Skocz do zawartości

Polska IPA ok. 16 Blg


AiT

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Przed nami nasze pierwsze warzenie. Zakupiliśmy zestaw "Polska IPA 16° Blg". Jeżeli mógłby ktoś rzucić okiem na zestaw i nasze wątpliwości, to bylibyśmy wdzięczni :)

 

Skład zestawu:

- słód Pale Ale Strzegom 5,5 kg,

- słów karmelowy 0,5 kg,

- chmiel Lubelski 50 g,

- chmiel Sybilla 50 g,

- chmiel Marynka 50 g,

- trawa cytrynowa,

 

- drożdże suche 10 g Gozdana PAY 7 

 

Wskazówki warzenia (w skrócie);

1. Zacieranie 

Słód do 18 l wody 52 °C. Pierwsza przerwa na 62-68°C (10- 60 min), druga 72°C (10-30 min) i 78°C.

2. Chmielenie 60 min

- Marynka 25 g po 10 min 

- Sybilla 25 g po 30 min

- Lubelski 25 g + trawa cytrusowa na 10 min przed końcem

3. Fermentacja 

- burzliwa 18-22°C (ok. 7dni)

- cicha 10-15°C (ok. 7 - 14 dni)

Podczas cichej dodajemy 25 g Marynki, 25 g Lubelskiego i 25 g Sybilli.

4. Butelkowanie

Z użyciem glukozy od 50-150 g na 25 l piwa. Na czas fermentacji 2 tygodnie w temp. 10°C.

 

Nasze pytania i wątpliwości:

1. Jak dobrać czasy i temp. zacierania?

2. Wskazane temperatury i czas fermentacji - które temp. byłby najbardziej optymalne?

3. Czy 10 g drożdży wystarczy?

4. Ile glukozy i jak dawkować?

 

Oczekiwania co do smaku piwa:

- niezbyt goryczkowe,

- nie za słodkie,

- gazowane,

Barwa i klarowność bez znaczenia :).

 

Pozdrawiamy

Asia i Tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, AiT napisał:

. Jak dobrać czasy i temp. zacierania?

Spokojnie możecie zacierać jednotemperaturowo, np. w 67-68°C przez jakieś 60 min. Na koniec wygrzew do tych 78°C choć to w sumie opcjonalne.

 

2 godziny temu, AiT napisał:

Wskazane temperatury i czas fermentacji - które temp. byłby najbardziej optymalne?

Dolne wartości. A konkretnie w tym przypadku pewnie w okolicach tych 18°C przez 2-3 tygodnie. Bez przelewania i innych kombinacji z temperaturami. Chmiel na zimno możecie sypnąć do tego samego wiadra na 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem.

 

2 godziny temu, AiT napisał:

Czy 10 g drożdży wystarczy?

Trochę mało niestety. Ale pewnie przy pierwszym zacieraniu nie będziecie mieli jakiejś super wydajności i zapewne nie osiągniecie założonych 16BLG. Piwo przefermentuje i wypijecie ze smakiem ;)

 

2 godziny temu, AiT napisał:

Ile glukozy i jak dawkować?

Są kalkulatory do tego. Przed butelkowaniem oszacujcie ile Wam wyjdzie piwa. Znajdźcie kalkulator, policzcie ile potrzebujecie cukru, zróbcie syrop z jakimś 0.5L wody, zlejcie syrop i piwo do tanku rozlewczego przy okazji odfiltrowując chmieliny z chmielenia na zimno i z tego butelkujcie. Albo po prostu sypcie cukier (2-3g) do każdej butelki.

 

2 godziny temu, AiT napisał:

- niezbyt goryczkowe,

Możecie sobie policzyć IBU z tych dawek i czasów gotowania chmielu. Jak jakieś kosmicznie duże to przesuńcie tą sybillę bliżej końca gotowania. Jeszcze jest kwestia jak chłodzicie - jak nie macie chłodnicy to zwykle brzeczka jest dłużej gorąca i wówczas alfa kwasy z chmielu nadal izomeryzują dając Wam w efekcie bardziej goryczkowe piwo. Wtedy także trzeba przesunąć dawki bliżej końca gotowania.

