg caramunich II

0.1 kg łuska ryżowa

 

Chmiel i dodatki:

30 g hallertauer mittelfueh

30 g hallertauer tradition

 

Drożdże:

FM-41 Gwoździe i banany, 300 ml gęstwy po #24, zadane do brzeczki 15C

 

Zacieranie - 20 litrów:

44 C - 20' (sam żytni)

66 C - 45'

72 C - 30'

78 C - 5'

 

Warzenie - 65':

30 g hallertauer mittelfueh na 60'

30 g hallertauer tradition na 20'

 

Do fermentacji: 21 litrów, 12.5 BLG

 

Fermentacja:

4 dni w 17C

4 dni w 18.5C

14 dni temperatura otoczenia (do 23C)

Końcowe = 5 BLG

 

Refermentacja:

140 g cukru (celowane 2.7)

 

Data warzenia: 22.07.2021

Butelkowanie: 13.08.2021

 

Z ocen degustatorów:

Bardzo dobre piwo, nie znam niestety gatunku, więc nie wiem jak powinno smakować. Jest delikatne, bardzo gładkie, ma piękny bursztynowo-brązowy kolor i minimalną pianę. Nie jest zbyt goryczkowe, a przynajmniej ma inną goryczkę niż APA itp., ale ma wyrazisty aromat... czegoś. Nie wiem czego, ale daje to właśnie tę gładkość, że wchodzi leciutko jak kawa inka :) Bardzo pijalne!

Edytowane przez tortoise
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Imperial IPA (Draco)


Zasyp 6.4 kg:

4.1 kg Pale Ale

1.8 kg monachijski II

0.5 kg pszeniczny

 

Chmiel i dodatki:

50 g Columbus

150 g Citra

100 g Simcoe

 

Drożdże:

US-05, 400ml gęstwy z #25 NZIPA

 

Zacieranie 15 litrów:

62C - 75'

78C - 10'

 

Warzenie - 90':

50g Columbus na 45'

25g Citra + 25g Simcoe na 30'

25g Citra + 25g Simcoe na 15' 

 

Do fermentacji: 20 litrów, 16 BLG

 

Fermentacja:

100g Citra + 50g Simcoe na 4 dni

Zeszło do 4.5 BLG

 

2 dni 16 C

2 dni 17 C

2 dni 18 C

2 dni 19.5 C

6 dni temperatura otoczenia (do 23 C)

10 dni 13-14 C

2 dni CC

 

Refermentacja:

70 g cukru białego

2 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 31.07.2021

Butelkowanie: 24.08.2021

 

Z ocen degustatorów:

Rewelacyjne piwko. Draco i Crux to jest mistrzostwo. Chmielowe, goryczkowe, cytrusowe, jest aż nabrzmiałe od aromatów (w pozytywnym sensie). Zapach piękny, smak jeszcze lepszy. Uciąłem trochę punktów za wygląd piwa, bo trafiła mi się jedno butelka słabo przefiltrowana i dość sporo "szumowin" latało, ale ogólnie sam wygląd bardzo dobry (gęsty jak zupa). SZTOS!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#28 Session IPA (Pictor)


Zasyp 5.0 kg:

3.85 kg Pale Ale

0.9 kg Pilzneński

0.25 kg karmelowy

 

Chmiel i dodatki:

60 g Amarillo

50 g Nelson Sauvin

100 g Simcoe

 

Drożdże:

US-05, zadane w 14.7C

 

Zacieranie 15 litrów:

67C - 60'

72C - 15'

78C - 5'

 

Warzenie - 70':

20g NS na 30'

60g Amarillo na hop stand

 

Do fermentacji: 20 litrów, 11 BLG

 

Fermentacja:

30g NS + 100g Simcoe na 3 dni

Zeszło do 4 BLG

 

2 dni 15-16 C

1 dzień 17 C

2 dni 18 C

15 dni 19-19.5 C

 

Po 15 dniach przelanie i zebranie gęstwy.

 

Refermentacja:

110 g cukru białego

3.5 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 12.10.2021

Butelkowanie: 04.11.2021

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Miodowe (Apus)


Zasyp 2.8 kg:

1,5 kg pilzneński

0,7 kg caramunich I

0,4 kg abbey

0,2 kg płatki owsiane

0,3 kg łuska ryżowa

 

Chmiel i dodatki:

20 g challenger

30 g willamette

2 kg miód gryczany

 

Drożdże:

S-04 - 1 paczka, dodane w 15.3C

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 8 l wody.

