ChmielowyAli Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Zachęcony zamkniętym transferem z fermentora do kega chciałbym się przymierzyć do fermentacji zamkniętej. Nie wiem jednak jak rozwiązać kwestię odbioru drożdży i ew. chmielenia na zimno. Mam stalowe, stożkowe zbiorniki z wyjściami 1,5'' tri clamp. Przeszukiwania internetu dały mi tylko to Jednak w Polsce a nawet w Europie nie jest to dostępne, poza tym średnio chcę iść w rozwiązanie które pasuje tylko do hamerykańskich słoików ? Może ktoś rozwiązał już podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Jak nie chcesz iść w rozwiązanie z filmu to nie ma innego wyjścia jak "spuścić" ciśnienie ze zbiornika o dodać chmiel od góry. Robi się tak od dziesięcioleci... Piwo w tanku trzymasz aż przefermentuje + kilka dni i wtedy transportujesz do kega albo spijasz z tanka.... Mając stożek i zawór na dole możesz przecież otworzyć na sekundę zawór podstawiając coś i zebrać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 @skybert To nie nie jest tak że nie chcę rozwiązania z filmu, tylko nie jestem w stanie kupić konkretnie to urządzenie. Nawet kwestię amerykańskich słoików bym przebolał, są dostępne na allegro. Zastanawiam się czy są jakieś odpowiedniki tego rozwiązania dostępne na europejskim rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się