godal07 Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Czołem wszystkim. Poza prowadzeniem notatek na papierze, warto również mieć jakieś zapiski online - padł pomysł na założenie wątku właśnie tutaj, jako że miejsce wydaje się odpowiednie. Być może w przyszłości te zapiski komuś jeszcze posłużą ? Swoją przygodę z piwowarstwem domowym tak naprawdę dopiero zaczynam. Za sobą mam 4 warki (choć czwarta w zasadzie jeszcze fermentuje - jest ona zarazem moją pierwszą warką z zacieraniem), tak więc istny żółtodziób ze mnie ? Poza przyszłymi piwami, postaram się jakoś opisać również te, które mam już za sobą. 2020: Warka #1 - IPA z brewkitu - 08/02/2020 Warka #2 - Czeski Pils (z ekstraktów) - 28/03/2020 Warka #3 - APA (z ekstraktów) - 25/04/2020 Warka #4 - Polish Ale - 16/05/2020 Warka #5 - Milk Stout - 06/06/2020 Warka #6 - American Wheat - 13/06/2020 Warka #7 - New England IPA - 15/08/2020 Warka #8 - Milkshake Mango IPA - 12/09/2020 Warka #9 - American Amber Ale - 14/11/2020 Warka #10 - Weizen z brewkitu - 04/12/2020 2021: Warka #11 - Session IPA - 16/01/2021 Warka #12 - West Coast IPA - 13/02/2021 Warka #13 - Marcowe - 13/03/2021 Warka #14 - Oatmeal Stout - 24/04/2021 Warka #15 - Earl Grey APA - 11/09/2021 Warka #16 - Porter czekoladowy - 13/11/2021 2022: Warka #17 - Polish Pale Ale - 15/01/2022 Warka #18 - American IPA - 25/06/2022 Warka #19 - Kölsch - 24/09/2022 2023: Warka #20 - German Pils - 07/01/2023 Warka #21 - Koźlak - 11/02/2023 Warka #22 - APA - 25/03/2023 Warka #23 - Imperial IPA - 22/04/2023 Warka #24 - Polskie Pale Ale #2 - 14/06/2023 Warka #25 - Witbier - 29/07/2023 Warka #26 - Milk Stout #2 - 11/11/2023 2024: Warka #27 - American Wheat #2 - 19/01/2024 Warka #28 - East Coast IPA - 23/03/2024 Warka #29 - Saison - 30/05/2024 Warka #30 - IPA z resztek - 09/11/2024 Edytowane Niedziela o 00:18 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Warka #1 - IPA z brewkitu - 08/02/2020 Wielkość warki: 22l Ekstrakt: 12°Blg Surowce: Brewkit Coopers IPA Ekstrakt jasny Coopers 1,7kg Chmiele Citra i Mosaic - po 30g poszło na cichą Ekstrakty rozcieńczyłem z wodą wg zaleceń producenta, zagotowałem i dopełniłem zimną wodą do planowanej objętości. Piwo fermentowało w temperaturze pokojowej - 22-23°C i zeszło do 3 Blg. Po około dwóch tygodniach (może nawet trzech?) piwo zlałem na cichą i wydawało mi się, że pojawia się infekcja ale uznałem, że pewnie wydziwiam - przecież niemożliwe żeby trafiła mi się infekcja już przy pierwszej warce.. A jednak możliwe. Po 2 dniach biofilm na powierzchni był już wyraźny, a na forum otrzymałem potwierdzenie, że infekcja jak nic ? Do tej pory nie mam pewności gdzie nawaliłem. Cały sprzęt, jak i wszystko co miało jakikolwiek kontakt z piwem dokładnie myłem i poddawałem dezynfekcji OXI (obecnie przerzuciłem się już na Sanipro). Nawyk ten poniekąd wyrobiłem sobie już przy wcześniejszych doświadczeniach z winiarstwem domowym. Być może to drożdże? Była to saszetka noname'ów dołączona do brewkitu (jedynie 6g) i nie wykazywały one najlepszej kondycji przed zadaniem do brzeczki, a dodatkowo były problemy ze startem - fermentacja ruszyła dopiero po ponad 30 godzinach i nie była nadzwyczaj burzliwa. Tak czy inaczej, smak i zapach był w porządku, więc piwo trafiło w butelki. Na szczęście obyło się bez granatów, a po 2 tygodniach