Mijnheer Opublikowano 21 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Cześć, planuję uwarzyć żytnie IPA z poniższym zasypem: Maris Otter 4.3 kg Płatki żytnie 0.5 kg Słód żytni 0.5 kg Caramel 150 0.3 kg Monachijski I 0.23 kg Melanoidynowy 0.115 kg Niestety jedyny belgijski sklep piwowarski nie posiada w ofercie płatków żytnich i nie można ich dostać w pierwszym lepszym sklepie tak jak płatków owsianych. Czy możecie podpowiedzieć można je zastąpić? Czy różnica między płatkami a słodem to tylko odczucie aksamitności w ustach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Myślę że niepotrzebnie się przejmujesz tematem płatków (swoją drogą, czy nie byłoby łatwiej zdobyć je w zwykłym sklepie spożywczym? W Polsce nie ma z tym najmniejszego problemu), bo skoro ma to być żytnie IPA to aksamitności od żyta raczej nie zaznasz. Piwo będzie trochę bardziej "gęste/oleiste" przez większą zawartość betaglukanów. Bardziej chyba odczujesz bardzo specyficzną dla żyta zbożowość (ja bardzo ją lubię) i lekką "ostrość". Z moich obserwacji płatki wnoszą delikatniejsze odczucia niż sam słód, ale mogę się mylić (używałem ich głównie w brytyjskich, lekkich piwach). Jeśli miałbym się wypowiedzieć o zasypie, to po wywaleniu płatków zwiększyłbym ilość słodu żytniego (i osobiście darowałbym sobie ten monachijski i melanoidynowy, ale tu zrobisz jak uważasz, ja lubię wytrawne IPA bez przesadzonej słodowości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się