Skocz do zawartości

browary dworskie


LJajecznica

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich.

 

Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową".

 

Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich.

 

Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową".

 

Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży.

edit elroy: Nie dubluj tematów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże były górnej fermentacji, podczas fermentacji burzliwej, w zalanych do pełna beczkach, pozostawiano niezaczopowane otwory, przez które wyrzucana była piana wraz z drożdżami. Te były zbierane i używane do następnej warki. A jak coś poszło nie tak, to brano drożdże z sąsiedniego browaru.

Edytowane przez Hasintus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.