Skocz do zawartości

FESt czarne piwo 16,5°Blg


TomX

Rekomendowane odpowiedzi

Foreign Extra Stout 16,5°Blg

 

Dobry, mocny stout - rozgrzewający, gorzki, o mocnych posmakach kawowo-palonych no i smoliście czarny :(

 

na 20 litrów:

 

Zasyp:

3 kg - słód Pale Ale

1,5 kg - słód Pilzneński

0,2 kg - słód karmelowy jasny

0,1 kg - słód karmelowy ciemny

0,1 kg - słód palony "Żywiecki"

0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne

0,25 kg - jęczmień palony

Zacieranie:

"Na leniwca" w izolowanym fermentorze z zamontowanym oplotem:

- Słody wsypane do 13 litrów wody 70°C, temperatura ustaliła się na 65°C

- 120 min - temp spadła do 62°C

- Dodanie jęczmienia i słodu palonego, dolanie 2 czajników wrzątku

- 20 min na ułożenie się złoża i filtracja.

 

Warzenie:

120 min, 35g granulatu Northern Brewer (11,4% a-k) od początku.

 

Drożdże: Wyeast 1028 London Ale, gęstwa.

Fermentacja burzliwa: 8 dni w 19°C

Fermentacja cicha: 15 dni w 19°C

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

 

Do refermentacji 7g cukru na litr piwa.

 

Uwagi:

* Mieszanka słodu Pale i Pilzneńskiego wynikała u mnie tylko z braku większej ilości słodu Pale na stanie.

* Drożdże naprodukowały trochę bananowych estrów jak w weizenie, dlatego obniżenie temperatury fermentacji do powiedzmy 17°C byłoby wskazane.

* Słód "Żywiecki" podobno daje się zastąpić Carafą I

* Po 3 miesiącach w butelkach (w ~18°C) wydaje się już dojrzały.

Edytowane przez TomX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.