Mijnheer Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 #18 Rye IPA Batch Size 22 L OG (SG) 1.058 Losses 2 L FG (SG) 1.008 Boil Time 60 mins IBU 58.6 Mash Efficiency 78% Colour (EBC) 18.5 Mash Volume 20.78 L ABV 6.62% Sparge Volume 11.34 L Mash and Sparge volumes calculated using the "Grainfather G30 Connect – 220V (Bluetooth)" profile. Fermentables Pilsner 5.00 kg (78%) Supplier: Weyermann Rye Malt 1.00 kg (16%) Supplier: Weyermann Rice Hulls 0.20 kg (3%) Supplier: Generic Caramel 150 - 56L 0.10 kg (2%) Supplier: Viking Malt Carafa Special I 0.10 kg (2%) Supplier: Weyermann Mash Steps Saccharification 65 °C 60 min Mash Out 75 °C 10 min HopsMosaic 30 g Leaf Boil 60 min Mosaic 10 g Pellet Hop Stand 15 min Simcoe 30 g Pellet Hop Stand 15 min Citra 30 g Pellet Dry hop 5 days Mosaic 30 g Pellet Dry Hop 5 days Yeast SafAle American 11 g Fermentation Steps 19°C do stabilnej FG Pierwsze piwo butelkowane metodą zlewania do fermentora z syropem cukrowym. Dałem za mało wody, syrop wyszedł gęsty i nie rozmieszał się w piwie. Opisane w poniższym wątku. Warka poszła prawie od razu do lodówki i była wypita bez gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 #19 New Zealand Pilsner Mój pierwszy pils Batch Size 23 L OG (SG) 1.050 Losses 2 L FG (SG) 1.007 Boil Time 90 mins IBU 38.2 Mash Efficiency 78% Colour (EBC) 7.2 Mash Volume 17.27 L ABV 5.56% Sparge Volume16.31 L Pilsner 4.50 kg (88%) Supplier: Weyermann Munich Malt - Light 0.30 kg (6%) Supplier: Viking Malt Carapils 0.30 kg (6%) Supplier: Weyermann Mash Steps Mash Step 1 63°C 45 min Mash Step 2 67°C 20 min Mash Step 3 72°C 10 min Mash Out 77°C 5 min HopsWaimea (IBU: 16.0) 10g 60 min Waimea (IBU: 13.7) 20g 10 min Wai-iti (IBU: 6.2) 40g 10 min Wai-iti (IBU: 2.3) 60g hop-stand 20 min Yeast SafLager W-34/70 22 g Fermentation Steps Fermentation Step 1 12 °C 5 days Fermentation Step 2 13 °C 3 days Fermentation Step 3 16 °C 3 days Fermentation Step 4 19 °C 7 days Cold crash 6°C 5 days Fun fact: kilka butelek tego piwa trafiło do Republiki Południowej Afryki Ogólnie piwo poprawne, ale nie moje klimaty. Chmiele z NZ dały cytrusowość i owoce tropikalne ale niezbyt intensywne, przez co czułem pewien niedosyt. Takie rzeczy robi z człowiekiem picie IPA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 #20 New Zealand IPA Pozostając w klimacie Nowej Zelandii Batch Size 23 L OG (SG) 1.059 Losses 2 L FG (SG) 1.014 Boil Time 60 mins IBU 77.5 Mash Efficiency 74% Colour (EBC) 14.7 Mash Volume 20.38 L ABV 5.9% Sparge Volume 12.63 L Fermentables Maris Otter Malt 6 kg Supplier: Muntons Caramel 150 - 56L 0.25 kg Supplier: Viking Malt Mash Steps Mash 67°C 90 min Mash Out 77°C 10 min Hops Galaxy 5 g First Wort Hops Nelson Sauvin 10 g First Wort Hops Wai-iti 15 g First Wort Hops Wai-iti 15 g 10 min Galaxy 15 g 10 min Nelson Sauvin 15 g 10 min Nelson Sauvin 15 g 5 min Wai-iti 15 g 5 min Galaxy 15 g 5 min Wai-iti 15 g Hop Stand 15 min Galaxy 15 g Hop Stand 15 min Nelson Sauvin 15 g Hop Stand 15 min Nelson Sauvin 45 g Dry hop Wai-iti 40 g Dry hop Galaxy 50 g Dry hop Yeast Nottingham Fermentation Steps 18 °C 10 days Ilość chmielu jak do NEIPA w połączeniu ze słodem karmelowym dała piwo o wyglądzie błota ale bardzo przyjemnym smaku! Piwo było zabutelkowane poprzez zlanie z fermentora na rozpuszczony w 0.5 l wody cukier w fermentorze z kranikiem. Niestety ta metoda powodowała u mnie znacznie szybsze utlenianie się piwa niż butelkowanie bezpośrednio z fermentora i piwo nie utrzymało swojej chmielowości na długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 #21 Premium Czech Pale Lager Przesiadka z aplikacji Grainfather na Brewfather Premium 5.1% / 13.1 °P Grainfather G30 72% efficiency Batch Volume: 24 L Boil Time: 90 min Mash Water: 19.84 L Sparge Water: 15.54 L Total Water: 35.38 L Boil Volume: 30.54 L Pre-Boil Gravity: 1.045 / 11.2 °P Vitals Original Gravity: 1.053 / 13.1 °P Final Gravity: 1.014 / 3.6 °P IBU (Tinseth): 49 BU/GU: 0.93 Colour: 9.5 EBC Mash Mash Step 1 — 68 °C — 60 min Mash Out — 78 °C — 10 min Malts (6.05 kg) 5 kg (82.6%) — Weyermann Floor-Malted Bohemian Pilsner — Grain — 2.5 EBC 400 g (6.6%) — Viking Malt Munich Dark — Grain — 22 EBC 300 g (5%) — Weyermann Acidulated — Grain — 3.5 EBC 200 g (3.3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC 150 g (2.5%) — Weyermann Melanoidin — Grain — 59 EBC Hops (150 g) 60 g (29 IBU) — Saaz 3.8% — First Wort 25 g (8 IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Boil — 15 min 25 g (6 IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Boil — 5 min 40 g (8 IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Aroma — 15 min hopstand @ 99 °C Hopstand at 99 °C Miscs 0.17 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Mash 0.11 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash 0.17 g — Gypsum (CaSO4) — Mash 0.13 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33% — Sparge 0.09 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge 0.13 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge 1 tsp — Fermax Yeast Nutrient — Boil — 15 min 1 tsp — Irish Moss — Boil — 15 min Yeast 20 g — W-34/70 SafLager Lager 75% Fermentation Primary — 10 °C — 5 days Secondary — 12 °C — 3 days Tertiary — 19 °C — 3 days Carbonation: 2.4 CO2-vol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Motueka Wheat Beer 4.5% / 11.3 °P Grainfather G30 72% efficiency Batch Volume: 20 L Boil Time: 60 min Mash Water: 14.84 L Sparge Water: 13.4 L Total Water: 28.24 L Boil Volume: 24.88 L Pre-Boil Gravity: 1.040 / 10 °P Vitals Original Gravity: 1.046 / 11.3 °P Final Gravity: 1.012 / 3.1 °P IBU (Tinseth): 32 BU/GU: 0.71 Colour: 8.1 EBC Mash Mash — 67 °C — 60 min Mash Out — 75 °C — 10 min Malts (4.2 kg) 2 kg (47.6%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC 1 kg (23.8%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC 1 kg (23.8%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC 200 g (4.8%) — Rice Hulls — Grain — 1.1 EBC Hops (100 g) 10 g (11 IBU) — Motueka 7.5% — First Wort 15 g (12 IBU) — Motueka 7.5% — Boil — 20 min 20 g (9 IBU) — Motueka 7.5% — Aroma — 15 min hopstand 55 g — Motueka 7.5% — Dry Hop — 3 days Hopstand at 99 °C Yeast 5 g — LALBREW® VOSS KVEIK ALE YEAST 75% Fermentation Primary — 30 °C — 10 days Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 # 23 Maine Lunch Clone American IPA 7.5% / 18 °P Grainfather G30 72% efficiency Batch Volume: 20.8 L Boil Time: 60 min Mash Water: 22 L Sparge Water: 9.19 L Total Water: 31.19 L Boil Volume: 25.71 L Pre-Boil Gravity: 1.065 / 15.9 °P Vitals Original Gravity: 1.074 / 18 °P Final Gravity: 1.017 / 4.3 °P IBU (Tinseth): 69 BU/GU: 0.94 Colour: 18.5 EBC Mash Mash Step 1 — 64 °C — 60 min Mash Step 2 — 76 °C — 10 min Malts (6.85 kg) 4.35 kg (63.5%) — Castle Malting Chateau Pilsen 2-Row — Grain — 3.5 EBC 1.15 kg (16.8%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC 500 g (7.3%) — Viking Malt Munich Light — Grain — 16 EBC 300 g (4.4%) — Viking Malt Caramel 150 — Grain — 150 EBC 300 g (4.4%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC 250 g (3.7%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC Hops (175 g) 20 g (28 IBU) — Chinook 12.6% — First Wort 30 g (23 IBU) — Simcoe 12.7% — Boil — 20 min 30 g (11 IBU) — Amarillo 10.2% — Boil — 10 min 35 g (7 IBU) — Centennial 9.2% — Boil — 5 min 30 g — Amarillo 8% — Dry Hop — 7 days 30 g — Simcoe 12.7% — Dry Hop — 7 days Yeast 10 g — US-05 SafAle American 77% Fermentation Primary — 19 °C — 10 days Secondary — 19 °C — 28 days Tertiary — 18 °C — 5 days Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się