TomX Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 (edytowane) Foreign Extra Stout 16,5°Blg Dobry, mocny stout - rozgrzewający, gorzki, o mocnych posmakach kawowo-palonych no i smoliście czarny na 20 litrów: Zasyp: 3 kg - słód Pale Ale 1,5 kg - słód Pilzneński 0,2 kg - słód karmelowy jasny 0,1 kg - słód karmelowy ciemny 0,1 kg - słód palony "Żywiecki" 0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,25 kg - jęczmień palony Zacieranie: "Na leniwca" w izolowanym fermentorze z zamontowanym oplotem: - Słody wsypane do 13 litrów wody 70°C, temperatura ustaliła się na 65°C - 120 min - temp spadła do 62°C - Dodanie jęczmienia i słodu palonego, dolanie 2 czajników wrzątku - 20 min na ułożenie się złoża i filtracja. Warzenie: 120 min, 35g granulatu Northern Brewer (11,4% a-k) od początku. Drożdże: Wyeast 1028 London Ale, gęstwa. Fermentacja burzliwa: 8 dni w 19°C Fermentacja cicha: 15 dni w 19°C Gęstość końcowa: 3,5°Blg Do refermentacji 7g cukru na litr piwa. Uwagi: * Mieszanka słodu Pale i Pilzneńskiego wynikała u mnie tylko z braku większej ilości słodu Pale na stanie. * Drożdże naprodukowały trochę bananowych estrów jak w weizenie, dlatego obniżenie temperatury fermentacji do powiedzmy 17°C byłoby wskazane. * Słód "Żywiecki" podobno daje się zastąpić Carafą I * Po 3 miesiącach w butelkach (w ~18°C) wydaje się już dojrzały. Edytowane 16 Września 2010 przez TomX Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się