Skocz do zawartości

Wielozbożowe (5 zbóż)


TomX

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre, ciekawe piwo, moja pierwsza autorska receptura, uwarzone jako 3 warka Czarnego Browaru.

 

Na 22 litry 13°Blg

 

1kg słód Pilzneński

1kg słód Monachijski

1kg słód Pszeniczny

1kg słód Żytni

0,5kg kasza gryczana jasna

0,4kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2kg słód karmelowy jasny

 

* Ześrutowana kasza gryczana kleikowana przez ~20 min w 100°C w 5 l wody

* dolane ~10 litrów zimnej wody, wsypane słody i płatki

* 15' w 55°C

* 45' w 63°C

* 20' w 73°C

* podgrzanie do 78°C => filtracja.

 

Gotowanie - 60 min.

* 10g Marynka (szyszka) + 10g Lubelski (szyszka) od początku

* 10g Lubelski w 5 min przed końcem

 

Drożdże: S-33

 

Fermentacja burzliwa: 7 dni w 20°C

Fermentacja cicha: 14 dni w 16°C

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

 

Butelkowane z 7 g cukru na litr piwa.

 

Uwagi:

* Można zrezygnować ze słodu karmelowego - smakowo taka ilość prawie nic nie wnosi, jedynie trochę pogłębia barwę.

* Piwo wyszło mocno mętne - chyba z 5 g mchu irlandzkiego by mu pomogło.

* Zwiększył bym ilość chmielu na aromat do 15 - 20 g, ale to kwestia gustu.

* Drożdże w sumie dowolne - pierwotnie chcieliśmy użyć WB-06, pewnie też dałyby ciekawe piwo. Następnym razem chyba użyjemy drożdży German Ale albo nawet dolniaków...

 

Edit:

Piwo szybko dojrzewa, po 3 tygodniach już jest dobre, najlepsze po 1,5 - 2 miesiącach.

 

Foto:

Edytowane przez TomX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.