piwo smakowało naprawdę dobrze (mogłoby wykazywać więcej goryczki, ale w smaku nie było źle). Z czasem jednak nagazowanie jakby zaczęło się stawać się coraz bardziej intensywne i ostatnie butelki (po ok. 2 miesiącach od butelkowania) były już mocno przegazowane. Także możliwe, że ze spożyciem wyrobiłem się na styk ? Na szczęście jak dotąd sytuacja się nie powtórzyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Warka #2 - Czeski Pils (z ekstraktów) - 28/03/2020 Wielkość warki: 20lEkstrakt: 12,5°BlgIBU: 39 Surowce: Ekstrakt jasny Bruntal - 3,4kg Chmiel Premiant (alfa 7,5%) - 35g Chmiel Saaz (alfa 3,4%) - 40g Drożdże Saflager S-23 - 23g Chmielenie: Premiant - 35g - 60 min Saaz - 40g - 15 min Już przy drugiej warce postanowiłem spróbować z dolną fermentacją. Piwo było uwarzone z zestawu zakupionego w homebrewing.pl, mniej więcej zgodnie z załączoną instrukcją. Od 2 warki postanowiłem już zakupić chłodnicę zanurzeniową, dzięki czemu udało się dość szybko wychłodzić brzeczkę do 15°C. Fermentacja była prowadzona w piwnicy, gdzie temperatura utrzymywała się cały czas na poziomie 10-11°C. Po dwóch tygodniach piwko zlane na cichą i po kilku dniach trafiło do styropianowej "lodówki" gdzie udało się zejść z temperaturą do 5°C. Spędziło tam mniej więcej 10 dni i poszło w butelki. Końcowy ekstrakt - 4°Blg. Do refermentacji użyłem 100g cukru. Piwo okazało się zdecydowanie udane. Klarowne, goryczka w sam raz, w smaku bardzo czyste, orzeźwiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Warka #3 - APA (z ekstraktów) - 25/04/2020 Wielkość warki: 18lEkstrakt: 12,5°BlgIBU: 52 Surowce: Ekstrakt jasny Bruntal - 1,7kg Ekstrakt pale ale Bruntal - 1,7kg Chmiel Chinook (alfa 11,7%) - 50g Chmiel Cascade (alfa 8,3%) - 50g Chmiel Citra (alfa 13,1%) - 50g Drożdże Safale US-05 - 11,5g Chmielenie: chinook - 25g - 60 min chinook - 15g - 25 min cascade - 20g - 5 min cascade - 20g - 0 min chinook - 10g - 0 min citra 50g + cascade 10g - na zimno Ekstrakty rozpuszczone w ok. 22l wody, chmielenie zacząłem po 10 minutach gotowania. Większe problemy nie wystąpiły. Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, prowadzona była w styropianowej "lodówce" w 17°C przy starcie, kończąc na 21. Podczas zlewania na cichą postanowiłem zebrać gęstwę. Na ostatnie 4 dni sypnąłem chmiele na aromat i obniżyłem temperaturę do 16°C. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg. Jeszcze nie próbowałem, aczkolwiek poczas butelkowania smak i aromat zapowiadały się naprawdę fajnie. Do refermentacji rozpuściłem 100g cukru w 700ml wody. Piwko spróbowane po 10 dniach od zabutelkowania i wyszło kapitalne. Jest dość mętne, ale w ogóle to nie przeszkadza. Przyjemna, dość intensywna goryczka, w smaku chmielowe. Rewelacyjny aromat tropikalnych owoców, cytrusów; można wąchać bez końca. Chmielenie na zimno zrobiło robotę. