Gemin Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Browar Domowy Gemin, to moja solowa przygoda z robieniem piwa. Pierwsze warki robiłem w duecie z bratem, jednak przy obecnych obowiązkach kontynuacja wspólnego warzenia jest niemożliwa i każdy z nas przeszedł na samodzielną produkcję. Temat zakładam, aby zamieszczać swoje zapiski w przejrzystej formie, które będą dostępne w każdym momencie. WARKI 2020 #30 Session Wheat IPA (11,5 BLG)#31 Foreign Extra Stout (16 BLG) #32 India Pale Ale (16 BLG) #33 Russian Imperial Stout (27,5 BLG) 2021 #34 Pilsner (12,5 BLG) #35 Brown Ale (13,4 BLG) #36 Saison 14 (BLG) #37 White IPA (14 BLG) #38 Juicy Sour (16 BLG) mega się utleniło i poszło w kanał po kilku miesiącach w kegu piwo smakuje jak powinno #39 American Stout (11,5 BLG) #40 Saison (15 BLG) #41 Hoppy Belgian Golden Strong Ale (19 BLG) 2022 #42 English Porter (12,5 BLG) #43 Peated RIS (25,5) #44 SESSION NEIPA (12 BLG) #45 SAISON #3 (13 BLG) #46 MILD (10BLG) #47 HAZY IPA (14 BLG) #48 HAZY IPA (14 BLG) #49 BRETT SAISON #50 PEATED FES (17,5 BLG) #51 HAZY IPA (14 BLG) - brak notatek #52 HAZY WHEAT IPA (13,5 BLG) FB: https://www.facebook.com/Browar-Domowy-GEMIN-102646501741950 Edytowane 1 Października 2022 przez Gemin josephson i Wuuu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) #30 Session Wheat IPA (11,5 BLG) Data: 15.09.2020 r. 22 L / 11,5 BLG / 40 IBU Surowce: Fermentowalne: Pale Ale (Soufflet) - 2,6 kg Pszenica (Viking Malt) - 2,0 kg płatki owsiane - 1,2 kg płatki pszenne - 0,66 kg Chmiel: Amarillo 2019 (8.5%) - 100 g Citra 2019 (12.9%) - 100 g Mosaic 2019 (12.3%) - 100 g IUNGA 2019 (10.0%) - 25 g Willamette 2018 (4.2%) - 40 g Drożdże: White Labs #WLP644 Zacieranie: 66°C - 60 min - 20l wody + 3l (później musiałem jednak 1l odlać, bo wylewało się przez dziury od uchwytu kosza zaciernego) 77°C - 5 min Wysładzanie: 13l wody 78°C - pH 5,5 (zakwaszane kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min: 60 min - IUNGA - 25 g 10 min - 7,5 mg cynku 10 min - łyżeczka płatków drożdżowych Whirlpool - 70°C - 30 min - Amarillo - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C) Whirlpool - 70°C - 30 min - Citra - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C) Whirlpool - 70°C - 30 min - Mosaic - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C) Whirlpool - 70°C - 30 min - Willamette - 40 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 63°C) Notatki: schłodziłem brzeczkę w kotle do 26°C, a później fermentor trafił do chłodziarki, żeby zbić temperaturę do 20°C przelewanie było z przygodami, bo zapchał się kranik, dlatego zlewanie brzeczki odbyło się przez dziurkę od systemu antyprzypaleniowego brzeczkę przelewałem przez podwójną siatkę muślinową dla wyłapania drobinek chmielu do fermentora trafiło 21l - 11,5 BLG - muszę się przyjrzeć ile pozostaje mi chmielin na dnie kociołka, bo przed gotowaniem według miarki coobry było 30l brzeczki napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem przez kilka minut starter 1l trafił w całości do wiadra w temperaturze 20°C następnego dnia rano w fermentorze już bulkało Fermentacja: Burzliwa: dzień 1 - 19,8°C - 20,3°C dzień 2 - 20,3°C - 20,6°C dzień 3 - 20,8°C - 21,2°C dzień 4 - 21,8°C - 22,2°C dzień 5 - 7 - 22,8°C - 23,3°C (konieczne było założenie pasa grzewczego, bo praca drożdży nie zwiększała już temperatury) dzień 8 - 15 - 23,9°C - 24,2°C (zeszło do 2 BLG) Cicha: 5 dni coldcrash - od początku temperatura w chłodziarce ustawiona na 2°C Dodatki na cichą: 2 g witaminy C Amarillo - 60 g Citra - 60 g Mosaic - 60 Butelkowanie: 10.10.2020 r. dodałem 2 g witaminy C przed zabutelkowaniem zabutelkowane z dodatkiem 6 g białego cukru na 1 litr piwa wyszło 40 butelek 0,5l refermentacja 7 dni w temperaturze pokojowej, a później do garażu/lodówki Notatki: po cichej pozostało 2l chmielin na dnie fermentora w smaku i zapachu wyszło całkiem nieźle - brak niepożądanych nut Degustacja: Piwo dobrze się nagazowało, ma piękny jasnożółty kolor. W aromacie tropikalne owoce, jednak dominuje mango (zapewne od drożdży). W smaku wyszło bardzo wytrawnie z wyczuwalną goryczką na końcu - przez to piwo wydaje się bardziej wodniste. Następnym razem będę musiał zacierać na słodko albo dorzucić laktozy, żeby zwiększyć głębie smaku. Edytowane 3 Listopada 2020 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) #31 Foreign Extra Stout (16 BLG) Data: 31.10.2020 r. 22 L / 16 BLG / 40 IBU Surowce: Fermentowalne: Pale Ale (Soufflet) - 6,5 kg płatki owsiane - 0,5 kg Carafa I Special (Weyermann) - 0,4 kg Biscuit (Castle Malting) - 0,27 kg Chocolate Wheat (Weyermann) - 0,25 kg Karmelowy Żytni (Viking Malt) - 0,2 kg Chmiel: IUNGA 2019 (10.0%) - 50 g Fuggles 2019 (4.5%) - 40 g Drożdże: Wyeast 1028 London Ale Zacieranie: 66°C - 40 min - 21l wody (+3 ml kwasu fosforowego do 5,5 pH) 72°C - 20 min 77°C - 5 min Wysładzanie: 16l wody 78°C - pH 5,5 (+ 5 ml kwasu fosforowego) Gotowanie 60 min: 60 min - IUNGA - 50 g 10 min - 7,5 mg cynku 10 min - łyżeczka płatków drożdżowych 5 min - Fuggles - 50 g Notatki: do zacierania dorzucone dwie garści łuski ryżowej pierwszy raz wrzucałem ponad 8 kg słodu do coobcry cb3, ale wszystko pięknie się zmieściło - co prawda wsypywanie słodu z jednoczesnym mieszaniem zajęło mi ok 20 min, bo trzeba było to robić powoli. Wyszło, że mieszałem przez większość czasu zacierania. Sam przelew brzeczki przez pompę pozostawiłem jedynie na czas mash out'u. wysładzanie było mega długie - zajęło ok 90 min i musiałem kombinować z czasem gotowania, ponieważ część brzeczki podgrzała mi się już w połowie wysładzania, dlatego zredukowałem finalne gotowanie z 120 min na 90 min. schłodziłem brzeczkę w kotle do 20°C, a później fermentor trafił do chłodziarki, żeby zbić temperaturę do 18°C zrobiony whirlpool - brzeczkę przelewałem przez podwójną siatkę muślinową dla wyłapania drobinek chmielu, ale tylko przez pierwsze 10 litrów do fermentora trafiło 21,5l - 16 BLG napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem przez 2-3 minuty przed zadaniem drożdży i z 2 min po zadaniu drożdży starter 1,5l zdekantowany do 0,7l trafił w całości do wiadra w temperaturze 18°C o godzinie 22:00 na nowym sterowniku do chłodziarki ustawiłem przedział 15,2°C-15,5°C (bezwładność temperatury cieczy przy sondzie w środku wiadra jest większa niż myślałem - trzeba będzie się podoktoryzować w tym temacie i wyciągnąć wnioski przy następnej warce) następnego dnia o 11:00 rano w fermentorze już bulkało Fermentacja: Burzliwa: dzień 1 - 14,8°C - 15,3°C dzień 2 - 3 - 15,8°C - 16,3°C dzień 4 - 14 - 16,7°C - 17,4°C dzień 15 - 22 - 17,7°C - 18,2°C Cicha: dzień 1 - 25 - temperatura otoczenia ok 12-14°C Dodatki na cichą: 50 g średnio opiekanych płatków z amerykańskiego dębu macerowanych ok miesiąca w Jack Daniel's Gentleman Jack Butelkowanie: 20.12.2020 r. zabutelkowane z dodatkiem 5 g białego cukru na 1 litr piwa wyszło 41 butelek 0,5l Notatki: Finalnie piwo zeszło do ok 4 BLG dając odfermentowanie na poziomie 75%. Degustacja: Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Fajnie, że zdecydowałeś się w końcu na zapiski on-line. A jak się ma Twój bank drożdżowy? Gemin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Namawiał, namawiał i namówił Bank ma się całkiem dobrze. Jak na razie 4x wlp644 i 3x Wyeast 1028. Jakbyś czegoś potrzebował dawaj znać.Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) #32 India Pale Ale (16 BLG) Data: 25.11.2020 r. 47 L / 16 BLG / 30 IBU (warzenie w garze 71 l z mieszadłem) Surowce: Fermentowalne: Pale Ale (Soufflet) - 10,5 kg pszeniczny (Viking malt) - 3,0 kg płatki owsiane - 1,4 kg Chmiel: IUNGA 2019 (10.0%) - 50 g Simcoe 2019 (4.5%) - 200 g Centennial 2019 (9,5%) - 200 g Drożdże: White Labs WLP090 San Diego Super Yeast Zacieranie: 67°C - 60 min - 50l wody do zacierania 77°C - 1 min Wysładzanie: 25 l wody 78°C Gotowanie 60 min: 60 min - IUNGA - 50 g 10 min - 10 mg cynku 10 min - 2 łyżeczki płatków drożdżowych Whirlpool - 80°C - 30 min - Simcoe - 100 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 73°C) Whirlpool - 80°C - 30 min - Centennial - 100 g (temp. podczas Whirlpoola zeszła do 73°C) Notatki: do zacierania dorzucone 3 garści łuski ryżowej zacieranie w garze z mieszadłem mechanicznym - po wrzuceniu słodów do wody pozostało może z 2-3 cm miejsca do brzegu garnka (nie sypać więcej słodów przy 50 litrach wody) wysładzanie przebiegło bardzo sprawnie mimo zastosowania zwykłej bazooki. Odczekane z 20 min przed rozpoczęciem zlewania brzeczki z gara, żeby złoże się ułożyło schłodziłem brzeczkę w garze do 20°C, a później fermentor trafił do garażu, żeby zbić temperaturę do 18°C, a następnie owinięty pasem grzewczym owiniętym wokół zrobiony whirlpool - brzeczkę przelewałem przez kran bez żadnego filtra do fermentora trafiło 47l - 16 BLG napowietrzanie przy zlewaniu kranikiem + zlewanie z fermentora do beczki + blender przez kilka minut po przelaniu całości starter 3-stopniowy 3,5l zdekantowany do 1l trafił w całości do beczki w temperaturze 18°C beczka nie ma szczelnej pokrywy, dlatego nie bulka piwo w planie miało być lżejsze i miało służyć rozruszaniu drożdży do uwarzenia RISa. Wyszło troszkę wyżej niż zakładałem, ale mam nadzieję, że gęstwa po tym nie za lekkim piwku mimo wszystko dobrze sobie poradzi z przefermentowaniem planowanych 50 l RISa 28-30 BLG Fermentacja: Burzliwa: dzień 1 - 7 - 17,8°C - 18,4°C (drożdże po tygodniu od zadania zjadły do ok 4,5 BLG) dzień 8 - 13 - 17,8°C - 18,4°C Cicha: 6 dni - 12°C temp. otoczenia 7 dni - 5°C temp. otoczenia (cold crash) dla fermentora, który powędrował do butelek 9 dni - 5°C temp. otoczenia (cold crash) dla fermentora, który powędrował do corneliusa Dodatki na cichą: po 2 g witaminy C na fermentor Simcoe - 100 g Centennial - 100 g Butelkowanie: 20.12.2020 / Kegowanie 22.12.2020 dodane po 2 g witaminy C na ok 20 litrów piwa przy butelkowaniu/kegowaniu zabutelkowane z dodatkiem 6 g białego cukru na 1 litr piwa wyszło 40 butelek 0,5l i 1 keg cornelius Notatki: Finalnie piwo zeszło do 3,5 BLG dając odfermentowanie na poziomie 78%. W obu fermentorach po rozlewie pozostało ok 3 l chmielin i osadu z piwem. Degustacja: Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) #33 Russian Imperial Stout (27,5 BLG) Data: 08.12.2020 r. 53 L / 27,5 BLG / 80 IBU Zacieranie na garnku 71 l + 2x Coobra3 - warzenie z bratem Surowce: Fermentowalne: Pale Ale (Soufflet) - 13,4 + 4,8 + 4,8 kg płatki owsiane - 2,06 + 0,74 + 0,74 kg Carafa I Special (Weyermann) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg Special B (Castle Malting) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg Chocolate Wheat (Weyermann) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg Crystal (Castle Malting) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg pszeniczny (Viking malt) - 1,03 + 0,37 + 0,37 kg Ekstrakt słodowy jasny - 3,2 kg (na ostanie 30 min gotowania) Chmiel: IUNGA 2019 (10.0%) - 150 g Chinook 2019 (11.0%) - 100 g Drożdże: White Labs WLP090 San Diego Super Yeast - gęstwa po warce #32 Zacieranie: 67°C - 40 min - 41 l wody do garnka i po 22 l wody do CB3 77°C - 5 min Wysładzanie: 14l wody 78°C - tylko dla dużego garnka Gotowanie 90 min: 60 min - IUNGA - 150 g 60 min Chinook - 100 g Notatki: do zacierania dorzucone dwie garści łuski ryżowej dla CB3 i z 4-5 garści do garnka przed gotowaniem otrzymaliśmy 60 l brzeczki 24 BLG 30 min przed końcem gotowania dodane 3,2 kg płynnego ekstraktu słodowego schłodziłem brzeczkę w kotle do 20°C, a później fermentor przeczekał chwilę w garażu w temp. 12°C do zbicia temp. brzeczki do ok 16°C do fermentora trafiło 54 l - 27,5 BLG napowietrzane grawitacyjnie - zlewanie kranikiem do fermentora 30 l i następnie z wiadra do beczki 60 l (bardzo dużo piany) gęstwa po warce #32 zadana w ilości ok 1 litra (gęstwa nie była przemywana) napowietrzanie poprzez potrząsanie zamkniętym fermentorem/beczką nie powiodło się, ponieważ zamknięcie wieka jest nieszczelne na sterowniku do pasa grzewczego ustawiłem temp. 16,0 (czyli przedział 15,7°C-16,3°C - bezwładność temperatury cieczy przy sondzie w środku beczki + chyba zbyt rzadkie łączenie się sonoffa z chmurą) następnego dnia z beczki piwo już uciekało (nic dziwnego, bo pozostało tylko 6 l wolnego miejsca na pianę) Fermentacja: Burzliwa: dzień 1 - 8 - 15,7°C-16,3°C dzień 9 - 24 - 16,7°C-17,3°C - (taka temperatura pewnie zostanie do końca fermentacji burzliwej, czyli przez 4 tygodnie) dzień 25 - ?? - 17,6°C-18,2°C (pomiar spławikiem w dniu 1.01.2021 r. dał wynik 10 BLG w temperaturze 17°C) Cicha: dzień 1 - 28 - temperatura otoczenia ok 12-14°C (planowana) Dodatki na cichą: 140 g średnio opiekanych płatków z amerykańskiego dębu macerowanych ok miesiąca w Jack Daniel's Gentleman Jack Butelkowanie: Degustacja: Edytowane 1 Stycznia 2021 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 No ładny wynik Próbowałeś policzyć wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Według BeerSmith wydajność wyszła na poziomie 56%.Powiem Ci, że to było 13h ciężkiej pracy, a na dodatek piwo mi 3 razy wyszło z beczki na początku fermentacji zalewając dosłownie cały garaż... Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) #34 Pils (12,5 BLG) Data: 08.01.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 5.03 kg (90.1%) — Viking malt Viking malt pilzneński — Ziarno — 3.9 EBC 390 g (7%) — Weyermann Weyermann Carapils — Ziarno — 3.9 EBC 160 g (2.9%) — Viking malt Viking malt Monachijski jasny — Ziarno — 16 EBC Chmiel: 20 g (20 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 60 min 10 g (3 IBU) — Lubelski 4% — Gotowanie — 30 min 20 g (4 IBU) — Lubelski 4% — Gotowanie — 15 min 20 g (2 IBU) — Lubelski 4% — Gotowanie — 5 min Drożdże: Wyeast Labs 2308 Munich Lager Zacieranie 20l wody z kranu (5,5 pH zbite kwasem fosforowym) Mash In — 66.7 °C — 60 min Wysładzanie: 12l wody z kranu (5,5 pH zbite kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min: Notatki: przed gotowaniem uzyskałem 27l brzeczki na 10 min przed końcem gotowania wrzucony cynk + łyżeczka płatków drożdżowych Fermentacja: Burzliwa — 9 °C — 57 dni (piwo przeleżało tyle czasu na drożdżach, bo nie miałem czasu zająć się piwem) Cicha: brak Dodatki na cichą: brak Butelkowanie: piwo przelałem do corneliusa - nabite CO2 1,2 bara w temperaturze 12°C Degustacja: tutaj zbyt dużo nie napiszę, bo jeszcze nie czuję wszystkiego po covidzie ale sąsiadowi smakuje Edytowane 21 Marca 2021 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) #35 Brown Ale (13,4 BLG) Data: 08.03.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 4.2 kg (89.8%) — Soufflet Pale Ale Soufflet — Ziarno — 6.5 EBC 230 g (4.9%) — Thomas Fawcett Brown — Ziarno — 200 EBC 170 g (3.6%) — Castle Malting Crystal — Ziarno — 150 EBC 75 g (1.6%) — Viking Malt Czekoladowy 400 — Ziarno — 400 EBC Chmiel: 20 g (21 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 60 min Drożdże: Wyeast Labs 1028 London Ale - z banku drożdży Krok 1: 0.1 L starter Krok 2: 0.5 L starter Krok 3: 1 L starter Zacieranie 20l wody z kranu (5,3 pH zbite kwasem fosforowym) Temperatura — 67 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 5 min Wysładzanie: 10l wody z kranu (5,2 pH zbite kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min: Notatki: przed gotowaniem uzyskałem 27,5l brzeczki na 10 min przed końcem gotowania wrzucony cynk + łyżeczka płatków drożdżowych wypróbowana nowa zabawka mieszadło do betonu, które zmieniło siłę napędową śrutownika walcowego. Zacieranie z tak drobno ześrutowanym słodem i nietkniętą łuską było dużo przyjemniejsze, a wydajność kociołka (bez mieszania zacieru) skoczyła do 84%!!! Coś pięknego (szczelina między walcami 0,8 mm i prędkość 1 na mieszadle) do fermentora trafiło 21l brzeczki Fermentacja: Burzliwa — 17 °C — 2 dni Burzliwa — 18 °C — 2 dni Burzliwa — 19 °C — 10 dni Cicha: brak Dodatki na cichą: brak Butelkowanie: Degustacja: Edytowane 21 Marca 2021 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 #36 Saison (14 BLG) Data: 21.03.2021 r. Surowce: Fermentowalne: Słody (5.51 kg) 4.69 kg (85.1%) — Soufflet Pale Ale Soufflet — Ziarno — 6.5 EBC 290 g (5.3%) — Weyermann Caramunich II — Ziarno — 124 EBC 290 g (5.3%) — Viking Malt Pszeniczny — Ziarno — 6 EBC 210 g (3.8%) — Viking Malt Munich Light — Ziarno — 16 EBC 30 g (0.5%) — Weyermann Carafa Special I — Ziarno — 630 EBC Chmiel: Chmiele (50.4 g) 20.4 g (20 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 60 min 30 g (5 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Gotowanie — 5 min Drożdże: White Labs WLP566 Belgian Saison