LJajecznica Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich. Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową". Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Czy ktoś interesował się jak wyglądała produkcja piwa w browarach dworskich. Mnie najbardziej interesuje teren podhala, tam dwory były niewielkie, śmiało można by nazwać taką produkcję "domową". Najbardziej ciekawi mnie jakich w tamtych czasach używano drożdży. edit elroy: Nie dubluj tematów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Drożdże były górnej fermentacji, podczas fermentacji burzliwej, w zalanych do pełna beczkach, pozostawiano niezaczopowane otwory, przez które wyrzucana była piana wraz z drożdżami. Te były zbierane i używane do następnej warki. A jak coś poszło nie tak, to brano drożdże z sąsiedniego browaru. Edytowane 2 Września 2010 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się