TomX Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Bardzo dobre, ciekawe piwo, moja pierwsza autorska receptura, uwarzone jako 3 warka Czarnego Browaru. Na 22 litry 13°Blg 1kg słód Pilzneński 1kg słód Monachijski 1kg słód Pszeniczny 1kg słód Żytni 0,5kg kasza gryczana jasna 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2kg słód karmelowy jasny * Ześrutowana kasza gryczana kleikowana przez ~20 min w 100°C w 5 l wody * dolane ~10 litrów zimnej wody, wsypane słody i płatki * 15' w 55°C * 45' w 63°C * 20' w 73°C * podgrzanie do 78°C => filtracja. Gotowanie - 60 min. * 10g Marynka (szyszka) + 10g Lubelski (szyszka) od początku * 10g Lubelski w 5 min przed końcem Drożdże: S-33 Fermentacja burzliwa: 7 dni w 20°C Fermentacja cicha: 14 dni w 16°C Gęstość końcowa: 3,5°Blg Butelkowane z 7 g cukru na litr piwa. Uwagi: * Można zrezygnować ze słodu karmelowego - smakowo taka ilość prawie nic nie wnosi, jedynie trochę pogłębia barwę. * Piwo wyszło mocno mętne - chyba z 5 g mchu irlandzkiego by mu pomogło. * Zwiększył bym ilość chmielu na aromat do 15 - 20 g, ale to kwestia gustu. * Drożdże w sumie dowolne - pierwotnie chcieliśmy użyć WB-06, pewnie też dałyby ciekawe piwo. Następnym razem chyba użyjemy drożdży German Ale albo nawet dolniaków... Edit: Piwo szybko dojrzewa, po 3 tygodniach już jest dobre, najlepsze po 1,5 - 2 miesiącach. Foto: Edytowane 16 Września 2010 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Jakich dokładnie słodów używałeś, jasnych czy ciemnych? Chodzi mi o pszeniczny i monachijski. Czy może to nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się