Skocz do zawartości

Skończona fermentacja?


KiLL4r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

 

W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobny problem z Koelschem, choć na nieco mniejszą skalę (mój nastaw miał 11.5°Blg). Przyczyną tej alkoholowej mocy jest bardzo wytrawne zacieranie - zauważyłem, że proponowane w instrukcjach różnych zestawów przerwy 50' + 10' (czy nawet 60' + 10') w dają właśnie taki efekt. Kolejnego Koelscha zatarłem 40' + 20' i już jest lepszy, następnego pewnie w ogóle spróbuję zatrzeć 35' + 25', bo oryginalny Reissdorf jakiego próbowałem był jednak nieco słodowy.

 

Generalnie z tym już się nic nie da zrobić, odfermentuj do końca i wypij. Na pocieszenie ci powiem, że jak podojrzewa dłużej (tak z 8-10 tygodni) to ta alkoholowa moc w smaku ciut się uładzi, ale w dekiel będzie walić fest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

 

W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy.

 

Pozdrawiam

Daj mu spokój. Piwo wymaga cierpliwości.

Poczekaj spokojnie aż odfermentuje do końca. Najlepiej do następnego weekendu.

Piwo będzie wytrawne, ale wcale nie musi być z tego powodu niesmaczne.

Jeśli chcesz mieć piwo lżejsze to rozcieńcz wodą. Będzie może nawet bardziej podobne do Koelscha, który nieco wodnisty jest z założenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.