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Warka #4 - Polish Ale - 16/05/2020 Wielkość warki: 9lEkstrakt: 15°BlgIBU: 47 Surowce: Słód pilzneński - 3kg Chmiel Marynka (alfa 8%) - 30g Chmiel Lubelski (alfa 3,5%) - 30g Drożdże US-05 (gęstwa) - ok. 150ml Zacieranie: Słód wsypany w 40°C i podgrzane do 63°C 60-62°C - 15 min 70-72°C - 45 min Wygrzew - 76°C - 10min Chmielenie: marynka - 20g - 60 min lubelski - 20g - 45 min lubelski - 10g - 5 min marynka na zimno - 10g - 4 dni Na pierwsze zacieranie postanowiłem wykorzystać recepturę FAH (https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)), przy czym nieco ją zmienić. Chciałem uzyskać piwo nieco mocniejsze, wymieniłem także magnum na marynkę. Oczywiście nie wszystko poszło do końca tak jak planowałem.. Miało być 12l, wyszło 9. Zaplanowałem za mało wody do wysładzania (6l), co skutkowało tym, że 12l to miałem ale przed gotowaniem. Podczas gotowania sporo wody odparowało, a dodatkowo przy przelewaniu pojawiły się problemy z filtracją (sitko jakoś szybko się zapchało), w efekcie czego trochę chmielin przeszło do wiadra. W każdym razie, fermentacja ruszyła po paru godzinach w temperaturze 17°C. Po tygodniu piwo odfermentowało do 4°Blg, w smaku jest raczej w porządku, dość goryczkowe, ale za to jest jeszcze mętne jak mleko. Bardzo jestem ciekaw czy wyjdzie z tego coś sensownego. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Warka #5 - Milk Stout - 06/06/2020 Wielkość warki: 21lEkstrakt: 13,8°Blg (bez laktozy)IBU: 29 Zasyp: pale ale - 3,5kg pszeniczny - 0,5kg karmelowy 300 - 0,5kg Płatki owsiane - 0,5kg Jęczmień prażony - 0,2kg czekoladowy ciemny - 0,25kg Chmiele i dodatki: Chmiel Marynka (alfa 6.8%) - 30g Chmiel Lubelski (alfa 6%) - 25g Laktoza - 0,8kg Drożdże: Drożdże S-04 (suche) - 11,5g Zacieranie: 66-68°C - 30 min 70-72°C - 20 min Wsypane ciemne słody 70-72°C - 10 min Wygrzew - 76°C - 10min 14l wody do wysładzania. Gotowanie: marynka - 30g - 60 min lubelski - 25g - 15 min laktoza - 0,8kg - 15 min 15/06/2020 - Zmierzony ekstrakt - 9°Blg. W aromacie i smaku bardzo przyjemnie, dość intensywna kawa i czekolada. 16/07/2020 - Z przyczyn losowych niestety piwo musiało nieco dłużej poczekać na zabutelkowanie, ale w końcu udało się znaleźć trochę czasu. Na szczęście z piwem nic złego się nie zadziało, ekstrakt już nie spadł i pozostało 9°Blg, więc dość płytko odfermentowało. Mam nadzieję, że drożdzom nie zachce się zejść jeszcze niżej w butelkach. Użyłem 90g cukru do refermentacji. Edytowane 17 Lipca 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Warka #6 - American Wheat - 13/06/2020 Wielkość warki: 19lEkstrakt: 11,3°BlgIBU: 28 Zasyp: pilzneński - 2,2kg pszeniczny - 2,2kg Chmiele: Chmiel Citra (alfa 13.1%) - 55g Drożdże: Drożdże US-05 (suche) - 11,5g Zacieranie: 67-68°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10min 14l wody do wysładzania. Gotowanie: citra - 15g - 60 min citra - 10g - 15 min citra - 30g - 0 min Zasyp na podstawie receptury Dori, jednak tym razem coś mi spadła wydajność zacierania i Blg wyszło nieco ponad 11 - będzie lżejsza pszenica 24/07/2020 - Udało się w końcu zabutelkować. Piwko jest już praktycznie klarowne, bardzo jasne. W smaku przyjemne, do tego świetny aromat chmielowy. Końcowy ekstrakt 3.5°Blg. Do refermentacji poszło 110g cukru. Edytowane 27 Lipca 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #7 - New England IPA - 15/08/2020 Wielkość warki: 21lEkstrakt: 15°BlgIBU: 15 Zasyp: pale ale - 4kg pszeniczny - 1kg płatki owsiane - 0,5kg płatki pszeniczne - 0,5kg Chmiele: Citra (alfa 13.1%) - 80g Mosaic (alfa 13.2%) - 60g Amarillo (alfa 9.8%) - 45g Equinox (alfa 12.8%) - 80g Drożdże: Drożdże FM55 Zielone Wzgórze - starter Zacieranie: 66-68°C - 40 min 72°C - 10 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.6 13l wody do wysładzania. Gotowanie: equinox - 10g - 60 min mosaic - 60g - 1 min Chmielenie na zimno: Fermentacja burzliwa: equinox - 70g - 9 dni Fermentacja cicha: citra - 80g - 5 dni amarillo - 45g - 3 dni W końcu po dłuższej przerwie udało się coś uwarzyć. Tym razem padło na NE IPA z zestawu z Homebrewing (lekko zmodyfikowanego), z uwagi na wiele pozytywnych opinii na jego temat. 