II Krok 1: 0.7 L starter Krok 2: 1.4 L starter Zacieranie 20l wody z kranu (5,5 pH zbite kwasem fosforowym) Zacieranie — 66 °C — 60 min Zacieranie — 72 °C — 15 min Wygrzew — 78 °C — 5 min Wysładzanie: 11l wody z kranu (5,3 pH zbite kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min: Notatki: przed gotowaniem uzyskałem 29l brzeczki 13 BLG na 10 min przed końcem gotowania wrzucony cynk + łyżeczka płatków drożdżowych do filtrowania użyłem worka filtracyjnego polipropylenowego 25mikronów 17x40,6cm - super sprawa i nie zapychało się jak przy hopspiderze z ali do klasycznego fermentora trafiło 22l brzeczki, gdzie zapowietrzyłem poprzez potrząsanie wiaderkiem przez ok 2 min całość finalnie przelana do fermzilli 27l, ale fermentowane bez ciśnienia pod koniec fermentacji rurka fermentacyjna zostanie zamieniona na zawór ciśnieniowy, żeby przez kilka dni piwo samo się nagazowało , a następnie dobite CO2, żeby przelać piwo do corneliusa przeciwciśnieniowo Fermentacja: Burzliwa bez ciśnienia — 20 °C — Cicha: Dodatki na cichą: brak Butelkowanie: Degustacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 #37 White IPA (14 BLG) Data: 03.05.2021 r. Surowce: Fermentowalne: Słody (5.03 kg) 2.3 kg (45.7%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 1.98 kg (39.4%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Ziarno — 3.9 EBC 500 g (9.9%) — płatki owsiane — Ziarno — 2 EBC 250 g (5%) — Viking Malt Munich Light — Ziarno — 16 EBC Chmiele (220 g) 20 g (38 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 40 min 50 g (54 IBU) — Centennial 10.5% — Gotowanie — 10 min 50 g (18 IBU) — Centennial 10.5% — Aromat — 30 min hopstand 100 g — Mosaic 12.25% — Chmiel na zimno — 3 dni Drożdże 1 opk — Wyeast Labs 3944 Belgian Witbier 2 L starter Zacieranie Temperatura — 67 °C — 60 min Temperatura — 72 °C — 15 min Temperatura — 78 °C — 5 min Wysładzanie: 11l wody z kranu (5,3 pH zbite kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min: Notatki: brak notatek - zeszyt zalany wodą i wszystko się rozmyło Fermentacja: Burzliwa — 17 °C — 2 dni Burzliwa — 18 °C — 1 dni Burzliwa — 23 °C — 12 PSI — 4 dni Cicha: Cicha — 17 °C — 12 PSI — 15 dni chmielenie na zimno — 17 °C — 12 PSI — 3 dni cold crash — 2 °C — 12 PSI — 2 dni Butelkowanie: Degustacja: Piwo wyszło poprawnie stylowo, jednak za mało chmielowe. Następnym razem muszę dać więcej na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) #38 Juicy Sour (16 BLG) Data: 24-26.06.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 4.5 kg (66.7%) — Soufflet Pale Ale Soufflet — Ziarno — 6.5 EBC 1 kg (14.8%) — Viking Malt Pszeniczny — Ziarno — 6 EBC 500 g (7.4%) — Oats, Flaked — Ziarno — 2 EBC Niefermentowalne: 750 g (11.1%) — Milk Sugar (Lactose) — Cukier — 0 EBC Chmiele: brak Drożdże White Labs WLP644 Saccharomyces "Bruxellensis" Trois 85% Krok 1: 0.12 L starter Krok 2: 2 L starter Zacieranie 20L (5,4 pH zbite kwasem fosforowym) Temperatura — 69 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 10 min Wysładzanie: 14L wody z kranu (5,4 pH zbite kwasem fosforowym) 1 Gotowanie 15 min 2 Gotowanie 60 min Notatki: do zacierania i do wysładzania dodane po 4ml kwasu fosforowego, co dało w jednym i drugim przypadku zbicie pH do 5,4 podczas zacierania przemieszany zaciera na początku podczas wsypywania słodu; w 30' zacierania; od 45' zacierania zdjęte górne sitko od cobry i mieszane co jakiś czas wygrzew zrobiony już z sitkiem pierwsze gotowanie brzeczki 15' , w celu wybicia niepożądanych żyjątek i zakwaszone kwasem fosforowym do 4,5 pH (+6ml kwasu) po schłodzeniu brzeczki do 35°C zostały dodane bakterie lactobacillus plantarum (20 kaps. Sanprobi IBS) na 48h kociołek zakryty przykrywką i zawinięty stretchem - temperatura na sterowniku ustawiona na 34°C (trochę męczące było ustawianie wszystkich 4 kroków na sterowniku na 99' z 34°C i mocą grzania 500W, ale nie miałem innej możliwości...) bakterie kwasu mlekowego zakwasiły brzeczkę do 3,15 pH drugie gotowanie 60' i od razu wrzucone 0,75kg laktozy w 50' gotowania wrzucone dwie łyżeczki płatków drożdżowych, pół tabletki cynku oraz 10 g soli kuchennej po drugim gotowaniu schłodzenie brzeczki do 30°C chłodnicą zanurzeniową i przelane z wykorzystaniem pompy do fermentora-wiadra 23L (wstępne zapowietrzanie brzeczki przy przelewaniu z dużej wysokości) dochłodzenie do 21°C w chłodziarce, a następnie ponowne napowietrzanie brzeczki potrząsając wiadrem z brzeczką do wiadra poleciał cały starter 2L z drożdżami WLP644 (po 8h już bulkało w fermentorze) Fermentacja: Burzliwa — 21 °C — 2 dni Burzliwa — 22 °C — 1 dni Burzliwa — 23 °C — 1 dni Burzliwa — 24 °C — 1 dni Burzliwa — 25 °C — 1 dni Burzliwa — 26 °C — 1 dni Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 13 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 #39 American Stout (15 BLG 11,5 BLG) Data: 19-21.10.