 

2 godziny temu, AiT napisał:

nie za słodkie,

W tym przepisie jest relatywnie dużo słodów karmelowych, które podnoszą "uczucie słodyczy". Można ująć karmeli albo nie żałować chmielu na goryczkę jednak ;)

 

W każdym razie powodzenia. Pierwsze piwo, nawet podłe, i tak zawsze smakuje wyśmienicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, sihox napisał:

Spokojnie możecie zacierać jednotemperaturowo, np. w 67-68°C przez jakieś 60 min. Na koniec wygrzew do tych 78°C choć to w sumie opcjonalne.

 

Dolne wartości. A konkretnie w tym przypadku pewnie w okolicach tych 18°C przez 2-3 tygodnie. Bez przelewania i innych kombinacji z temperaturami. Chmiel na zimno możecie sypnąć do tego samego wiadra na 2-3 dni przed planowanym butelkowaniem.

 

Trochę mało niestety. Ale pewnie przy pierwszym zacieraniu nie będziecie mieli jakiejś super wydajności i zapewne nie osiągniecie założonych 16BLG. Piwo przefermentuje i wypijecie ze smakiem ;)

 

Są kalkulatory do tego. Przed butelkowaniem oszacujcie ile Wam wyjdzie piwa. Znajdźcie kalkulator, policzcie ile potrzebujecie cukru, zróbcie syrop z jakimś 0.5L wody, zlejcie syrop i piwo do tanku rozlewczego przy okazji odfiltrowując chmieliny z chmielenia na zimno i z tego butelkujcie. Albo po prostu sypcie cukier (2-3g) do każdej butelki.

 

Możecie sobie policzyć IBU z tych dawek i czasów gotowania chmielu. Jak jakieś kosmicznie duże to przesuńcie tą sybillę bliżej końca gotowania. Jeszcze jest kwestia jak chłodzicie - jak nie macie chłodnicy to zwykle brzeczka jest dłużej gorąca i wówczas alfa kwasy z chmielu nadal izomeryzują dając Wam w efekcie bardziej goryczkowe piwo. Wtedy także trzeba przesunąć dawki bliżej końca gotowania.

 

W tym przepisie jest relatywnie dużo słodów karmelowych, które podnoszą "uczucie słodyczy". Można ująć karmeli albo nie żałować chmielu na goryczkę jednak ;)

 

W każdym razie powodzenia. Pierwsze piwo, nawet podłe, i tak zawsze smakuje wyśmienicie :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękujemy bardzo za cenne uwagi. Chyba wszystkie uwzględnimy ?.

 

A jeszcze jedno małe pytanie odnośnie ilości drożdży - tak kombinujemy (pewnie błądzimy), ale czy jeżeli wysłodzimy większą ilością wody np. do 25 l, obniżając dodatkowo Blg, to czy 1 opakowanie drożdzy wówczas wystarczy? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie na jedno wychodzi - cukru do przejedzenia będą miały tyle samo. Chociaż wg. mnie dobrze kombinujecie i z większą ilością brzeczki o słabszym ekstrakcie powinny poradzić sobie odrobinę lepiej. Ale jeśli dopiero zamawiacie składniki to dorzucić jeszcze jedną paczkę tych drożdży było by najbezpieczniejszym wyjściem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, AiT napisał:

4. Butelkowanie

Z użyciem glukozy od 50-150 g na 25 l piwa. Na czas fermentacji 2 tygodnie w temp. 10°C.

O tym miałem wspomnieć i zapomniałem. Refermentację robicie w temperaturze pokojowej. W 10°C szanse, że się nagazuje są minimalne. Po tych ~2 tygodniach można już wstawiać w chłodne miejsce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W dniu 18.01.2021 o 18:47, sihox napisał:
W dniu 18.01.2021 o 15:57, AiT napisał:

Czy 10 g drożdży wystarczy?

Trochę mało niestety. Ale pewnie przy pierwszym zacieraniu nie będziecie mieli jakiejś super wydajności i zapewne nie osiągniecie założonych 16BLG. Piwo przefermentuje i wypijecie ze smakiem ;)

Właśnie składam recepturę też na PIPE, celuje w górne wartości dla stylu będzie koło 16 - 17 plato. Mam dać dwa opakowania uwodnionych us-05? Zacieranie jednotemperaturowe 66-67*

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał 2 paczki jeśli zakładasz objętość ponad 20L. Chociaż ten ekstrakt to taki pośredni - ani duży, ani mały ;) Zwykle najlepszym rozwiązaniem jest wystartować drożdże na lekkim piwie, a kolejne, mocniejsze już robić na gęstwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.