Skocz do zawartości

Witbier na drożdżach pszenicznych (3068)?


rubezahl

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku niepowodzeniach, wreszcie uzyskałem pszeniczki (jasną i ciemną) na oczekiwanym poziomie. Fajnie, hurra, itd. Degustacje dowiodły, że nie jest to jednak do końca 'mój smak'.

Mam zabezpieczone na skosach 3068, które właśnie budzą się w małym starterze z zaimprowizowanej wareczki.

W planie była pszenica jako debiut po wakacjach, mam jednak ochotę na improwizowanego Witka na tych drożdżach - zakładam, że materiał ze skosów wystartuje i za 2-3 dni będę mógł coś uwarzyć.

Proszę o sugestie do zastosowania w/w drożdży i planowanego zasypu, chmielenia:

 

pszeniczny 2,0

pilzneński 2,0

płatki pszenne 0,5

 

chmielenie 70':

Marynka 15g w 1'

Lubelski 20g w 60'

 

starta skórka pomarańczy - 100g w 65'

kolendra 10g w 65'

 

 

Czy będzie to 'rasowy' Wit? - mało istotne, ma być dobre i orzeźwiające! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.