Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#18 Rye IPA

 

Batch Size 22 L

OG (SG) 1.058

Losses 2 L

FG (SG) 1.008

Boil Time 60 mins

IBU 58.6

Mash Efficiency 78%

Colour (EBC) 18.5

Mash Volume 20.78 L

ABV 6.62%

Sparge Volume 11.34 L

Mash and Sparge volumes calculated using the "Grainfather G30 Connect – 220V (Bluetooth)" profile.

 

Fermentables

Pilsner 5.00 kg (78%)

Supplier: Weyermann

Rye Malt 1.00 kg (16%)

Supplier: Weyermann

Rice Hulls 0.20 kg (3%)

Supplier: Generic

Caramel 150 - 56L 0.10 kg (2%)

Supplier: Viking Malt

Carafa Special I 0.10 kg (2%)

Supplier: Weyermann

 

 

Mash Steps

Saccharification 65 °C 60 min

Mash Out 75 °C 10 min

 

 

Hops
Mosaic 30 g  Leaf Boil 60 min

 

Mosaic 10 g Pellet Hop Stand 15 min

Simcoe 30 g Pellet Hop Stand 15 min

Citra 30 g Pellet Dry hop 5 days

Mosaic 30 g Pellet Dry Hop 5 days

 

 

Yeast

SafAle American

11 g

 

 

Fermentation Steps

19°C do stabilnej FG 

 

 

Pierwsze piwo butelkowane metodą zlewania do fermentora z syropem cukrowym. Dałem za mało wody, syrop wyszedł gęsty i nie rozmieszał się w piwie. Opisane w poniższym wątku. Warka poszła prawie od razu do lodówki i była wypita bez gazu. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 New Zealand Pilsner

 

Mój pierwszy pils

 

Batch Size 23 L

OG (SG) 1.050

Losses 2 L

FG (SG) 1.007

Boil Time 90 mins

IBU 38.2

Mash Efficiency 78%

Colour (EBC) 7.2

Mash Volume 17.27 L

ABV 5.56%

Sparge Volume16.31 L

 

Pilsner 4.50 kg (88%)

Supplier: Weyermann

Munich Malt - Light 0.30 kg (6%)

Supplier: Viking Malt

Carapils 0.30 kg (6%)

Supplier: Weyermann

 

Mash Steps

Mash Step 1 63°C 45 min

Mash Step 2 67°C 20 min

Mash Step 3 72°C 10 min

Mash Out 77°C 5 min

 

 

Hops
Waimea (IBU: 16.0)  10g 60 min

Waimea (IBU: 13.7) 20g 10 min

Wai-iti (IBU: 6.2) 40g 10 min

Wai-iti (IBU: 2.3) 60g hop-stand 20 min

 

 

Yeast

SafLager W-34/70 22 g

 

Fermentation Steps

Fermentation Step 1 12 °C 5 days

Fermentation Step 2 13 °C 3 days

Fermentation Step 3 16 °C 3 days

Fermentation Step 4 19 °C 7 days

Cold crash 6°C 5 days

 

Fun fact: kilka butelek tego piwa trafiło do Republiki Południowej Afryki :D Ogólnie piwo poprawne, ale nie moje klimaty. Chmiele z NZ dały cytrusowość i owoce tropikalne ale niezbyt intensywne, przez co czułem pewien niedosyt. Takie rzeczy robi z człowiekiem picie IPA... 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#20 New Zealand IPA

 

Pozostając w klimacie Nowej Zelandii :)

 

Batch Size 23 L

OG (SG) 1.059

Losses 2 L

FG (SG) 1.014

Boil Time 60 mins

IBU 77.5

Mash Efficiency 74%

Colour (EBC) 14.7

Mash Volume 20.38 L

ABV 5.9%

Sparge Volume 12.63 L

 

 

Fermentables

Maris Otter Malt 6 kg 

Supplier: Muntons

Caramel 150 - 56L 0.25 kg

Supplier: Viking Malt

 

 

Mash Steps

Mash 67°C 90 min

Mash Out 77°C 10 min

 

 

Hops

 

Galaxy 5 g First Wort Hops

Nelson Sauvin 10 g First Wort Hops

Wai-iti 15 g First Wort Hops

Wai-iti 15 g 10 min

Galaxy 15 g 10 min

Nelson Sauvin 15 g 10 min

 

Nelson Sauvin 15 g 5 min

Wai-iti 15 g 5 min
Galaxy 15 g 5 min 

Wai-iti 15 g Hop Stand 15 min
Galaxy 15 g Hop Stand 15 min

Nelson Sauvin 15 g Hop Stand 15 min

Nelson Sauvin 45 g Dry hop

Wai-iti 40 g Dry hop

Galaxy 50 g Dry hop

 

 

Yeast

Nottingham

 

 

Fermentation Steps

18 °C 10 days

 

Ilość chmielu jak do NEIPA w połączeniu ze słodem karmelowym dała piwo o wyglądzie błota ale bardzo przyjemnym smaku! Piwo było zabutelkowane poprzez zlanie z fermentora na rozpuszczony w 0.5 l wody cukier w fermentorze z kranikiem. Niestety ta metoda powodowała u mnie znacznie szybsze utlenianie się piwa niż butelkowanie bezpośrednio z fermentora i piwo nie utrzymało swojej chmielowości na długo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Premium Czech Pale Lager