62 C - 5'

Dolanie 4l wody

72 C - 70'

Mash out

 

Warzenie - 70':

30 g challenger na 50'

15  g willamette na 10'

15 g willamette na 5'

miód na 5'

 

Do fermentacji: 21 litrów, 14 BLG

 

Fermentacja:

2 dni - 16-17C

2 dni - 17-18C

3 dni - 18.5C

17 dni - 19-19.5C

3 dni - 9C

1 dzień - 2C

 

Zeszło do 3 BLG

 

Refermentacja:

120 g cukru

250 g ksylitolu

 

Data warzenia: 18.10.2021

Butelkowanie: 15.11.2021

 

Wrażenia:

  • 01.12: bardzo fajnie i mocno wyczuwalny miód. Dwa tygodnie dojrzewania to za mało, ale na ten moment dużo lepsze wrażenie niż poprzednie podejście.
Edytowane przez tortoise
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 X-Mas Ale (Pyxis)


Zasyp 5.8 kg:

2.5 kg Pale Ale

2.5 kg pilzneński

0.25 kg karmelowy 200

66 g barwiący

0,1 kg pszeniczny palony

0,15 kg jęczmień prażony

 

Chmiel i dodatki:

30 g marynka

30 g sybilla

30 g skórka pomarańczy + cytryny

1 kg miód lipowo-gryczany

po 1 łyżeczce: gałka muszkatałowa, imbir, kardamon

1,5 łyżeczki cynamonu

15 goździków

10 g korzeń imbiru

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa z #28

 

Zacieranie:

Słody PA i pilzneński wsypane do 15 l wody.

68 C  - 70'

Dodanie reszty słodów

74 C - 10'

Mash out

 

Warzenie - 70':

30 g marynka na 60'

15 g sybilla na 30'

15 g sybilla na 15'

miód i skórka na 10'

przyprawy na 5'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 16 BLG

 

Drożdże dodane do brzeczki o temp 15.5 C.

 

Fermentacja:

2 dni - 16 C

1 dzień - 17 C

3 dni - 18 C

23 dni - 19 C

 

W 22. dniu zebrana gęstwa.

 

Przejadło do 4 BLG.

 

Refermentacja:

120g cukru

 

Data warzenia: 26.10.2021

Butelkowanie: 24.11.2021

Edytowane przez tortoise
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#31 Foreign Extra Stout (Cygnus)


Zasyp 6.1 kg:

5.0 kg Pilzneński

0.4 kg Caraaroma

0.2 kg Jęczmień palony

0.1 kg Carafa I

0.4 kg Płatki jęczmienne

 

Chmiel i dodatki:

30 g Iunga

60 g styrian golding celeia

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa z #30

 

Zacieranie:

Płatki skleikowałem. Dolałem wodę do 14 litrów i podgrzałem do 64 C.

64 C - 45'

72 C - 30'

mash out

 

Warzenie - 65':

30 g Iunga i 10 g SG na 55'

50 g SG na 10'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 13 BLG

 

Drożdże dodane do brzeczki o temp 16.3 C.

 

Fermentacja:

2 dni - 16 C

1 dzień - 17 C

1 dzień - 18 C

3 dni - 18.5 C

24 dni - 19 C

1 dzień - 2 C

 

Przejadło do 5 BLG.

 

Refermentacja:

120g cukru

 

Data warzenia: 16.11.2021

Butelkowanie: 18.12.2021

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Lager (Lupus)


Zasyp 4.8 kg:

4.0 kg Pilzneński

0.3 kg Wiedeński

0.5 kg Carapils

 

Chmiel i dodatki:

30 g Saaz

60 g hallertauer mittelfruh

5h mech irlandzki

 

Drożdże:

2x W34/70

 

Zacieranie:

64 C - 20'

72 C - 40'

78 C - 10'

 

Warzenie - 70':

35 g HM na 60'

25 g HM na 30'

30 g Saaz na 15'

5 g mchu na 15'

 

Do fermentacji: 20 litrów, 13 BLG

 

Drożdże dodane do brzeczki o temp 12 C.

 

Fermentacja:

7 dni - 10 C

7 dni - 10.5 C

3 dni - 14 C

7 dni - 9 C

1 dzień - 18.5 C

8 dni - 6 C

8 dni - 3 C

 

W 37. dniu przelane na cichą.

 

Przejadło do X BLG.

 

Refermentacja:

120g cukru

 

Data warzenia: 23.11.2021

Butelkowanie: 04.01.2022

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#33 APA


Zasyp 5.75 kg:

5.0 kg Pale Ale

0.5 kg Pszeniczny

0.3 kg karmelowy

 

Chmiel i dodatki:

60 g Mosaic

60 g Amarillo

100 g Citra

 

Drożdże:

M-44, zadane w 16.3  C

 

Zacieranie 15 litrów:

66C - 60'

72C - 20'

78C - 5'

 

Warzenie - 65':

30g Mosaic na 30'

60g Amarillo na hop stand

 

Do fermentacji: 18 litrów, 13 BLG

 

Fermentacja:

30g Mosaic + 100g Citra na 3 dni

Zeszło do 3.5 BLG

 

4 dni 17.5 C

3 dni 18.5 C

18 dni 18.5-19 C

 

Po 23 dniach przelanie i zebranie gęstwy.

 

Refermentacja:

110 g cukru białego

3.5 g kwasu askorbinowego

 

Data warzenia: 26.01.2022

Butelkowanie: 22.02.2022

 

Piwo pójdzie w kanał, wyszło mnóstwo wad. Od początku nie szło: nie ruszył starter FM-52, awaryjnie musiałem zadać nieznane mi drożdże; zepsuła się lodówka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.