Xeno Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem. Wspomnę tylko że mam chłodnicę. Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe: Slody 5kg Pale Ale Viking 1kg Wiedeński Viking 0,1 Karmelowy 50 Viking Zacieranie: 3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia. Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut. Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami. Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum? I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne? Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Wg. brewness wychodzi ~40 IBU. Planuję zadać sucharki Safale US-05. Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 5 minut temu, Xeno napisał: Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem. Wspomnę tylko że mam chłodnicę. Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe: Slody 5kg Pale Ale Viking 1kg Wiedeński Viking 0,1 Karmelowy 50 Viking Zacieranie: 3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia. Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut. Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami. Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum? I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne? Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Wg. brewness wychodzi ~40 IBU. Planuję zadać sucharki Safale US-05. Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ? 5kg słodów nie wystarczy na 25l 12bl? Zacierał bym jednotemperaturowo, a chmiele zamiast na 5 min dał bym w chłodzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeno Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Do tej pory trzymałem się właśnie tego, tyle że warzyłem z pilzeńskiego słodu głównie, nie wiem jak jest z pale ale. W takiej proporcji Brewness mi wyliczył BLG na poziomie 12.7. Lepiej byłoby zrobić 4kg pale ale / 1kg wiedeński czy odpuścić wiedeński i zostać przy 5kg pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 W dniu 2.06.2020 o 20:10, Xeno napisał: Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Jak na moje to chmiele z 5 min na whirpool bym dał i może nawet trochę ich więcej. Btw czemu gotowanie 90 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi