Gemin Opublikowano 1 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 #52 HAZY WHEAT IPA (13,5 BLG) Data: 30.09.2022 r. Kolejna HAZY IPA. Tym razem z dodatkiem pszenicy. Surowce: Fermentowalne: 3.5 kg (60.3%) — Weyermann Pilsner — Ziarno — 3.3 EBC 1.5 kg (25.9%) — Viking Malt Pszeniczny — Ziarno — 6 EBC 500 g (8.6%) — Oats, Flaked — Ziarno — 2 EBC 300 g (5.2%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Ziarno — 3.9 EBC Niefermentowalne: brak Chmiele: 25 g (19 IBU) — Chmiel Oktawia 2021 7.5% — Gotowanie — 60 min 100 g (20 IBU) — Sabro 2021 marxam 13.3% — Aromat — 30 min hopstand @ 78 °C 50 g (10 IBU) — Citra 2021 marxam 13.4% — Aromat — 30 min hopstand @ 78 °C 50 g — Chmiel Oktawia 2021 7.5% — Chmiel na zimno — dzień 2 100 g — El Dorado 2021 marxam 11.2% — Chmiel na zimno — dzień 5 50 g — Citra 2021 marxam 13.4% — Chmiel na zimno — dzień 5 Drożdże Bootleg Biology NEEPAH Blend 82% 2 L starter z gęstwy od Browaru Dudek (ponad miesiąc przeleżała w lodówce) Dodatki 200 g — łuska ryżowa — Zacieranie Zacieranie 20L (wg wskaźnika coobry) (woda z kranu bez filtra - nie wiem jakie pH, bo zepsuł się ph metr - dodane 4 ml kwasu fosforowego bazując na zapiskach z podobnych warek z przeszłości) Temperatura — 68 °C — 60 min Wygrzew — 78 °C — 15 min Wysładzanie: Podgrzane 15l wody do 80°C z dodatkiem 5 ml kwasu fosforowego i wysładzane do 30 l brzeczki w kotle Gotowanie 60 min Notatki: zacieranie, filtrowanie bez przeszkód - podczas zacierania przemieszane 2 razy ( na 30 min i 15 min przed końcem zacierania w 68°C) po wysładzaniu wyszło, że mam 30l brzeczki 12,5 BLG hopstopper dokręcony dopiero przy gotowaniu brzeczki chmielenie luzem fermentacja w fermzilli 30l po schłodzeniu do 24 °C wyszło, że mam 24 l brzeczki 13,5 BLG brzeczka schłodzona do 18 °C w chłodziarce i wyciągnięta na zewnątrz drożdże zadane w temp 18 °C fermentor z brzeczką podczas chłodzenia kilkukrotnie trząchany i przed zadaniem drożdży ponowne napowietrzanie przez ok 2 min fermentacja na początku bez ciśnienia Fermentacja: Burzliwa — 18 °C -> 22 °C ?? — dni — 0 PSI - Cicha — 22°C - CC Notatki: fermentacja puszczona "luzem"; brzeczka schłodzona do 18 °C i w podobnej temperaturze otoczenia pozostawiona w garażu; po 1-2 dniach od startu fermentacji wrzucę fermentor do mieszkania, gdzie mam 22 °C chmiel po wrzuceniu do fermentora potrzymam przez 2 dni w 5 PSI Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się