Lewelyn Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 (edytowane) Witam planuję uważyć piwa w stylu mild i nothern english brown ale, czy drożdże fm 11 wichrowe wzgórza bèdą się nadawały czy lepiej użyć innych? Edytowane 11 Marca 2020 przez Lewelyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Wg mnie nadadzą się. Przynajmniej tak wynika z opisu na stornie. Są jeszcze FM10, robiłem na nich ostatnio Bittera i wyszedł bardzo dobry. Z tym, że FM10 mocno "pylą" i piwa na początku są mocno mętne. FM11 nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Używałem FM11 i do brytyjskich piw będą spoko - musisz zadbać o to by dofermentowały do końca, bo potem lubią przegazowywać piwo w butelkach. Z tego względu nie są to proste w użyciu drożdże - gdybym miał używać ich jeszcze raz, prawdopodobnie przelałbym piwo na cichą by lekko je natlenić i pobudzić drożdże do dokończenia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi