wiktorwiktor Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Planuję wykorzystać zimową pogodę oraz korzystne temperatury w garażu i szopie i uwarzyć pierwszego w życiu lagera. Wszystko jest w załączniku. Jedyne, co wzbudza moje wątpliwości, to znaczny rozjazd jeśli chodzi o wodę: BrewersFriend zaleca bardzo, bardzo miękką, natomiast Palmer w How to brew twierdzi, że woda z Pilzna była burtonizowana, bo inaczej byłaby zbyt miękka. W recepturze zastosowałem się do zaleceń kalkulatora BF, ale rozważam, żeby dać np. pół na pół wodę twardą kranową z demineralizowaną i to byłby taki kompromis. temp.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się