Radi_wroc Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Witam, pierwszy raz czegoś takiego uświadczyłem i mam pytanie. Gęstwa to kveiki Oslo, wyciagnieta łyżką z wiadra gdyż jej konsystencja była jak gęsta śmietana. Przestrzeń powietrza w słoikach była ok 3cm. Na chwilę obecną wylazło mi z jednego i drugiego po jakieś 60-70ml i dalej wyłażą, czas od zapakowania w sloiki to 4dni. Odfermentowalo z 13 do 3,2 po korekcie Czy kontakt z tlenem mógł to wywołać i pozostałość cukru, czy coś innego jest przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 A piwo na pewno skończyło fermentować? Robiłeś jakieś pomiary w odstępach kilku dni? Moja gęstwa Olso grzecznie czekała w słoiku na następne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Napisałem wcześniej, że odfermentowało do 3.2 blg, czyli jakieś 73% (zacierane w 68-69st) Jak widzisz inne drożdżaki w słoikach zachowują się normalnie. Burzliwą zakończyły w 32st po 2 dniach od zadania, kolejne 2 dni przetrzymałem w tej temperaturze, a następnie poszły do garażu na tydzień, i później do kegów. Nie zaglądam często do wiader, nie ma takiej potrzeby. Jednak by zadośćuczynić odlałem trochę z kega dla próby i na refraktometrze dalej 7,25-7,3, więc nic się nie zmieniło, a piwo w smaku bez oznak infekcji. Z Oslo pierwszy raz mam styczność. Nasuwa mi się też pytanie czy są w pełni czyste, gdyż dostałem je prywatnie w ususzonych płatkach. Tak czy siak drożdże w temp. 1-2st powinny spać a nie się rozmnażać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się