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 5.17 kg (76.4%) — Soufflet Pale Ale Soufflet — Ziarno — 6.5 EBC 650 g (9.6%) — Oats, Flaked — Ziarno — 2 EBC 300 g (4.4%) — Viking Malt Czekoladowy 400 — Ziarno — 400 EBC 300 g (4.4%) — Soufflet Czekoladowy Bruntal — Ziarno — 900 EBC 200 g (3%) — Weyermann Carafa Special I — Ziarno — 630 EBC 150 g (2.2%) — Viking Malt Karmelowy żytni — Ziarno — 200 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 20 g (17 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 60 min 50 g (27 IBU) — Centennial 10.5% — Gotowanie — 15 min 50 g (15 IBU) — Centennial 10.5% — Gotowanie — 5 min Drożdże White Labs WLP090 San Diego Super Yeast 83% Krok 1: 1 L starter Krok 2: 1.5 L starter Zacieranie 20L (brak zbijania pH) Temperatura — 67 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: 14L wody z kranu (brak zbijania pH) 1 Gotowanie 15 min 2 Gotowanie 60 min Notatki: piwo zrobione na lenia bez notatek miało być szybko i przyjemnie, a dodatek żyta, płatków i brak wrzucenia łuski ryżowej spowodowałem wielki problem z filtracją i bardzo słabą wydajność finalnie piwo poszło do fermizilli wraz ze starterem Fermentacja: Burzliwa — 19 °C — 3 dni - 12 PSI Burzliwa — 20 °C — 1 dni - 14 PSI Burzliwa — 21 °C — 1 dni - 14 PSI Burzliwa — 21 °C — 5 dni - 15 PSI Cicha: brak Piwo po fermentacji poszło na coldcrash 5°C wraz z odcięciem drożdży. Brak przelewania do kega (bardzo możliwe, że zniknie to kolejnego ciśnieniowego fermentowania innego piwa) Degustacja: Piwo wyszło poprawnie, ale za mało nut chmielowych w smaku i aromacie. Następnym razem muszę dać coś na whirlpool. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 13 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 (edytowane) #40 Saison (15 BLG) Data: 7.11.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 3.7 kg (60.2%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 1.2 kg (19.5%) — Viking Malt Munich Light — Ziarno — 16 EBC 650 g (10.6%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Ziarno — 3.9 EBC 300 g (4.9%) — Weyermann Caramunich II — Ziarno — 124 EBC 300 g (4.9%) — Candi Sugar, Clear — Cukier — 1 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 20 g (13 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 6.3% — Gotowanie — 60 min 25 g (8 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 6.3% — Gotowanie — 15 min 25 g (3 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 6.3% — Gotowanie — 5 min Drożdże Wyeast Labs 3724 Belgian Saison 80% Krok 1: 0.5 L starter Krok 2: 1 L starter Krok 3: 1.5 L starter Dodatki 300 g — łuska ryżowa — Zacieranie 2.33 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Zacieranie 1.49 g — Epsom Salt (MgSO4) — Zacieranie 1.81 g — Gypsum (CaSO4) — Zacieranie 3 ml — Phosphoric Acid 75% — Zacieranie 1.27 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Wysładzanie 0.81 g — Epsom Salt (MgSO4) — Wysładzanie 0.98 g — Gypsum (CaSO4) — Wysładzanie Zacieranie 21L (woda destylowana + dodatki / pH 5,3) Temperatura — 66 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: 14L wody z kranu (woda destylowana + dodatki / pH 5,3) 1 Gotowanie 15 min 2 Gotowanie 60 min Notatki: do warzenia użyta woda destylowana z modyfikacją śrutowanie na szczelinie 0,85 mm zacieranie i wysładzanie przebiegło wzorowo, ale to zapewne wynik dodatku łuski ryżowej w ilości 300 gramów i odpowiedniego pH na poziomie 5,3 wydajność wróciła do normy - według kalkulatora miało być 23l 15 BLG, a wyszło 22,5l 15 BLG podczas wysładzania cała brzeczka poleciała do wiadra (łącznie z tym co już było w coobrze), a w środku coobry przykręciłem hopstopper dla lepszej filtracji po gotowaniu - następnie brzeczka wróciła do coobry, reszta wysładzania również nad coobrą (zabieg, którego się obawiałem, jednak poszło bardzo szybko i sprawnie) chmiel wrzucony luzem do gara na 15 min przed końcem gotowania włączona pompa z cyrkulacją przez płytowy wymiennik ciepła dla dezynfekcji na 10 min przed końcem gotowania wrzucony cynk + 2 łyżeczki płatków drożdżowych brzeczka schłodzona do 70°C z zawracaniem płynu z powrotem do gara od tego momentu schłodzenia brzeczki do 70°C wąż z dalej schładzaną brzeczką skierowany do wiadra (temp. ~17-18°C) napowietrzanie przez spuszczanie brzeczki wężem z wymiennika z wysokości ok 1,5 m drugi stopień napowietrzania brzeczki poprzez potrząsaniem wiadrem przez 2-3 min starter trzystopniowy (łącznie ponad 3l), z uwagi na drożdże, które były już trochę po zalecanym terminie - pięknie się namnożyły i brak niepożądanych zapachów starter zdekantowany i ok 1l poleciało do wiadra w temperaturze 18°C Fermentacja: Burzliwa — 18 °C o 13:00 do 20°C o 22:00 — 1 dni - 0 PSI Burzliwa — 20 °C do 27°C temp. zwiększana o 0,5°C co pół dnia — 6 dni - 0 PSI Burzliwa — Cicha: brak Notatki: Piwo w trakcie fermentacji. z rurki cały czas nie bulka, ale to raczej wina szczelności wiadra, bo w całej lodówce pachnie fermentacją/piwem - owocowe i drożdżowe nuty kabel grzewczy podłożony pod wiadro, a wcześniej leżał dookoła wiadra - czujnik temperatury przyczepiony do wiadra i owinięty podwójną warstwą folii bąbelkowej Degustacja: Edytowane 13 Listopada 2021 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) #41 Hoppy Belgian Golden Strong Ale (19 BLG) Data: 5.12.2021 r. Surowce: Fermentowalne: 5.661 kg (85%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 999 g (15%) — Cane (Beet) Sugar — Cukier — 0 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 20 g (5 IBU) — Citra 2020 12.6% — Gotowanie — 5 min 20 g (6 IBU) — Strata 15% — Gotowanie — 5 min 30 g (8 IBU) — Citra 2020 12.6% — Aromat — 30 min hopstand 30 g (9 IBU) — Strata 15% — Aromat — 30 min hopstand 50 g — Citra 2020 12.6% — Chmiel na zimno — 3 dni Whirlpool / hop stand w 80 °C Drożdże White Labs WLP545 Belgian Strong Ale Yeast 85% Krok 1: 0.5 L starter Krok 2: 1 L starter Krok 3: 2 L starter Dodatki 300 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 21L (woda destylowana + dodatki / pH 5,3) Temperatura — 66 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: 14L wody z kranu 1 Gotowanie 60 min Notatki: BRAK Fermentacja: brak Cicha: brak Notatki: piwo wyszło dobrze