 

Przesiadka z aplikacji Grainfather na Brewfather Premium

 

5.1% / 13.1 °P

Grainfather G30

72% efficiency

Batch Volume: 24 L

Boil Time: 90 min

 

Mash Water: 19.84 L

Sparge Water: 15.54 L

Total Water: 35.38 L

Boil Volume: 30.54 L

Pre-Boil Gravity: 1.045 / 11.2 °P

Vitals

Original Gravity: 1.053 / 13.1 °P

Final Gravity: 1.014 / 3.6 °P

IBU (Tinseth): 49

BU/GU: 0.93

Colour: 9.5 EBC 

 

 

Mash

 

Mash Step 1 — 68 °C  60 min

Mash Out — 78 °C  10 min

Malts (6.05 kg)

5 kg (82.6%) — Weyermann Floor-Malted Bohemian Pilsner — Grain — 2.5 EBC

400 g (6.6%) — Viking Malt Munich Dark — Grain — 22 EBC

300 g (5%) — Weyermann Acidulated — Grain — 3.5 EBC

200 g (3.3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC

150 g (2.5%) — Weyermann Melanoidin — Grain — 59 EBC

Hops (150 g)

60 g (29 IBU) — Saaz 3.8% — First Wort

25 g (IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Boil  15 min

25 g (IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Boil  5 min

40 g (IBU) — Saaz, Czech 3.8% — Aroma  15 min hopstand @ 99 °C


Hopstand at 99 °C

Miscs

0.17 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33%  Mash

0.11 g — Epsom Salt (MgSO4)  Mash

0.17 g — Gypsum (CaSO4)  Mash

0.13 g — Calcium Chloride (CaCl2) 33%  Sparge

0.09 g — Epsom Salt (MgSO4)  Sparge

0.13 g — Gypsum (CaSO4)  Sparge

1 tsp — Fermax Yeast Nutrient  Boil  15 min

1 tsp — Irish Moss  Boil  15 min

Yeast

20 g   W-34/70 SafLager Lager 75%

Fermentation

Primary — 10 °C  days

Secondary — 12 °C  days

Tertiary — 19 °C  days

 

Carbonation: 2.4 CO2-vol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Motueka Wheat Beer

4.5% / 11.3 °P

Grainfather G30

72% efficiency

Batch Volume: 20 L

Boil Time: 60 min

 

Mash Water: 14.84 L

Sparge Water: 13.4 L

Total Water: 28.24 L

Boil Volume: 24.88 L

Pre-Boil Gravity: 1.040 / 10 °P

Vitals

Original Gravity: 1.046 / 11.3 °P

Final Gravity: 1.012 / 3.1 °P

IBU (Tinseth): 32

BU/GU: 0.71

Colour: 8.1 EBC 

 

 

Mash

 

Mash — 67 °C  60 min

Mash Out — 75 °C  10 min

Malts (4.2 kg)

2 kg (47.6%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC

1 kg (23.8%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC

1 kg (23.8%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC

200 g (4.8%)  Rice Hulls — Grain — 1.1 EBC

Hops (100 g)

10 g (11 IBU) — Motueka 7.5% — First Wort

15 g (12 IBU) — Motueka 7.5% — Boil  20 min

20 g (IBU) — Motueka 7.5% — Aroma  15 min hopstand

55 g — Motueka 7.5% — Dry Hop  3 days


Hopstand at 99 °C

Yeast

5 g   LALBREW® VOSS KVEIK ALE YEAST 75%

Fermentation

Primary — 30 °C  10 days

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

# 23 Maine Lunch Clone

American IPA

7.5% / 18 °P

Grainfather G30

72% efficiency

Batch Volume: 20.8 L

Boil Time: 60 min

 

Mash Water: 22 L

Sparge Water: 9.19 L

Total Water: 31.19 L

Boil Volume: 25.71 L

Pre-Boil Gravity: 1.065 / 15.9 °P

Vitals

Original Gravity: 1.074 / 18 °P

Final Gravity: 1.017 / 4.3 °P

IBU (Tinseth): 69

BU/GU: 0.94

Colour: 18.5 EBC 

 

 

Mash

 

Mash Step 1 — 64 °C  60 min

Mash Step 2 — 76 °C  10 min

Malts (6.85 kg)

4.35 kg (63.5%) — Castle Malting Chateau Pilsen 2-Row — Grain — 3.5 EBC

1.15 kg (16.8%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC

500 g (7.3%) — Viking Malt Munich Light — Grain — 16 EBC

300 g (4.4%) — Viking Malt Caramel 150 — Grain — 150 EBC

300 g (4.4%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC

250 g (3.7%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC

Hops (175 g)

20 g (28 IBU) — Chinook 12.6% — First Wort

30 g (23 IBU) — Simcoe 12.7% — Boil  20 min

30 g (11 IBU) — Amarillo 10.2% — Boil  10 min

35 g (IBU) — Centennial 9.2% — Boil  5 min

30 g — Amarillo 8% — Dry Hop  7 days

30 g — Simcoe 12.7% — Dry Hop  7 days

Yeast

10 g   US-05 SafAle American 77%

Fermentation

Primary — 19 °C  10 days

Secondary — 19 °C  28 days

Tertiary — 18 °C  days

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.