Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Hej, Zamowilem lacznie okolo 100 litrow wody niegazowanej. Przyslali mi lekko gazowana. Czy taka nadaje sie do warzenia? Z góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Jedrek Kowalski napisał: Hej, Zamowilem lacznie okolo 100 litrow wody niegazowanej. Przyslali mi lekko gazowana. Czy taka nadaje sie do warzenia? Z góry dziekuje Sie odgazuje ps to jakaś specjalna woda? Z kranu nie masz? Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Dzieki! Masz na mysli ze podczas robienia zacieru sie odgazuje sama po prostu czy przed rozpoczeciem warzenia powinienem ja mocno wzburzyc zeby odgazowac? Chodzi mi o to czy ten gaz moze wplynac na zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Rozpuszczalność CO2 w wodzie zależy od temperatury. Im wyższa tym mniej gazu jest w stanie sie rozpuścić w wodzie. Wiec jak zaczniesz podgrzewać wodę to gaz zacznie się samoczynnie uwalniać bo rozpuszczalność zacznie spadać. Jedrek Kowalski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Mała podowiedź - podgrzej 1l, wytrząchaj i zbadaj pH po odgazowaniu. Warzę na odgazowanej z butelek 1,5l bo takiej nam dostarczono x palet. Po przejściu przez równik pewnie część gazu przeszła w kwas węglowy. Jako alternatywę mam kompletnie pozbawioną składników mineralnych wodę lodowcową, więc jadę na tej, ale nie muszę korygować pH. Jak nie masz papierków lakmusowych to nabądź piwowarskie (zmniejszona skala, bez zasad) a wcześniej zrób sobie test. Sparz dwie herbaty po 2/3 kubka i po paru minutach uzupełnij do temperatury zdatnej do picia, do pełnego kubka. Jeden wodą niegazowaną, drugi odgazowaną. Różnicę opisz vmario i Jedrek Kowalski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Kowalski Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dzieki wlasnie zrobilem reklamacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się