zgoda Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Moi koledzy w pracy są wielkimi fanatykami lukrecji i dopraszają się, żebym im zrobił piwo lukrecjowe. Jakiego stylu można użyć jako bazy pod takie piwo? Znalazłem propozycję jacera ze Scotch Ale i na browarbizie wpis Krzysia z Porterem Bałtyckim, ale chłopy chcieliby piwo jaśniejsze, w którym ta lukrecja nie byłaby przytłoczona przez kawę, karmel czy czekoladę. Może jakaś ciemniejsza hybryda, np. Alt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ostatnio przeglądałem forum pod kątem piwa świątecznego i natrafiłem na adres strony holenderskiej z przepisami na Christmas beer. Znalazłem tam dwie receptury na piwo z dodatkiem lukrecji. Mam nadzieje, że moje tłumaczenie (w oparciu o słowniki internetowe i wikipedię) jest poprawne;) 1) Eindejaarsbier 10L 11,8% alk - slod pilzenski 2 kg - slod cristal 120 EBC 500 g - slod monachijski 15 EBC 1 kg - slod pszeniczny 270 g - slod czekoladowy 900 EBC 50 g - cukier kandyzowany ciemny 300 g - chmiel aromatyczny ketokwasy ok. 9% - 15 g - chmiel aromatyczny Hallertau Hersbruecker 2,5-5,5 % 15 g - korzen lukrecji gladkiej mielony - 6 g - drozdze brewferm ale zacieranie: 52C - 15 min 63C - 30 min 68C - 15 min 73C - 30 min 78C - 5 min gotowanie 90 min: chmial aromatyczny od początku Hallertau Hersbruecker 5 min przed koncem 2) Piwo millenijne 10L 9,7% alk - slod pilzenski 1,6 kg - slod monachijski 800 g - slod pszeniczny 240 g - slod aroma 150 EBC 200g - slod caramount 120 EBC 200g - slod carafa special type I 24 g - slod czekoladowy 800 EBC 24 g - cukier kandyzowany ciemny 240 g - chmiel northern brewer 10 g - chmiel styrian goldings 3 g - chmiel saaz 5 g - badian mielony 1 g - korzen lukrecji gladkiej mielony 4g - drozdze wyeast 1214 belgian abbey zacieranie: 52C - 15 min 63C - 30 min 68C - 15 min 73C - 30 min 78C - 5 min gotowanie 75 min northern brewer od poczatku styrian goldings od poczatku saaz 15 min przed koncem badian 15 min przed koncem lukrecja 75 minuta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Lubisz lukrecję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) "Lubię" to za dużo powiedziane - przełykam bez wstrętu. Koledzy bardzo proszą, więc im zrobię. sirvantes, te 2 propozycje wyglądają na ciemne i mocno karmelowo-palone. Zrobię na próbę 10l alta z dodatkiem lukrecji, zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Podziwiam. Dla mnie jest to niejadalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się