Bartol Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Serwus! Jako, że piwowarstwo zdało się mnie mocno pochłonąć (na tyle że porzuciłem resztę swoich hobby na rzecz tego jednego) otwieram swój pamiętniczek browarniczy, jeśli ktoś z zacnych forumowiczów ma uwagi/pytania/rady, to jak najbardziej może tutaj pisać, a nawet powinien. Warka #1: AIPA Przepis:https://wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) BLG początkowe: 14.5 - 15 BLG końcowe: 4.5 Temperatura fermentacji: stałe 19C Czas fermentacji: 6 dni burzliwej i 10 dni cichej Reszta procedur i surowców jak w przepisie, więc tego opis tutaj jest zbędny. Przemyślenia: Warka uwarzona w 90% zgodnie z przepisem, chociaż troszkę skasztaniłem filtrację chmielin na etapie rozlewu do butelek. Mimo użycia "pończochy" spora ilość chmielin przedostała się do piwa. Po otworzeniu testowej butelki gushing. Możliwe, że od drobin chmielu właśnie. Brak oznak infekcji. Edytowane 28 Listopada 2020 przez Bartol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Mały update, nie będę się rozwodził nad warkami z przepisów(chociaż wieczna chwała i cześć ich twórcom ), bo nie taki mam zamysł w prowadzeniu zapisków, dopiero teraz powoli zaczynam rozwijać skrzydła i bawić się przepisami, po żółtodziobowemu, ale robię coś swojego, dlatego Warka #2 : Weizen z przepisu, niestety nie pamiętam jakiego. Doszło do kuriozalnej pomyłki bo pomyliłem 60' z 0' przy zacieraniu, i zamiast goryczkowego weizena wyszedł lekki kwasek, czy to od lactobacillusa, czy od innego cholerstwa nie wiem, ale tak poza tym to całkiem rzeźki i przyjemny, nawet bananowy, goździków brak.Warka #3: Espresso stout z przepisu użytkownika scooby_brew Fajnie wyszło, ale użyłem kawy typu "do ekspresu", taką miałem, a lockdown więc brałem co było i aromat kawowy jest taki trochę grochowy. Nie jest to wada wymagająca wylania, ale jest wyczuwalna i trochę wpływa na ogólny odbiór piwa, znajomi mówią, że smakuje "jak karmi" No i tu zaczynamy przygodę ze swoimi wymysłami piwnymi, a ich przybywa coraz więcej w miarę zainteresowania tematem piwowarstwa: Warka #4: Christmas Ale (Oatmeal stout z przyprawami i pomarańczą): Warka 24-25 L, BLG początkowe 16.5. Zasyp: -Pale Ale - 5 kg -Carapils - 2kg -Płatki owsiane błyskawiczne - 1.5 kg -Carafa Special III - 0.5kgZacieranie: -25 min - 67 st. -40 min - 72 st. -mash out - 78 st. Gotowanie: -60' - EKG 60g - 5' - przyprawy: + skórka z 1.5 pomarańczy +2 łyżeczki mielonego cynamonu (~10 g) +łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (~5g) + z 10 goździków + 40 g cukru wanilinowego Fermentacja: 15 st C, w trakcie, aktualizacja po rozlaniu. W planach:Warka #5: Double Mango Milkshake IPAWarka #6: Miodowe Polskie Ale Edytowane 28 Listopada 2020 przez Bartol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się