rubezahl Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Przepis na piwo treściwe, z wyraźną goryczką. Przy zastosowaniu chmielenia na zimno ma intensywny aromat chmielowy. (Nie jestem autorem tej receptury, często jednak - po pewnych modyfikacjach z niej korzystałem.) Full Pilzneński 4,0 Carapils 0,2 Zasyp do wody 50°C 61°C 15' 71°C 45' 76°C - filtracja Gotowanie 65' Marynka 30g w 1' Lubelski 20g w 60' Otrzymywane ok. 20l 12°Blg Drożdże 2308 Munich Lager lub 2206 Bavarian Lager Fermentacja: tydzień burzliwej i dwa cichej - w zalecanych dla danych drożdży temperaturach. Uwagi: Dla intensywnego aromatu, chmielić na zimno 1/3 Hop Aroma Tabs (najczęściej dodawałem pokruszoną przy przelewaniu na fermentację cichą). Dla ciemniejszego koloru i bogatszego smaku, do zasypu dodać ciemniejszych słodów np. Carared ~0,2 kg Edytowane 16 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 W tym sezonie sprawdziłem moją ulubioną recepturę z nowymi drożdżami i chmielem. Teraz już te piwa stają się 'pijalne' i muszę przyznać, że efekty są dla mnie znakomite. Z pewnością kolejne Fulle będą warzone w podobny sposób: http://www.piwo.org/forum/p89951-02-03-2011-21-07-40.html#p89951 Do receptur (teraz w Wiki) powrócił przepis na 'górniaka' Fulla, który był prekursorem powyższych: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg gedeon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dokładnie "w ten deseń" (i też na drożdżach Czech Pils) zamierzam ćwiczyć jasne lagery w najbliższym sezonie. Ale wydaje mi się, że czas fermentacji jest trochę... optymistyczny? Naprawdę udaje Ci się przefermentować te piwa w tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Ale wydaje mi się, że czas fermentacji jest trochę... optymistyczny? Naprawdę udaje Ci się przefermentować te piwa w tydzień? Wszystkie swoje lżejsze (do 12°Blg) lagery fermentuję tydzień burzliwej i dwa cichej. Oczywiście nieraz plus dzień, dwa, zależnie od dostępnego czasu na zlewanie. Po tygodniu raczej zawsze jest już po sprawie. Temperatury w zimnym sezonie 9-12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się