Skocz do zawartości

Pierwsza APA własnego pomysłu - chmiele.


Xeno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem.  Wspomnę tylko że mam chłodnicę.

Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe:

 

Slody

5kg Pale Ale Viking

1kg Wiedeński Viking

0,1 Karmelowy 50 Viking

 

Zacieranie:

3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia.

Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut.

 

Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami.

Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum?

I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne?

 

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Wg. brewness wychodzi ~40 IBU.

 

Planuję zadać sucharki Safale US-05.

 

 

Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Xeno napisał:

Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem.  Wspomnę tylko że mam chłodnicę.

Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe:

 

Slody

5kg Pale Ale Viking

1kg Wiedeński Viking

0,1 Karmelowy 50 Viking

 

Zacieranie:

3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia.

Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut.

 

Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami.

Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum?

I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne?

 

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Wg. brewness wychodzi ~40 IBU.

 

Planuję zadać sucharki Safale US-05.

 

 

Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ?

5kg słodów nie wystarczy na 25l 12bl?

Zacierał bym jednotemperaturowo, a chmiele zamiast na 5 min dał bym w chłodzeniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory trzymałem się właśnie tego, tyle że warzyłem z pilzeńskiego słodu głównie, nie wiem jak jest z pale ale. W takiej proporcji Brewness mi wyliczył BLG na poziomie 12.7. Lepiej byłoby zrobić 4kg pale ale / 1kg wiedeński czy odpuścić wiedeński i zostać przy 5kg pale ale?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.06.2020 o 20:10, Xeno napisał:

Widzę to tak:

90' Columbus 20g.

25' Cascade 20g.

5' Citra 15g.

5' Centennial 15g.

5' Simcoe/Amarillo 15g.

 

Jak na moje to chmiele z 5 min na whirpool bym dał i może nawet trochę ich więcej. 
Btw czemu gotowanie 90 min?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.