Krzysztof Pomian Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 MANGO ALE Witam , chciałbym poprosić o pomoc w weryfikacji. Szukałem w lupce czegoś podobnego ale nie znalazłem wszystkich odpowiedzi a jako początkujący będę bardzo wdzięczny za każdą poradę. Chciałbym uwarzyć jasne Ale , mocno owocowe w smaku i aromacie. Celował bym w okolice 11-12 Blg , ilościowo ok. 20 l. Słody: Pale Ale 4,5 EBC – 3 kg Wiedeński 7-10 EBC – 1,6 kg Pszeniczny 4,2 EBC - 0.4 kg Płatki owsiane: 0.5 kg ( 10 % całego zasypu) Dodatki: Pulpa mango : 2,55 kg ( 3 puszki) na fermentację cichą Drożdże: US-05 Chmielenie : Hallertau Blanc DE (odmiana aromatyczna, alfa kwasy: 9,8 % ) 20g – 60 minut 35 g – 30 minut 35 g – 5 minut Zacieranie infuzyjne 67-68 C – ok. 60 minut Pytania: Zakładam że 10 % płatków owsianych to maksimum – zostawić taką ilość czy nieco zmniejszyć ? Czy przed rozlaniem warto zastosować cold crash- pogoda jest sprzyjająca więc mógł bym spróbować ? Generalnie myślałem nad dodatkiem np. Lactobacillus plantarum i zrobieniem Mango Sour Ale , ale mam małe doświadczenie i trochę się boję że coś zepsuję z bakteriami. Podniesiona kwasowość fajnie by równoważyła słodycz mango. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaschels Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 opowiem o moim doświadczeniu.bez dobrej kontry z chmielu piwo będzie mdłe.Tu powinna być bomba aromatycznego chmielu amerykańskiego na aromat i na zimno.W moim przepisach z mango daje też laktozę i więcej pszenicy tworząc cos podobnego do white IPA tylko ze z mango.długi coldcrash i poprawne filtrowanie. przygotuj się na duże straty w całym procesie ok 5 litrów. (więc warto założyć więcej brzeczki od początku) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Pomian Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Myślałem o laktozie, widziałem że pojawia się często w recepturach w ilości 500-600 g ale zastanawia mnie czy jeżeli laktoza podniesie znacznie słodycz piwa to nie zwiększy też mdłości które da mango ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaschels Opublikowano 2 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 musiałbyś posmakować pulpy by wiedzieć jak to zgrać. mango jest też trochę kwaśne. kiedyś miałem. okazję pić bez chmielu na aromat okazało mdławe.mogę się mylić.ale obecnie moje recepty na mango mają więcej chmielu i więcej mango. a do tego liczę się z dużymi stratami Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi