Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#52 HAZY WHEAT IPA (13,5 BLG)

Data: 30.09.2022 r.

 

Kolejna HAZY IPA. Tym razem z dodatkiem pszenicy.
 

Surowce:

 

Fermentowalne:

3.5 kg (60.3%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC

1.5 kg (25.9%) — Viking Malt Pszeniczny — Ziarno — 6 EBC

500 g (8.6%) — Oats, Flaked — Ziarno — 2 EBC

300 g (5.2%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC

 

Niefermentowalne:

brak

 

Chmiele:

25 g (19 IBU) — Chmiel Oktawia 2021 7.5% — Gotowanie — 60 min

100 g (20 IBU) — Sabro 2021 marxam 13.3% — Aromat — 30 min hopstand @ 78 °C

50 g (10 IBU) — Citra 2021 marxam 13.4% — Aromat — 30 min hopstand @ 78 °C

50 g — Chmiel Oktawia 2021 7.5% — Chmiel na zimno — dzień 2

100 g — El Dorado 2021 marxam 11.2% — Chmiel na zimno — dzień 5

50 g — Citra 2021 marxam 13.4% — Chmiel na zimno — dzień 5

 

Drożdże

Bootleg Biology NEEPAH Blend 82%

2 L starter z gęstwy od Browaru Dudek (ponad miesiąc przeleżała w lodówce)

Dodatki

200 g — łuska ryżowa — Zacieranie

 

 

Zacieranie  20L (wg wskaźnika coobry)
(
woda z kranu bez filtra - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - dodane 4 ml kwasu fosforowego bazując na zapiskach z podobnych warek z przeszłości)

Temperatura — 68 °C — 60 min

Wygrzew — 78 °C — 15 min

 

Wysładzanie:

Podgrzane 15l wody do 80°C z dodatkiem 5 ml kwasu fosforowego i wysładzane do 30 l brzeczki w kotle  

 

Gotowanie 60 min

 

Notatki:

  • zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - podczas zacierania przemieszane 2 razy ( na 30 min i 15 min przed końcem zacierania w 68°C)
  • po wysładzaniu wyszło, że mam 30l brzeczki 12,5 BLG
  • hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki 
  • chmielenie luzem
  • fermentacja w fermzilli 30l
  • po schłodzeniu do 24 °C wyszło, że mam 24 l brzeczki 13,5 BLG
  • brzeczka schłodzona do 18 °C w chłodziarce i wyciągnięta na zewnątrz
  • drożdże zadane w temp 18 °C
  • fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany i przed zadaniem drożdży ponowne napowietrzanie przez ok 2 min
  • fermentacja na początku bez ciśnienia

Fermentacja:

Burzliwa — 18 °C -> 22 °C ??  —  dni — 0 PSI - 

Cicha —  22°C -

CC

 

 

Notatki: 

  • fermentacja puszczona "luzem"; brzeczka schłodzona do 18 °C i w podobnej temperaturze otoczenia pozostawiona w garażu; po 1-2 dniach od startu fermentacji wrzucę fermentor do mieszkania, gdzie mam 22 °C
  • chmiel po wrzuceniu do fermentora potrzymam przez 2 dni w 5 PSI 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.