jonSnow Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Cześć wszystkim, niedawno dołączyłem do forum z zamiarem małej rozbudowy browaru ale ostatecznie wasze posty przekonały mnie do HERMS :). Większość części już mam ale został mi już do zakupienia tylko timer. Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak go startujecie z regulatora po osiągnięciu zadanej temperatury? Na BT mam PID REX C100, SSR (dokładnie ten) a na HLT jest MTA48 PID (dokładnie ten). Wiem że lepiej by było mieć takie same ale ten na BT dostałem za darmo i szkoda było wyrzucić. Sprzedawca MTA48 powiedział mi że timer jest startowany przez beznapięciowy styk (zamknięcie obwodu) i MTA48 nie obsługuje tego. Poradził zastosować osobny SSR który zamknie obwód. Jak macie to rozwiązane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zara to opanujemy, poczekaj poczytam o tym PID. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Na C100 masz znaczą ALM czyli alarm. Możesz do tego podpiąć timer. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 MTA też ma wyjście tylko że napięciowe ale to nie powinno przeszkadzać. Jakie napięcie pojawia się na stykach?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Wielkie dzięki @Robert87. Dziś jeszcze jestem na robocie ale jak tylko jutro dojadę do domu to sprawdzę (z tego co pamiętam to jest tam jakieś mikro napięcie) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 OK, już w domu. Na regulatorach mam takie oznaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Styki wyzwalające alarm:Maxwell 2-3 (AL1 beznapieciowe) i 13-14 (AL2 z potencjałem)Rex 6 i 7 (beznapieciowe)Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Super wielkie dzięki. Czyli dla Maxwell: - 1 i 6 to napięcie 230 - 2 i 3 alarm beznapięciowy - 4 i 5 SSR obsługujący grzałkę (u mnie 5.5kW) - 8 i 9 niebieskie od PT100 - 10 czerwony od PT100 Rex: - 1 i 2 to napięcie 230 - 6 i 7 alarm beznapięciowy - 4 i 5 SSR (wolne bo to jest MT) - 8 i 9 niebieskie od PT100 - 10 czerwony od PT100 Tak? Edytowane 11 Stycznia 2021 przez jonSnow Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 W HLT nie ma grzałek?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Super wielkie dzięki. Czyli dla Maxwell: - 1 i 6 to napięcie 230 - 2 i 3 alarm beznapięciowy - 4 i 5 SSR obsługujący grzałkę (u mnie 5.5kW) - 8 i 9 niebieskie od PT100 - 10 czerwony od PT100 Rex: - 1 i 2 to napięcie 230 - 6 i 7 alarm beznapięciowy - 4 i 5 SSR (wolne bo to jest HLT) - 8 i 9 niebieskie od PT100 - 10 czerwony od PT100 Tak?Tak Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Widać że po dwóch dniach roboty. Już zmieniłem swój post (HLT -> MT) bo to aż wstyd i jeszcze mi konto usuną za herezje Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Jak już pytam, znasz może jakiś stosunkowy dobry timer? Znalazłem coś takiego link ale 180zł wydaje się drogo jak za "zegarek"... gdzie regulator temperatury za 80 można kupić Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Ja pracuję głównie na Omron, H5CX, E5CC, także półka cenowa wyzsza, jakość również. Poszukam czegoś z REXa żebyś miał "do pary" Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 40,01 zł 10%OFF | CG ZN48 DC12V DC24V AC110V AC220V AC380V 48*48mm cyfrowy wyświetlacz licznik podwójny przekaźnik opóźniający inteligentny wskaźnik timeryhttps://a.aliexpress.com/_BScbFO26,06 zł 21%OFF | Wielofunkcyjny czas cyfrowy przekaźnik licznik AC 220V 380V DC 24V 12V przekaźnik zliczający Timerhttps://a.aliexpress.com/_BT3JDE83,73 zł 43%OFF | 90-260V AC/DC stoper cyfrowy odliczanie licznik czasu dla przemysłu chronograf wyjście przekaźnikowe 1 Alarmhttps://a.aliexpress.com/_BUHRd287,65 zł 9%OFF | Przełączniki taktowe Sestos Digital Preset Scale Register 100-240V CE C2Shttps://a.aliexpress.com/_B0xtMY80,39 zł 36%OFF | MYPIN 4 cyfrowy licznik długości licznik długości licznik wielofunkcyjny inteligentny 90-260V AC/DC Preset wyjście przekaźnikowe PNP NPNhttps://a.aliexpress.com/_BToOKYWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Dzięki wielkie. Wyjątkowo trafiło mi się że mam wolne piątek-niedziela i myślę wtedy zacząć wycinać i składać a timer a ali będzie najwcześniej w połowie lutego ;/ Chyba pójdę za twoją podpowiedzią i kupie MaxWell żeby było z tej samej parafii https://allegro.pl/oferta/cyfrowy-przekaznik-czasowy-czasowka-4-cykle-230vac-7689350867 . Czy wiesz może czy te timery obsługują głośniki czy po prostu same dają sygnał końca odliczania a sygnał dźwiękowy to już inny komponent? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Hmm jak czytam jeszcze raz to co napisałem to chyba już znam odpowiedź. Zakładam że on da napięcie które może zasilić "syrenę" albo alarm. Dobrze myśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Może zamknąć obwód którym zasilacz syrenę Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Sygnał dźwiękowy to inny element, musisz dokupić jakiś buzzer za 2zl i zasilić go, poprzez złącza timera, np plus wchodzi na styk 6 a wychodzi 7Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Hmm chyba nie zabardzo rozumiem. Myślałem że na 5 i 6 przychodzi zasilanie 230V (5 to L a 6 to Neutralny). Mógłbyś napisać gdzie powinno być podłączone zasilanie, start (to od regulatora) i buzzer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Wybacz podałem numery pinów "z miejsca gdzie nogi się zaczynają", nie chciałem wprowadzić Ciebie w błąd, zaraz to wyjaśnię Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Jeśli masz buzzer na np 12V, to musisz mieć źródło napięcia 12V z jakiegoś np zasilacza. Minus z zasilacza podpinasz bezpośrednio do buzzera, plus z zasilacza podpinasz do jednego ze styków AL1 w timerze, drugi styk ze złącza AL1 w timerze to plus do buzzera. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Aha rozumiem, czyli dla MWT100 zasilanie 230 faktycznie przychodzi na 5 i 6. Jeśli dobrze rozumiem schemat to plus z zasilacza idzie na 2 a z 4 do buzzera, tak? Choć właściwie to podpięcia tego buzera nie jestem pewien bo gdzie wtedy będzie start z regulatora? Diagram dla potomnych bo link może wygasnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Czekaj czekaj, MWT to PID czy timer?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu TapatalkaOk głupie pytanie Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Aha rozumiem, czyli dla MWT100 zasilanie 230 faktycznie przychodzi na 5 i 6. Jeśli dobrze rozumiem schemat to plus z zasilacza idzie na 2 a z 4 do buzzera, tak? Choć właściwie to podpięcia tego buzera nie jestem pewien bo gdzie wtedy będzie start z regulatora? Diagram dla potomnych bo link może wygasnąć Plus z zasilacza idzie na 3 a z 4 do buzzera, bo styk 2 i 4 są "NC" czyli normalnie zamknięty. Musisz mieć styki "NO" czyli normalnie otwarte.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Start z regulatora masz na stykach 10 i 11Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka jonSnow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonSnow Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Super, jak tylko złożę całość (i nic nie spale :D) to pozbieram nasze posty do kupy i zrobie jakiś większy wpis żeby ułatwić innym życie Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi