Skocz do zawartości

Baza na piwo z lukrecją?


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Moi koledzy w pracy są wielkimi fanatykami lukrecji i dopraszają się, żebym im zrobił piwo lukrecjowe. Jakiego stylu można użyć jako bazy pod takie piwo? Znalazłem propozycję jacera ze Scotch Ale i na browarbizie wpis Krzysia z Porterem Bałtyckim, ale chłopy chcieliby piwo jaśniejsze, w którym ta lukrecja nie byłaby przytłoczona przez kawę, karmel czy czekoladę. Może jakaś ciemniejsza hybryda, np. Alt?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio przeglądałem forum pod kątem piwa świątecznego i natrafiłem na adres strony holenderskiej z przepisami na Christmas beer.

Znalazłem tam dwie receptury na piwo z dodatkiem lukrecji. Mam nadzieje, że moje tłumaczenie (w oparciu o słowniki internetowe i wikipedię) jest poprawne;)

 

1) Eindejaarsbier 10L 11,8% alk

 

- slod pilzenski 2 kg

- slod cristal 120 EBC 500 g

- slod monachijski 15 EBC 1 kg

- slod pszeniczny 270 g

- slod czekoladowy 900 EBC 50 g

- cukier kandyzowany ciemny 300 g

- chmiel aromatyczny ketokwasy ok. 9% - 15 g

- chmiel aromatyczny Hallertau Hersbruecker 2,5-5,5 % 15 g

- korzen lukrecji gladkiej mielony - 6 g

- drozdze brewferm ale

 

zacieranie:

52C - 15 min

63C - 30 min

68C - 15 min

73C - 30 min

78C - 5 min

 

gotowanie 90 min:

chmial aromatyczny od początku

Hallertau Hersbruecker 5 min przed koncem

 

2) Piwo millenijne 10L 9,7% alk

 

- slod pilzenski 1,6 kg

- slod monachijski 800 g

- slod pszeniczny 240 g

- slod aroma 150 EBC 200g

- slod caramount 120 EBC 200g

- slod carafa special type I 24 g

- slod czekoladowy 800 EBC 24 g

- cukier kandyzowany ciemny 240 g

- chmiel northern brewer 10 g

- chmiel styrian goldings 3 g

- chmiel saaz 5 g

- badian mielony 1 g

- korzen lukrecji gladkiej mielony 4g

- drozdze wyeast 1214 belgian abbey

 

zacieranie:

52C - 15 min

63C - 30 min

68C - 15 min

73C - 30 min

78C - 5 min

 

gotowanie 75 min

northern brewer od poczatku

styrian goldings od poczatku

saaz 15 min przed koncem

badian 15 min przed koncem

lukrecja 75 minuta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Lubię" to za dużo powiedziane - przełykam bez wstrętu. Koledzy bardzo proszą, więc im zrobię.

 

sirvantes, te 2 propozycje wyglądają na ciemne i mocno karmelowo-palone. Zrobię na próbę 10l alta z dodatkiem lukrecji, zobaczymy co wyjdzie. :)

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.