i stylowo jeśli chodzi o podstawę, czyli bez hoppy żeby stało się hoppy przelałem z powrotem do fermzilli na 50g Citry, ale to nie dało super efektu Edytowane 2 Lutego 2022 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 #42 English Porter (12,5 BLG) Data: 16.01.2022 r. Surowce: Fermentowalne: 4 kg (87%) — Soufflet Pale Ale Soufflet — Ziarno — 6.5 EBC 300 g (6.5%) — Weyermann Chocolate Wheat — Ziarno — 820 EBC 300 g (6.5%) — Viking Malt Karmelowy żytni — Ziarno — 200 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 50 g (23 IBU) — Fuggle 4.5% — Gotowanie — 30 min Drożdże Wyeast Labs 1028 London Ale Yeast 77% - z banku drożdży 0,05 L starter 1 L starter Dodatki 100 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 20L (woda z kranu) Temperatura — 68 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: 10L wody z kranu (pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym) 1 Gotowanie 60 min Notatki: do kociołka poszło 1/3 łuski od samego początku grzania wody. reszta razem ze słodem zacier bez modyfikowania miał 5,5 pH - nic nie zmieniałem wyszło 27 l brzeczki 11 BLG przed gotowaniem gotowane na mocy 2kW chłodzone wymiennikiem płytowym - brzeczka puszczona w obiegu 15 min przed końcem gotowania wyszło 23,5 l po gotowaniu do fermzilli trafiło 21 l brzeczki 12,5 BLG Fermentacja: Burzliwa — 18 °C — 0,5 dni - 7 PSI Burzliwa — 18,5 °C — 1 dni - 7 PSI Burzliwa — 19 °C — 1 dni - 7 PSI Burzliwa — 19,5 °C — 0,5 dni - 7 PSI Burzliwa — 20 °C — 0,5 dni - 7 PSI Burzliwa — 21 °C — 4 dni - 10 PSI Cold Crash - zejście do temperatury 3,5°C w ciągu 3,5 dnia Cicha: brak Notatki: 27.01 Lekkie, ciemne piwo, w którym na pierwszym planie wyczuwalne jest żyto i dopiero po nim akcenty karmelowe i kakao. Mam nadzieję, że piwo się jeszcze ułoży i zniweluje tę dominację. 02.02 piwo z czasem się układa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) #43 Peated RIS (25,5 BLG) 10,3% alko Data: 29.01.2022 r. Surowce: Fermentowalne: 12.01 kg (78.5%) — Castle Malting Chateau Peated — Ziarno — 4 EBC 750 g (4.9%) — Weyermann Carafa Special I — Ziarno — 630 EBC 750 g (4.9%) — Weyermann Chocolate Wheat — Ziarno — 820 EBC 750 g (4.9%) — Castle Malting Special B — Ziarno — 300 EBC 500 g (3.3%) — Viking Malt Karmelowy żytni — Ziarno — 200 EBC 300 g (2%) — Viking Malt Caramel Aromatic — Ziarno — 180 EBC 250 g (1.6%) — Castle Malting Chateau Café — Ziarno — 500 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 100 g (78 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 60 min Drożdże Wyeast Labs 1028 London Ale Yeast 77% - z banku drożdży ok 0,7 l gęstwy po piwie #42 English Porter Dodatki 300 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 42L (woda z kranu, zacieranie w dużym garze z włączonym mieszadłem) Temperatura — 66°C -68 °C — 90 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: brak 1 Gotowanie 120 min (już w coobrze) Notatki: brzeczka przed gotowaniem miała 21 BLG i wyszło jej 31 l (następnym razem wrzucę więcej słodów, bo było dosyć rzadko albo mniej wody wleję) zacieranie, filtrowanie bez przeszkód miałem duże problemy przy filtrowaniu brzeczki po gotowaniu po jej schłodzeniu - hopstopper się zapychał i musiałem machać łygą po nim wyszło 22 litrów o gęstości 25,5 BLG, a miało być 20 litrów o gęstości 27 BLG, więc wydajność nawet lepsza niż zakładałem Fermentacja: Burzliwa — 18 °C — 2,5 dni - 7 PSI Burzliwa — 19 °C — 0,5 dni - 10 PSI Burzliwa — 19,5 °C — 0,5 dni - 10 PSI Burzliwa — 20 °C — 1 dni - 10 PSI Burzliwa — 21 °C — 1 dni - 10 PSI <-- obecnie Burzliwa — 22 °C — 1 dni - 10 PSI <-- plan (fermentacja trwa, ale to już końcówka. Większość fermentacji przebiegła w pierwsze 3 dni) Cicha: brak Notatki: zakegowane 9.03.2022 z 25,5 BLG przefermentowało do 7,5 BLG dając 10,3% alko z kega do butelek piwo trafiło 06.07.2022 Degustacja: Piwo wyszło bardzo smaczne. Bez ulepkowości, bo odfermentowanie na poziomie 70%. W zapachu głównie torf, a pod nim czekolada i kakao. W smaku bardzo podobnie. Dochodzi delikatna kwaśność (wydaje mi się, że od słodu torfowego i palonych słodów) Edytowane 8 Lipca 2022 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 (edytowane) #44 SESSION NEIPA (12 BLG) Data: 18.03.2022 r. Surowce: Fermentowalne: 4.85 kg (97%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 150 g (3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 10 g (8 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 30 min 50 g (11 IBU) — Chmiel Zula 2021 13.5% — Aromat — 30 min hopstand 50 g (7 IBU) — Motueka 8.5% — Aromat — 30 min hopstand 50 g (12 IBU) — Strata 15% — Aromat — 30 min hopstand 50 g — Chmiel Zula 2021 13.5% — Chmiel na zimno — 3 dni 50 g — Motueka 8.5% — Chmiel na zimno — 3 dni 50 g — Strata 15% — Chmiel na zimno — 3 dni Drożdże White Labs WLP067 Coastal Haze Ale Dodatki 150 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 25L (woda z kranu - pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym) Temperatura — 68 °C — 30 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: 5 L (woda z kranu - pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym) Gotowanie 30 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - tym razem przy zacieraniu puściłem pompę na maksa. Brzeczka z lekkimi drobinkami słodu trochę zatykała nacięcia do filtrowania w górnym sicie, jednak po zebraniu się większej ilości brzeczki nadmiar pięknie przepływał bokami do kosza zaciernego. Nic się nie przedostawało do samego kociołka. Oczywiście dziurka w rurce pośrodku była cały czas