02.09.2020 Piwko zabutelkowane, do refermentacji użyłem 125g glukozy/20l piwa. 20.09.2020 Piwo wyszło naprawdę dobre. Jest gęste, ciemno złote, pomarańczowe, nieprzejrzyste. W smaku jest bardzo dobre, soczyste, mocno wyczuwalne nuty grejpfruta, goryczka wbrew pozorom dość przyzwoita. Baaardzo intensywny aromat owoców tropikalnych. Edytowane 21 Września 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Warka #8 - Milkshake Mango IPA - 12/09/2020 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 13.8°Blg (bez laktozy i mango) IBU: 22 Zasyp: pale ale - 4kg płatki pszenne - 0.8kg płatki owsiane - 0.8kg Chmiele: Citra (alfa 13.1%) - 40g Mosaic (alfa 12.8%) - 110g Dodatki: Laktoza - 0.5kg Pulpa z mango - 1.9kg Drożdże: FM55 Zielone wzgórze - ~300ml gęstwy Zacieranie: 66-68°C - 40 min 72°C - 10 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.7 12l wody do wysładzania. Gotowanie: Citra - 40g - 10 min Laktoza - 0.5kg - 10 min Mosaic - 50g - 0 min Chmielenie i dodatki na zimno: Fermentacja burzliwa: Pulpa z mango - 1kg w 3cim i 0.9kg w 4tym dniu fermentacji Fermentacja cicha: Mosaic - 60g - 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Warka #9 - American Amber Ale - 14/11/2020 Wielkość warki: 11lEkstrakt: 13.2°BlgIBU: 30 Zasyp: pale ale - 2.4kg monachijski jasny - 0.5kg karmelowy 300 - 0.25kg pszeniczny - 0.2kg Chmiele: Simcoe (alfa 12.1%) - 50g Drożdże: US-05 (suche) - 11g Zacieranie: 66-68°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.6 9l wody do wysładzania. Gotowanie: Simcoe - 8g - 60 min Simcoe - 15g - 10 min Simcoe - 27g - 0 min Edytowane 17 Listopada 2020 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Warka #10 - Weizen z brewkitu - 4/12/2020 W międzyczasie niespodziewanie pojawiła się warka z brewkitu. Od kumpla dostałem brewkit Coopersa "Hefe wheat", który zalegał w sklepie kilka miesięcy po terminie. Stwierdziłem, że wykorzystam, coby nie marnować. Dokupiłem ekstrakt, drożdże i zrobiłem piwko na szybko, po najniższej linii oporu, bez kombinowania. Nie ma co opisywać, zobaczę czy coś w miarę sensownego z tego wyjdzie.Wielkość warki: 21lEkstrakt: 11.8°Blg IBU nieznaneSkład: Brewkit Coopers Hefe Wheat 1.7kg Płynny ekstrakt pszeniczny 1.7kgDrożdże: WB-06 suche - 11g Odfermentowało do 2.5°Blg. 20/12/2020 Zabutelkowane. 150g glukozy do refermentacji. 17/01/2021 Piwo ma już kilka tygodni, ale wyszło całkiem nieźle, biorąc pod uwagę przeterminowany o kilka miesięcy brewkit i początkowe problemy z temperaturą (drożdże zadane w ok. 23-24°C). Jest goździk, jest banan, dość intensywnie zarówno w smaku, jak i w aromacie, jednak nie jest męczące. Piana bardzo przyzwoita. Jedyne co to barwa mogłaby być jaśniejsza. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Warka #11 - Session IPA - 16/01/2021 Wielkość warki: 22.5lEkstrakt: 12.5°BlgIBU: 45 Zasyp: pilzneński - 4.5kg pszeniczny - 0.5kg Chmiele: Chinook (alfa 12.7%) - 65g Citra (alfa 13.3%) - 100g Mosaic (alfa 13.1%) - 100g Drożdże: FM52 Amerykański Sen - Starter 1.5l, kręcony niecałe 2 doby Dodatki: 5g gipsu do zacieru 3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.8 Zacieranie: 66°C - 60 min Wygrzew - 78°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.7 15l wody do wysładzania. Gotowanie - 75 min: Chinook - 30g - 60 min Citra - 50g - whirpool Chinook - 35g - whirpool Chmielenie na zimno: Citra - 50g - 4 dni Mosaic - 100g - 4 dni Starter zadany w całości w temperaturze 17°C. 06/02/2021 Piwo zabutelkowane. 2 dni przed butelkowaniem CC do 3°C. Nagazowanie do 2 jednostek CO2. Piwo odfermentowało do 2.5°Blg. Dość mocno zmętnione po chmieleniu na zimno. W smaku i aromacie bomba tropikalnych owoców. Edytowane 13 Lutego 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Warka #12 - West Coast IPA - 13/02/2021 Wielkość warki: 22l Ekstrakt: 15°Blg IBU: 65 Zasyp: pilzneński - 4kg pale ale - 2kg pszeniczny - 0.5kg Chmiele: Citra (alfa 13.3%) - 40g Galaxy (alfa 16.2%) - 100g Equinox (alfa 13.5%) - 50g Drożdże: FM52 Amerykański Sen - gęstwa ~200 ml Dodatki: 3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania + 1ml do zacieru - pH zbite do 5.8 Zacieranie: 65°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.3 13l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Citra - 40g - 60 min Galaxy - 25g - 10 min Galaxy - 25g - hop stand 30 min Gęstwa zadana w 18°C. Chmielenie na zimno: Galaxy - 50g - 4 dni Equinox - 50g - 4 dni Ostatnie 2 dni CC do 3°C. Zabutelkowane 6/03/21. Nagazowane glukozą do 2 jednostek CO2. Piwo odfermentowało do 3°Blg. Edytowane 14 Marca 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Warka #13 - Marcowe - 13/03/2021 Wielkość warki: 21l Ekstrakt: 15.2°Blg IBU: 31 Zasyp: Wiedeński - 4.5kg Monachijski ciemny - 1kg Chmiele: Magnum (alfa 12.7%) - 20g Northern Brewer (alfa 9.3%) - 20g Drożdże: W 34/70 - suche - 23g Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.6 Zacieranie: 52°C - 10 min 64°C - 30 min 72°C - 30 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.4 14l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Magnum - 20g - 60 min Northern Brewer - 20g - 10 min Drożdże uwodnione i zadane w 12°C. 2/5/2021: zabutelkowane. Ekstrakt końcowy 4°Blg. Piwo nagazowane do 2 jednostek CO2. W smaku fajne, bardzo słodowe, lekka goryczka, ciemnozłote, dość klarowne, ale nie idealnie. Edytowane 2 Maja 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka #14 - Oatmeal Stout - 24/04/2021 Wielkość warki: 22l Ekstrakt: 14,5°Blg IBU: 28 Zasyp: Pilzneński - 4,15 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Płatki owsiane - 0,6 kg Jęczmień prażony - 0,3 kg Czekoladowy ciemny - 0,25 kg Chmiele: Northern Brewer (alfa 9.3%) - 30g Drożdże: Drożdże US-05 (suche) - 11,5g Dodatki: Łuska ryżowa - 160g namoczone i dodane pod koniec zacierania 3.3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.7 Zacieranie: 67-69°C - 60 min Wygrzew - 77°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.4 13l wody do wysładzania Gotowanie - 60 min: Northern Brewer - 30g - 45 min Drożdże uwodnione i zadane w 19°C. Płatki podpieczone w piekarniku 2 dni wcześniej Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Warka #15 - Earl Grey APA - 11/09/2021 W ostatnim czasie trochę się działo przez co nie było czasu na warzenie, ale w końcu udało się wygospodarować jakiś dzień. Prosty styl, prosta receptura. APA, która ma być wzbogacona herbatą earl grey. Na ten moment jest to SH Mosaic, ale jeszcze zobaczę co trafi na zimno. Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 13.6°Blg IBU: 42 Zasyp: Pale ale - 4.5 kg Pszeniczny - 0.5kg Chmiele: Mosaic (alfa 10.5%) - 80g Mosaic (alfa 11.1%) - 50g Drożdże: Drożdże US-05 (suche) - 11,5g Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6. 4g gipsu do zacieru. 100g herbaty Earl Grey od czajnikowego. Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10min Stosunek wody do ziarna - 3.7 12l wody do wysładzania Gotowanie - 70 min: Mosaic - 35g - 60 min Mosaic - 25g - 5 min Mosaic - 20g - hopstand Drożdże uwodnione i zadane w 20°C. 30/9/2021: piwo odfermentowało do 3.5 Blg. Ostatecznie podzieliłem je na 2 wiadra. Do jednego trafiło 9l + 50g herbaty, do drugiego 10l + 50g herbaty + 50g Mosaica. Chciałem mieć porównanie co wniesie sama herbata, a jednocześnie sprawdzić jak się połączy z aromatem mosaica. 2/10/2021: zabutelkowane. Do refermentacji użyłem 42 + 46g glukozy. W wersji z samą herbatą jest ona bardzo wyczuwalna, przede wszystkim w aromacie, w wersji z chmielem natomiast czuć ją zdecydowanie słabiej, ale i chmiel dość przytłumiony. Zobaczymy jak to się zmieni za jakiś czas, jak już piwko się nagazuje. Edytowane 4 Października 2021 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Warka #16 - Porter czekoladowy - 13/11/2021 Na kolejną warkę planowałem coś co będzie pasowało na zimowe wieczory. Wybór padł na porter czekoladowy z zestawu HB - powinien spełnić założone kryteria ? Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 17°Blg IBU: 34 Zasyp: Pale ale /Weyermann - 3 kg Brown /Thomas Fawcett - 1 kg Pszeniczny /Viking - 1 kg Owsiany /Viking - 1 kg Carawheat /Weyermann - 0.3 kg Café /Castle Malting - 0.3 kg Chocolate /Thomas Fawcett - 0.3 kg Chmiele: Iunga (alfa 9.4%) - 30g Sorachi Ace (alfa 10%) - 50g Drożdże: Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1.7l, kręcony nieco ponad dobę. Dodatki: 2.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.65. Ziarna kakaowca 50g Kawa 100g Wanilia 2 laski Lukrecja 10g Tonka 10g Zacieranie: 68°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 5 min Stosunek wody do ziarna - 3.1 12l wody do wysładzania Gotowanie - 75 min: Iunga - 30g - 40 min Sorachi Ace - 50g - 0 min Starter zadany w całości w 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Warka #17 - Polskie Pale Ale - 15/01/2022 Tym razem coś lżejszego, aby wykorzystać własny chmiel z zeszłorocznych zbiorów, których nie było za dużo. Głównie marynka, trochę lubelskiego i magnum, w sumie 36g suchej szyszki. Wielkość warki: 22l Ekstrakt: 13°Blg IBU: ~33 Zasyp: Pale ale /Viking - 4.5 kg Pszeniczny /Viking - 0.3 kg Carahell - 0.25 kg Chmiele: Mieszanka własnych chmieli (alfa ~7%?) - 36g Zula (alfa 9.7%) - 50g Drożdże: US-05 - suche Dodatki: 3.8ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.55. Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 77°C - 10 min Stosunek wody do ziarna - 3.5 14l wody do wysładzania Gotowanie - 60 min: Mieszanka - 36g - 60 min Zula - 50g - hopstand Drożdże uwodnione i zadane w 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Warka #18 - American IPA - 25/06/2022 Po sporej przerwie w warzeniu czas na coś troszkę mocniejszego. Wielkość warki: 22l Ekstrakt: 15.2°Blg IBU: 81 Zasyp: Pilzneński /Viking - 4.7 kg Monachijski jasny /Viking - 0.5 kg Pale Ale /Viking - 0.5 kg Carahell - 0.4 kg Chmiele: Citra (alfa 13.3%) - 60g Zula (alfa 9.7%) - 50g Amarillo (alfa 9.9%) - 100g Drożdże: US-05 - suche Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6. Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 78°C - 10 min Stosunek wody do ziarna - 3.5 13l wody do wysładzania Gotowanie - 60 min: Citra - 40g - 60 min Zula - 50g - 5 min Citra - 20g - hopstand Drożdże uwodnione i zadane w 19°C. Amarillo - 100g na zimno, na 3 dni. Piwo wyszło świetne, dość klarowne, choć nie idealnie. Piana drobna, ładnie oblepia szkło. Rześka chmielowość, cytrusy, słodkie owoce. Goryczka bardzo intensywna, ale krótka. Jedynie delikatnie za wysokie wysycenie, poza tym rewelacja. Edytowane 8 Stycznia 2023 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Warka #19 - Kölsch - 24/09/2022 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 12.5°Blg IBU: 25 Zasyp: Pilzneński /Viking - 4.2 kg Pszeniczny /Viking - 0.5 kg Chmiele: Hallertauer (alfa 5.2%) - 50g Drożdże: K-97 - suche Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6. Zacieranie: 62°C - 45 min 72°C - 15 min Wygrzew - 78°C - 10 min Stosunek wody do ziarna - 3.5 14l wody do wysładzania Gotowanie - 60 min: Hallertauer - 30g - 60 min Hallertauer - 20g - 15 min Drożdże uwodnione i zadane w 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Warka #20 - German Pils - 07/01/2023 Po marnym poprzednim roku, może uda się trochę zwiększyć częstotliwość warzenia. Zdecydowałem się na zakup Grainfathera, a to była pierwsza warka z jego wykorzystaniem. Generalnie wszystko szło dobrze, bez większych przygód do momentu chłodzenia. Przy próbie uruchomienia pompa odmówiła posłuszeństwa, a więc musiałem użyć dotychczasowej chłodnicy zanurzeniowej zamiast przeciwbieżnej od grainfathera i ściągnąć brzeczkę 'po staremu'. Przez to gotowanie się trochę wydłużyło. Wydawało się że się zapchała chmielinami, ale po warzeniu przedmuchałem ją trochę i powoli zaczęła działać, natomiast za dużo tych chmielin z niej nie wyleciało, więc trochę to dziwne. W końcu zaczęła hulać pełną mocą. Być może się zapowietrzyła? Wielkość warki: 19l Ekstrakt: 12.7°Blg IBU: 35 Zasyp: Pilzneński /Viking - 5 kg Chmiele: Magnum (alfa 11.5%) - 20g Tettnanger (alfa 3.9%) - 40g Drożdże: S-23 - suche, 2 paczki Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.5. Zacieranie: 68°C - 60 min Wygrzew - 78°C - 5 min Woda do zacierania: 17l 14l wody do wysładzania. Zgodnie z sugestią aplikacji. Gotowanie - 75 min: Magnum - 20g - 75 min Tettnanger - 40g - 15 min Drożdże uwodnione i zadane na drugi dzień w 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 (edytowane) Warka #21 - Koźlak - 11/02/2023 Druga warka na grainfatherze. Tym razem pompa działała. Brzeczkę udało się schłodzić do 14 stopni w 25 min. Dodatkowo dołączył nowy sprzęt - iSpindel. Na gar poszła receptura od HB. Korzystając z wciąż niskich temperatur w piwnicy postanowiłem, że będzie to kolejny dolniak. Wielkość warki: 19.5l Ekstrakt: 17.8°Blg IBU: 25 Zasyp: Monachijski jasny /Viking - 4 kg Wiedeński /Viking - 2 kg Monachijski ciemny /Viking - 1 kg Czekoladowy jasny /Viking - 0.2 kg Chmiele: Traditional (alfa 5%) - 50g Drożdże: S-23 - gęstwa po pilsie Dodatki: 2.