zgoda Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 W jakiej temperaturze kleikuje sie skrobia w kaszy gryczanej palonej? Z powodu koloru zależy mi na użyciu właśnie kaszy a nie płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam. To mój pierwszy post na piwo.org. Dzisiaj po południu uwarzyłem gryczane. 3kg słodu, 1 kg kaszy gryczanej i 1 kg jęczmiennej. Kleikowanie - gryczana i jęczmienna razem, wrzuciłem do wody, gotowałem do 80 stopni C (w tej temperaturze 15 minut). Z ognia. Później zostawiłem na 10 minut i do zacieru. Wydajność wyszła ok, więc sposób nie najgorszy- tak mi się wydaje. Oczywiście możesz samą tylko grykę kleikować. A cha dałem 1 kg na 25 litrów brzeczki - kolor ciemny, czarny, później w gotowym piwku się okaże. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się