zatkana. hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki - szybkie wyjęcie kosza zaciernego i spuszczenie przefiltrowanej już brzeczki do wiadra -> przetarcie dna garnka i dokręcenie hopstoppera -> wlanie z powrotem brzeczki do gara na gotowanie wyszło 29 litrów brzeczki przedniej, po gotowaniu zostało 27 litrów (nie zapisałem ile miałem litrów po schłodzeniu) hopstand zaczęty w 78°C przez 25 minut z mieszaniem co jakiś czas tym razem schłodzenie brzeczki za pomocą chłodnicy zanurzeniowej w 15 min do 30°C (po ostatnich problemach z płytówką postanowiłem wrócić do starego sprawdzonego sposobu) filtrowanie brzeczki z chmielin bez problemu - przepływ zredukowany na 3/4 przepustowości przy włączonej pompie. Nie zaobserwowałem żadnych problemów przy pracy pompy, a brzeczka bardzo szybko trafiła do fermzilli (na dnie kociołka zostało mniej niż litr brzeczki) Fermentacja: Burzliwa — 20 °C — 2 dni - 0 PSI Burzliwa — 21 °C — 2 dni - 0 PSI + 50g Motueka na biotransformację (bo jako jedyny chmiel został otwarty i już nie chciało mi się go pakować próżniowo) Burzliwa — 22 °C — 2 dni - 15 PSI + 50g Zula + 50g Oktawia (okazało się, że magazyn był niezaktualizowany i musiałem użyć polski chmiel) Burzliwa — 22 °C — 3 dni - 15 PSI COLD CRASH Notatki: Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) #45 SAISON #3 (13 BLG) 6,7% alko Data: 18.04.2022 r. Surowce: Fermentowalne: 4.06 kg (89%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 250 g (5.5%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC 250 g (5.5%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Ziarno — 3.9 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 35 g (32 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 30 min Drożdże Bootleg Biology Saison Parfait Dodatki 100 g — łuska ryżowa — Zacieranie łyżeczka gipsu Zacieranie 23L (woda z kranu - pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym) Temperatura — 68 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 10 min Wysładzanie: Do 27 l brzeczki w kotle (woda z kranu - pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym) Gotowanie 60 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki chmielenie luzem fermentacja w wiadrze po schłodzeniu wyszło, że mam 22 l brzeczki z lekko ponad 11 BLG, więc zadałem drożdże, a po 5 godzinach zrobiłem dodatkową brzeczkę z płynnego ekstraktu wyliczając wartości tak aby po dodaniu jej do wiadra finalnie wyszło 13 BLG dodawana brzeczka schłodzona do 25°C i wlana do wiadra, gdzie temperatura była już na poziomie 19°C po tym zabiegu wiadro porządnie wymieszane - drożdże jeszcze nie ruszyły, więc mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na finalne piwo po 8h od zadania drożdży pojawiło się pierwsze bulkanie Fermentacja: Burzliwa — 18 °C — 1,5 dni - 0 PSI Burzliwa — 19 °C — 3 dni - 0 PSI Burzliwa — 20 °C — 17 dni - 0 PSI Burzliwa — 20-21 °C (temperatura otoczenia) — 1 dzień (10.05.2022)-> trwa - 0 PSI Notatki: z 13 BLG odfermentowało do 0,5 BLG dając odfermentowanie na poziomie 96% i 6,7% alkoholu Edytowane 8 Lipca 2022 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 (edytowane) #46 MILD (10 BLG) Data: 09.05.2022 r. Surowce: Fermentowalne: 2.6 kg (63.3%) — Simpsons Pale Ale Finest Maris Otter — Ziarno — 5 EBC 600 g (14.6%) — Weyermann Munich I — Ziarno — 15 EBC 600 g (14.6%) — Vienna Malt — Ziarno — 6.9 EBC 206 g (5%) — Simpsons Crystal Dark — Ziarno — 270 EBC 100 g (2.4%) — Viking Malt Barwiący — Ziarno — 1100 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 25 g (16 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5.7% — Gotowanie — 45 min Drożdże Wyeast Labs 1098 British Ale Yeast 1L starter Dodatki 70 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 23L (wg wskaźnika coobry) (woda z kranu - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - dodane 1 ml kwasu fosforowego) Temperatura — 68 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 10 min Wysładzanie: Do 27 l brzeczki w kotle (woda z kranu - pH zbite do 5,4 kwasem fosforowym - "na oko" - dodane 3 ml kwasu fosforowego) Gotowanie 60 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki chmielenie luzem fermentacja w fermzilli 30l po schłodzeniu do 28 °C wyszło, że mam 22 l brzeczki 11,5 BLG, więc trzeba było dolać prawie 3 litry do zbicia do 10 BLG brzeczka schłodzona do 18,5 °C w chłodziarce drożdże zadane w temp 18,5 °C fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany od razu zadane ciśnienie 8 PSI Fermentacja: Burzliwa — 19 °C — 0,5 dni - 8 PSI Burzliwa — 21°C — 2 dni - 10 PSI Burzliwa — 22°C — 1... Burzliwa — Notatki: Edytowane 12 Maja 2022 przez Gemin Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) #48 HAZY IPA (14 BLG) Data: 01.07.2022 r. Powtórka warki #47 do której nie robiłem notatek. Jedyna zmiana, to chmielenie, w którym zamiast 100% Citra dałem 25g IUNGi na goryczkę i Amarillo na smak i aromat. Surowce: Fermentowalne: 4.5 kg (81.8%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 500 g (9.1%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC 500 g (9.1%) — Oats, Flaked — Ziarno — 2 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 25 g (19 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 30 min 150 g (21 IBU) — Amarillo 2021 Piwny Kraft 9.1% — Aromat — 30 min hopstand 150 g — Amarillo 2021 Piwny Kraft 9.1% — Chmiel na zimno — 3 dni Drożdże Escarpment Laboratories Hydra 2,2 L starter Dodatki 100 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 21L (wg wskaźnika coobry) (woda z kranu bez filtra - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - dodane 4 ml kwasu fosforowego bazując na zapiskach z podobnych warek z przeszłości) Temperatura — 68 °C — 45 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: Podgrzane 10l wody do 80°C z dodatkiem 3 ml kwasu fosforowego i wysładzane do 28 l brzeczki w kotle Gotowanie 30 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - podczas zacierania przemieszane 3 razy hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki chmielenie luzem fermentacja w fermzilli 27l po schłodzeniu do 28 °C wyszło, że mam 22 l brzeczki 14 BLG brzeczka schłodzona do 15 °C w chłodziarce i wyciągnięta na zewnątrz drożdże zadane w temp 16 °C fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany i przed zadaniem drożdży ponowne napowietrzanie przez ok 2 min fermentacja na początku bez ciśnienia Fermentacja: Burzliwa — 16 °C -> 25 °C — 4 dni — 0 PSI - po 4 dniach było po robocie Cicha — 24°C -> 11 °C — 1,5 dni - 0 PSI Cicha — 11°C -> 22 °C — 1 3/4 dni - 5 PSI wrzucony chmiel 150g Amarillo CC Notatki: fermentacja puszczona "luzem"; pozwoliłem brzeczce na stopniowe ocieplenie się do temperatury otoczenia (ok 22 °C) i jednoczesny start pracy drożdży; temperatura w ciągu 24h wzrosła z 16°C do 23°C, a finalnie doszła do 25°C manewr ze zbiciem temperatury po 4 dniach fermentacji na opadnięcie drożdży do zbiorniczka na dole fermentora - ten szczep jest strasznie pylisty i nie chce w ogóle opaść chmiel po wrzuceniu do fermentora potrzymam przez 2 dni w 5 PSI poza chłodziarką i po dwóch dniach ponownie do lodówki na CC po pierwszym dniu chmielenia na zimno obróciłem fermzille do góry nogami, żeby wszystko się wymieszało Edytowane 12 Lipca 2022 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) #49 BRETT SAISON (13 BLG) Data: 11.07.2022 r. Surowce: Fermentowalne: Słody (4.55 kg) 4.25 kg (93.4%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 300 g (6.6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 25 g (27 IBU) — Iunga PolishHops 9.4% — Gotowanie — 45 min Drożdże Bootleg FerMENTORS The Rare Barrel Culture prosto z opakowania Dodatki 80 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 22L (wg wskaźnika coobry) (woda z kranu bez filtra - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - dodane 4 ml kwasu fosforowego bazując na zapiskach z podobnych warek z przeszłości) Temperatura — 68 °C — 45 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: Podgrzane 10l wody do 80°C z dodatkiem 3 ml kwasu fosforowego i wysładzane do 25 l brzeczki w kotle Gotowanie 45 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - podczas zacierania przemieszane 3 razy hopstopper dokręcony od samego początku chmielenie luzem fermentacja w fermentorze 33l ("wiadro") po schłodzeniu do 30 °C wyszło, że mam 19 l brzeczki 13 BLG brzeczka schłodzona do 17 °C w chłodziarce i wyciągnięta na zewnątrz drożdże zadane w temp 17 °C fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany i przed zadaniem drożdży ponowne napowietrzanie przez ok 2 min fermentacja bez ciśnienia Fermentacja: Burzliwa — 17 °C -> 19 °C — 1 dni — 0 PSI wiadro pozostawione w garażu, gdzie jest temperatura otoczenia 21 °C Burzliwa — ?? °C — ?? dni — 0 PSI Notatki: fermentacja puszczona "luzem"; pozwoliłem brzeczce na stopniowe ocieplenie się do temperatury otoczenia (ok ?? °C) i jednoczesny start pracy drożdży; temperatura w ciągu 24h wzrosła z 17°C do 19°C, a finalnie doszła do ??°C Edytowane 12 Lipca 2022 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemin Opublikowano 29 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2022 (edytowane) #50 PEATED FES (17,5 BLG -> 5 BLG, 71,5% odfermentowania, 6,9% alko) Data: 29.07.2022 r. Surowce: Fermentowalne: Słody (6,9 kg) 3 kg (43.6%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 2 kg (29%) — Castle Malting Chateau Whisky — Ziarno — 3.3 EBC 552 g (8%) — Simpsons Crystal Dark — Ziarno — 270 EBC 500 g (7.3%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Ziarno — 3.9 EBC 419 g (6.1%) — Weyermann Chocolate Wheat — Ziarno — 820 EBC 417 g (6.1%) — Weyermann Carafa Special I — Ziarno — 630 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 100 g (45 IBU) — Goldings, East Kent 4.5% — Gotowanie — 60 min 25 g (14 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5.7% — Gotowanie — 60 min Drożdże White Labs WLP090 San Diego Super Yeast 2.6 L starter Dodatki 150 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 20L (wg wskaźnika coobry) (woda z kranu bez filtra - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - brak dodatku kwasu do zacieru) Temperatura — 67 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: Podgrzane 13l wody do 80°C z dodatkiem 5 ml kwasu fosforowego i wysładzane do 27,5 l brzeczki w kotle Gotowanie 60 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - podczas zacierania przemieszane 4 razy hopstopper dokręcony po zacieraniu chmielenie luzem fermentacja w fermizlli 30l po schłodzeniu do 27 °C wyszło, że mam 21,5 l brzeczki 17,5 BLG brzeczka schłodzona do 17,5 °C w chłodziarce i fermentowanie w chłodziarce ze sterownikiem drożdże zadane w temp 17,5 °C fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany i przed zadaniem drożdży ponowne napowietrzanie przez ok 2 min Fermentacja: Burzliwa — 17,5 °C -> 18 °C — 1 dni — 0 PSI Burzliwa — ?? °C — ?? dni — 0 PSI Notatki: Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez Gemin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się