Paweł Kowalski Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Takie jak ten: https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-agregat-chlodniczy-10011529 Ręcznie nie bardzo, gdyż nie mam szansy dojść do wszystkich zakamarków, tym bardziej zawory. Wybrałem więc PBW. Tylko rozrabianie 30l roztworu jest średnio ekonomiczne. Czy jedynym sposobem jest zrobienie np. 5l roztworu i potrząsanie w nadziei że wszystko obmyje? Trudno też o dokładne i długotrwałe potrząsanie, bo mało poręczny jest. A co gdyby to był fermentor 150l? Wtedy podniesienie go nie wchodzi w grę. Jak się to czyści? Czy takie zbiorniki mają specjalne dysze i obiegowo się wewnątrz rozpyla środek czyszczący? A może są jakieś dobre narzędzia do takiej pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Cip, ale tu mył bym ręcznie a na dół zalał bym 5l jakieggoś srodka zasadowego by sie moczyło Edytowane 30 Grudnia 2020 przez anteks Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do myciaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Stożki w browarach maja „gruszki” myjące i w obiegu są myte. Jeszcze jak jest stacja CIP to jest mega wygoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Mam zbiorniki 60l ze stali. W celu umycia odpinam właz z wężownicą, zawór wraz z rack arm i zaworem probierczym. Na miejsce zaworów wkładam zaślepki (tri-clamp) . Od góry bieżącą wodą pod dużym ciśnieniem zmywam osad drożdzy/chmielu. Jeśli coś trzeba poprawić, gąbeczka idzie w ruch. Problem jest tylko na wysokości gdzie było lustro piwa jest tam zaschnięty osad, niżej wystarczy przepłukać. Osobno czyszczę wężownicę i zawory. Montuję górny właz z wężownicą i puszczam dezynfekant w CIP, zaślepki na bocznych wyjściach nadal założone. Zawory wraz z rack arm i probierczy dezynfekuję osobno i montuję do zdezynfekowanego zbiornika. Na razie system się sprawdza. Jest prościej z higieną gdy zawory są w tri-clamp. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kowalski Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 W dniu 30.12.2020 o 12:09, Robert87 napisał: Moim zdaniem, najsensowniej będzie podłączyć odpływ do pompy, stworzyć obieg zamknięty i zamontować dysze do mycia Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Tylko jakie dysze? Przeglądam i wyceniam obrotowe dysze myjące, to albo cena powala, albo ciśnienie potrzebne 5 bar. Nie mogę znaleźć niczego co by tylko rozpylało środek czyszczący i dało by się to zasilić zwykłą pompą magnetyczną 10W. Znacie jakieś gotowe rozwiązanie, czy nie ma takich cudów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Może to w jakiś sposób by pomogło ? https://www.kegland.com.au/bucket-blaster-keg-and-fermenter-washer-kit.html Edytowane 21 Stycznia 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się