bnp Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Mi chodzi o jedno' date=' jaki wpływ na smak piwa dolnej fermentacji będą miały wahnięcia temperatury.Czyli jeśli wystawię zaizolowany (np. pianką neoprenową) fermentator na balkon, w okresie listopadowo-grudniowym i temperatura zewnętrzna będzie się wahać od +10 w dzień do -2 w nocy to (biorąc pod uwagę zaizolowanie i dość dużą objętość cieczy) jak to wpłynie na piwo. Czy ktoś ma doświadczenia w takim fermentowaniu?[/quote'] Raczej nikt nie ma takiego doświadczenia. Spróbuj tak fermentować i powiedz co wyszło. Jak temp. spadnie poniżej 5°C to drożdże staną, za jaki czas ruszą znowu jeżeli temp. się podniesie nie wiadomo, bo za chwilę znów może się ochłodzić. raczej, ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon. Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp. w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon.Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp. w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni a izolujesz fermentator czy po prostu wystawiasz jak stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 raczej, ja mam takowe doświadczenie, s-23 i fermentator na balkon. Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp. w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni A masz w środku termometr i mierzysz zmiany temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 ja mam takowe doświadczenie' date=' s-23 i fermentator na balkon.Piwo w smaku nie różni się znacznie od fermentowanego w stałej temp. w tym sezonie też ta będę robił, czekam na chłodne dni[/quote'] a izolujesz fermentator czy po prostu wystawiasz jak stoi? stawiam bez izolacji @jacer Mierzyłem ze 2 lata temu ale nie pamiętam rozkładu temp. Uznałem że warto spróbować i było ok. Tak więc co roku już tak robię, aż temp spadnie poniżej 8 °C. Wtedy przenoszę się do blokowej piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się