KiLL4r Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Witam!!! W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 jak zabutelkujesz teraz nawet klarując żelatyną i będziesz nagazowywał naturalnie to drożdże i tak z czasem przejedzą cały cukier i wywali ci butelki i nie pomoże to, że dolejesz wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Miałem podobny problem z Koelschem, choć na nieco mniejszą skalę (mój nastaw miał 11.5°Blg). Przyczyną tej alkoholowej mocy jest bardzo wytrawne zacieranie - zauważyłem, że proponowane w instrukcjach różnych zestawów przerwy 50' + 10' (czy nawet 60' + 10') w dają właśnie taki efekt. Kolejnego Koelscha zatarłem 40' + 20' i już jest lepszy, następnego pewnie w ogóle spróbuję zatrzeć 35' + 25', bo oryginalny Reissdorf jakiego próbowałem był jednak nieco słodowy. Generalnie z tym już się nic nie da zrobić, odfermentuj do końca i wypij. Na pocieszenie ci powiem, że jak podojrzewa dłużej (tak z 8-10 tygodni) to ta alkoholowa moc w smaku ciut się uładzi, ale w dekiel będzie walić fest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Witam!!! W sobotę zlałem koelscha na cichą i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie potraktować tego żelatyną i juz butelkować. Chodzi o to że piwko robi się całkiem mocne jak na ten rodzaj piwa. Brzeczka wyszła 17 L 14,5 °Blg i ma juz teraz 4 °Blg. Widzę po 2 dniach że drożdże ( safbrew s-33 ) znów zabierają się do pracy bo są już bąble, a fermentor cały napuchnięty i nie chcę aby piwo było tak mocno odfermentowane, zaznaczem że będę dodawał surowca do refermentacji w 3 L wody aby wyrównać do 20 co nieznacznie wszystko rozcieńczy. Pozdrawiam Daj mu spokój. Piwo wymaga cierpliwości. Poczekaj spokojnie aż odfermentuje do końca. Najlepiej do następnego weekendu. Piwo będzie wytrawne, ale wcale nie musi być z tego powodu niesmaczne. Jeśli chcesz mieć piwo lżejsze to rozcieńcz wodą. Będzie może nawet bardziej podobne do Koelscha, który nieco wodnisty jest z założenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się