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (10l) - pH zeszło do 5.5. Zacieranie: 64°C - 40 min 72°C - 20 min Wygrzew - 76°C - 10 min Woda do zacierania: 22l 10l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Traditional - 50g - 60 min Gęstwa zadana w 14°C. Zanim drożdże ruszą powinno zejść do 10. Edytowane 11 Lutego 2023 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) Warka #22 - APA - 25/03/2023 Warka na rozbujanie drożdży do DIPA. Wielkość warki: 19.5l Ekstrakt: 13.2°Blg IBU: 45 Zasyp: Pale Ale /Viking - 4.1 kg Pszeniczny /Viking - 0.5 kg Carahell - 0.4 kg Chmiele: Nelson Sauvin (alfa 11.1%) - 150g Drożdże: FM52 - starter 1l Dodatki: 3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (10l) - pH zeszło do 5.8 3g gipsu do zacierania Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10 min Woda do zacierania: 17l 12l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Nelson Sauvin - 25g - 60 min Nelson Sauvin - 25g - 5 min + Planowane 100g na cichą. Starter wlany w całości w 18°C. [13/06/2023] Trochę spóźniona recenzja, ale bardzo jestem zadowolony z tej warki: Piwo jest kapitalne. Barwa złota, niemal idealnie klarowne. Piana biała, drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje i ładnie oblepia szkło. W aromacie owoce cytrusowe, grejpfrut, owoce słodkie, winogrono, brzoskwinia/morela. W smaku jakby mandarynka i też słodko-kwaśne owoce. Generalnie bardzo rześkie. Goryczka wyraźnie zaznaczona, ale krótka, szlachetna, nie natarczywa. Piwo rewelacyjne w odbiorze, bardzo pijalne. Edytowane 13 Czerwca 2023 przez godal07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 21 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Warka #23 - Imperial IPA - 22/04/2023 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 19.5°Blg IBU: 105 Zasyp: Pale Ale /Viking - 5.9 kg Pszeniczny /Viking - 0.5 kg Pilzneński /Viking - 0.4 kg Karmelowy 30 /Viking - 0.35 kg + Cukier - 0.6 kg Chmiele: Iunga (alfa 12.6%) - 50g Citra (alfa 13.9%) - 100g Simcoe (alfa 11.2%) - 20g Centennial (alfa 10.5%) - 100g Drożdże: FM52 - gęstwa ~200ml Dodatki: 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5 3g gipsu do zacierania Zacieranie: 65°C - 90 min Wygrzew - 76°C - 10 min Woda do zacierania: 21l 12l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Iunga - 50g - 60 min Citra - 20g - 60 min Simcoe - 20g - 15 min Citra - 30g - hopstand + Planowane Centennial (100g) + Citra (50g) na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 Warka #24 - Polskie Pale Ale #2 - 14/06/2023 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 12.2°Blg IBU: 37 Zasyp: Pale Ale /Viking - 4.3 kg Pszeniczny /Viking - 0.3 kg Karmelowy 30 /Viking - 0.15 kg Chmiele: Marynka (alfa 7.6%) - 50g Sybilla (alfa 7%) - 25g Drożdże: US-05 - suche - 1 paczka Dodatki: 3.3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (14l) - pH zeszło do 5.6 Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 10 min Woda do zacierania: 17l 14l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Marynka - 35g - 60 min Marynka - 15g - hopstand Sybilla - 25g - hopstand + Planowane Sybilla (75g) + Marynka (25g) na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się