otwieraczdopiwa Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Czy jest jakiś materiał, który nadaje się do ocieplenia garnka zacierno-warzelnego przy podgrzewaniu na wolnym ogniu? Nie mam i nie będę mieć możliwości wymiany na indukcję lub garnek automatyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikusny Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Ja robiąc małe warki (10-12l) radziłem sobie inaczej ? Zakupiłem garnek 15l z Ikei - bo był dość szeroki i niski Warki zacierałem głównie jednotemperaturowo - infuzyjnie Podgrzewałem na gazie do odpowiedniej temp. -> dodawałem słód -> korekta do wymaganej temp + mieszanie Garnek z przykrywką do piekarnika + sonda termometru od piekarnika do gara (albo zewnętrzny termometr z sondą - mi sprawdzał się zwykły z Ikei sprawdzony z TERMOPRODUKT DT12 na różnicę przy temp. wymaganej) Piekarnik rozgrzany na ok 60-65st. C - w ciągu 1h wahało się o 1-2st. C co w moim przypadku było w zakresie tolerancji Zadbałem tylko, żeby garnek pasował do piekarnika. Obecnie robię na Brewster Beacon z dedykowaną izolacją i zastanawiam się bardziej jak doizolować górną cześć zbiornika (nad złożem/góra złoża) bo tam jak jest mniejszy przepływ (np. pszeniczne) to różnica temp. jest spora (4-5st.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się