Skocz do zawartości

Dolniaki a stabilność temperatury


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Mi chodzi o jedno' date=' jaki wpływ na smak piwa dolnej fermentacji będą miały wahnięcia temperatury.

Czyli jeśli wystawię zaizolowany (np. pianką neoprenową) fermentator na balkon, w okresie listopadowo-grudniowym

i temperatura zewnętrzna będzie się wahać od +10 w dzień do -2 w nocy to (biorąc pod uwagę zaizolowanie i dość dużą objętość cieczy) jak to wpłynie na piwo.

Czy ktoś ma doświadczenia w takim fermentowaniu?[/quote']

Raczej nikt nie ma takiego doświadczenia. Spróbuj tak fermentować i powiedz co wyszło. Jak temp. spadnie poniżej 5°C to drożdże staną, za jaki czas ruszą znowu jeżeli temp. się podniesie nie wiadomo, bo za chwilę znów może się ochłodzić.

raczej,

 

ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon.

Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp.

w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon.

Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp.

w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni

a izolujesz fermentator czy po prostu wystawiasz jak stoi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raczej,

 

ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon.

Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp.

w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni

A masz w środku termometr i mierzysz zmiany temp?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam takowe doświadczenie' date=' s-23 i fermentator na balkon.

Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp.

w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni[/quote']

a izolujesz fermentator czy po prostu wystawiasz jak stoi?

stawiam bez izolacji

 

@jacer

 

Mierzyłem ze 2 lata temu ale nie pamiętam rozkładu temp. Uznałem że warto spróbować i było ok. Tak więc co roku już tak robię, aż temp spadnie poniżej 8 °C. Wtedy przenoszę się do blokowej piwnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.