Skocz do zawartości

Izolacja garnka / kociołka przy grzaniu


oxy96

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robiąc małe warki (10-12l) radziłem sobie inaczej ?

  • Zakupiłem garnek 15l z Ikei - bo był dość szeroki i niski
  • Warki zacierałem głównie jednotemperaturowo - infuzyjnie
  • Podgrzewałem na gazie do odpowiedniej temp. -> dodawałem słód -> korekta do wymaganej temp + mieszanie
  • Garnek z przykrywką do piekarnika + sonda termometru od piekarnika do gara (albo zewnętrzny termometr z sondą - mi sprawdzał się zwykły z Ikei sprawdzony z TERMOPRODUKT DT12 na różnicę przy temp. wymaganej)
  • Piekarnik rozgrzany na ok 60-65st. C - w ciągu 1h wahało się o 1-2st. C co w moim przypadku było w zakresie tolerancji

Zadbałem tylko, żeby garnek pasował do piekarnika.

 

Obecnie robię na Brewster Beacon z dedykowaną izolacją i zastanawiam się bardziej jak doizolować górną cześć zbiornika (nad złożem/góra złoża) bo tam jak jest mniejszy przepływ (np. pszeniczne) to różnica temp. jest spora (4-5st.).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.