Skocz do zawartości

Kleikowanie kaszy gryczanej


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na piwo.org. Dzisiaj po południu uwarzyłem gryczane. 3kg słodu, 1 kg kaszy gryczanej i 1 kg jęczmiennej. Kleikowanie - gryczana i jęczmienna razem, wrzuciłem do wody, gotowałem do 80 stopni C (w tej temperaturze 15 minut). Z ognia. Później zostawiłem na 10 minut i do zacieru. Wydajność wyszła ok, więc sposób nie najgorszy- tak mi się wydaje. Oczywiście możesz samą tylko grykę kleikować. A cha dałem 1 kg na 25 litrów brzeczki - kolor ciemny, czarny, później w gotowym piwku się okaże. Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.