Skocz do zawartości

Aipa z ekstraktu +własne chmielenie


isaac11

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co mówi instrukcja natomiast zalecana temperatura fermentacji (18-22C) jest wg mnie zbyt wysoka. Przy drożdżach us-05 dobrze jest zacząć w granicach 15C i po tygodniu podwyższyć stopniowo do 20C (ostatnie kilka dni nawet w temp. pokojowej).  Jeśli chodzi o chmielenie to trudno doradzić. Być może ten zestaw jest dobrze nachmielony. Dodając coś ekstra można przedobrzyć. Może wypowie się ktoś kto ten zestaw robił i da znać czego mu brakowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, isaac11 napisał:

.ja mam w piwnicy około 14-16stopni.

Idealnie dla tych drożdży na początek. Po tygodniu możesz przenieść do cieplejszego pomieszczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.