Makaron Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Zasyp 4kg Maris Otter 0,25 kg melanidowego 0,2 kg brytyjski crystal 0,04 kg pszennego czekoladowego Zacieranie w jednej temperaturze, 60 minut 68°C , następnie mashout do 77°C. Chmielenie 85GPH (17g 5%AK) Goldings na całość gotowania. Dodatki Mech irlandzki na ostatnie 15 minut. Drozdze i fermentacja. Drożdże 200 ml rzadkiej gęstwy Wyeast Scottish Ale. Fermentacja powinna byc chlodna, najlepiej 15°C. Rozlew Piwo powinno byc slabo nagazowane, okolice 50g cukru do refermentacji na 20 litrow piwa. Edytowane 26 Września 2010 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jeszcze jakbyś napisał, jakie jest zakładane og i fg, to byłbym w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Generalnie celowałbym w 13°Blg +, i zmienił zasyp w przypadku mniejszej wydajności (przy dzisiejszym systemie musiałbym dać z 4,5kg pale). Do druga sugestia to więcej cukru do refermentacji z 65g na 20L. Chyba, że faktycznie ktoś przeprowadzi chłodną fermentację i dużo CO2 już będzie w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 rzadkiej gęstwy Jak to rozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 rzadkiej gęstwy Jak to rozumiesz. Trudne pytanie. Nie ma to być zawiesina, taka by łyżką nabierać. Ale bardziej przypominające coś porządny starter z suchych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Makaron Chciałem poczynić sobie szkocką 80/-, ale mam na stanie w domu tylko Irish Ale. Czy szkot na tych drożdżach odda istotę stylu czy dać sobie spokój. W specfikacji niby stoi, że nadają się, a jak to jet w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 MakaronChciałem poczynić sobie szkocką 80/-, ale mam na stanie w domu tylko Irish Ale. Czy szkot na tych drożdżach odda istotę stylu czy dać sobie spokój. W specfikacji niby stoi, że nadają się, a jak to jet w praktyce? Ciezko powiedziec bo ich nigdy nie uzywalem. Ale bardzo duzej roznicy byc nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam. Przepraszam, że pytam, ale ta raceptura dotyczy którego piwa? Miałem przyjemność warzyć "IRISH RED ALE" z gotowego zestawu słodów. Masakra zeszło szybciej niż dojrzało wspaniałe. Teraz szkam jakiegoś przepisu do do samodzielnego zestawienia. Tak korci człowieka co by coś pozmieniać. Ale od czegoś trzeba zacząć Więc jak ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturjkę na czerwonego "IROLA" lub "IRYSA" to z chęcią bym ją zgłębił. Pozdrawiam Staszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Po pierwsze pytania o recepture to chyba nie tutaj, a po drugie daruj sobie epitety narodowosciowe "polaczku", bo obrazasz wielu moich kolegow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się