Xeno Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem. Wspomnę tylko że mam chłodnicę. Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe: Slody 5kg Pale Ale Viking 1kg Wiedeński Viking 0,1 Karmelowy 50 Viking Zacieranie: 3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia. Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut. Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami. Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum? I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne? Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Wg. brewness wychodzi ~40 IBU. Planuję zadać sucharki Safale US-05. Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 5 minut temu, Xeno napisał: Witam, już po kilku "przepisowych" warkach chciałbym zrobić coś po swojemu, dla pewności spytam czy nic nie namieszałem. Wspomnę tylko że mam chłodnicę. Tak więc APA 25l. celowane w ~12 BLG początkowe: Slody 5kg Pale Ale Viking 1kg Wiedeński Viking 0,1 Karmelowy 50 Viking Zacieranie: 3,5 litra wody na 1kg słodów, wsyp do wody o temp. 42 stopnia. Podniesienie temp. do 62, zacieranie przez 45 min, następnie podniesienie do 72 stopnia na 25 min, na koniec 78 i wyłączenie palników na 10 minut. Gotowanie 90 min. I tu mam zagwozdkę z chmielami. Jaki amerykański dać na goryczkę? Z tego co wyczytałem Columbus? Czy może na goryczkę dać Magnum? I czy warto mieszać i łączyć kilka rodzai chmielu aromatycznego, przykładowo Simcoe, Citra, Cascade, Centennial czy może lepiej postawić na goryczkę plus 2 aromatyczne? Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Wg. brewness wychodzi ~40 IBU. Planuję zadać sucharki Safale US-05. Jeśli ktoś mógłby doradzić byłoby miło, pozdrawiam ? 5kg słodów nie wystarczy na 25l 12bl? Zacierał bym jednotemperaturowo, a chmiele zamiast na 5 min dał bym w chłodzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeno Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Do tej pory trzymałem się właśnie tego, tyle że warzyłem z pilzeńskiego słodu głównie, nie wiem jak jest z pale ale. W takiej proporcji Brewness mi wyliczył BLG na poziomie 12.7. Lepiej byłoby zrobić 4kg pale ale / 1kg wiedeński czy odpuścić wiedeński i zostać przy 5kg pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 W dniu 2.06.2020 o 20:10, Xeno napisał: Widzę to tak: 90' Columbus 20g. 25' Cascade 20g. 5' Citra 15g. 5' Centennial 15g. 5' Simcoe/Amarillo 15g. Jak na moje to chmiele z 5 min na whirpool bym dał i może nawet trochę ich więcej. Btw czemu gotowanie 90 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się