Skocz do zawartości

Odbiór drożdży i chmielenie na zimno przy fermentacji ciśnieniowej


ChmielowyAli

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony zamkniętym transferem z fermentora do kega chciałbym się przymierzyć do fermentacji zamkniętej.

Nie wiem jednak jak rozwiązać kwestię odbioru drożdży i ew. chmielenia na zimno.

Mam stalowe, stożkowe zbiorniki z wyjściami 1,5'' tri clamp.

Przeszukiwania internetu dały mi tylko to

Jednak w Polsce a nawet w Europie nie jest to dostępne, poza tym średnio chcę iść w rozwiązanie które pasuje tylko do hamerykańskich słoików ?

Może ktoś rozwiązał już podobny problem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie chcesz iść w rozwiązanie z filmu to nie ma innego wyjścia jak "spuścić" ciśnienie ze zbiornika o dodać chmiel od góry. Robi się tak od dziesięcioleci...

Piwo w tanku trzymasz aż przefermentuje + kilka dni i wtedy transportujesz do kega albo spijasz z tanka.... Mając stożek i zawór na dole możesz przecież otworzyć na sekundę zawór podstawiając coś i zebrać drożdże. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@skybert To nie nie jest tak że nie chcę rozwiązania z filmu, tylko nie jestem w stanie kupić konkretnie to urządzenie. Nawet kwestię amerykańskich słoików bym przebolał, są dostępne na allegro. Zastanawiam się czy są jakieś odpowiedniki tego rozwiązania dostępne na europejskim rynku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.